Saldējumu pareizāk ir laizīt vai kost? Mediķa ieteikumi saldējuma pareizā ēšanā

Laikam būs grūti atrast kādu, kurš teiks, ka viņam negaršo saldējums. Īpaši kāri uz šo saldēdienu ir bērni. Turklāt viņi gatavi ar to mieloties visu laiku, neraugoties, kāds gadalaiks. Kad un kā ēst saldējumu, lai neiedzīvotos veselības problēmās, konsultē interniste Evita Goraja.

Zobiem ir labāk, ja saldējumu laiza, nevis kož lieliem gabaliem

FOTO: Shutterstock.com

Zobiem ir labāk, ja saldējumu laiza, nevis kož lieliem gabaliem

Kādu saldējumu izvēlēties?

Mediķe norāda, ka saldējums ir jāuztver tikai kā "kārums", kā papildus saldais ēdiens, kurā ir pietiekami daudz saldā sastāva. Galvenais, kam jāpievērš uzmanība: kas ir saldējuma sastāvā.

 

Saldējums ir lielisks līdzeklis, lai atjaunotu enerģiju (cukura dēļ). Treknos saldējumus labāk ēst aktīviem bērniem un slaidiem, lielākiem bērniem. Mazkustīgiem un apaļīgākiem bērniem labāk tomēr būs liesāki saldējumi.

 

Ja karstā laikā gribās ko vēsu, tad saldējuma vietā var izmantot sasaldētu sulu vai ielikt dažus ledus gabaliņus klāt vēsam dzērienam. Tas pat atvēsinās labāk.

 

Ja bērnam (un arī pieaugušam) jāierobežo saldumi uzturā, tad arī saldējums tiek ierobežots uzturā.

 

Vai saldējums palīdz veselības uzlabošanā? 

Medicīniski saldējumu vai sasaldētu sulu var pielietot pēc zoba izraušanas, jo tas atvēsinās siekalas, un vēsums samazinās tūsku.

Reklāma
Reklāma

 

Ja ir temperatūra, tad saldējumu nevar izmantot kā temperatūras "karstumu" pazeminošu līdzekli. Tāpat, - ja bērns ir saaukstējies, tad saldējums var pagaidīt. To labāk ēst, kad bērns ir vesels.

 

Nereti saldējumu iesaka pēc mandeļu izraušanas operācijas, bet par katru gadījumu jākonsultējas ar ārstu, kurš veicis operāciju.

 

Vai saldējums der pie kakla sāpēm? Kā kuram, atzīst daktere. Ir dzirdēts, ka citiem tik tiešām palīdz, un sāpes kaklā mazinās, ja saldējumu lieto pašā sāpju sākšanās brīdi. Bet citiem - nē, sāpes un infekcija kaklā tikai pastiprinās. Vai mazs bērns spēj pateikt, kurā brīdī sāp kakls? Nē. Tāpēc es ieteiktu neeksperimentēt šajā gadījumā un pret kakla sāpēm tomēr izmantot citus speciāli tam paredzētos līdzekļus, uzsvēra interniste E.Goraja.

 

Kā "tehniski" pareizi ēst saldējumu? 

Zobiem ir labāk, ja saldējumu laiza, nevis kož lieliem gabaliem. Zobi būs pateicīgi, ja saldējumu ēdis vienu pašu, nevis kopā ar kādu karstu dzērienu vai ēdienu. Piemēram, saldējums kopā ar tikko izceptu strūdeli, bojā zobus.