Jaungada pasākumu ceļvedis. Kur sagaidīt Jauno gadu?

2013. gadu sagaidīt varēsim ne tikai mājās pie televizora, ģimenes un draugu ballītēs, diskotēkās un karnevālos, bet arī pilsētu centrālajos laukumos krāšņas uguņošanas pavadībā.

Foto: Sintija Erta.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Sintija Erta.

Kasjauns.lv apkopo programmu, kā Jaunais gads tiks sagaidīts valsts lielāko pilsētu centrālajos laukumos. 1. janvāra vakarpusē visi jau laikam būs pārsvinējušies un atpūtīsies, jo 1. janvārī lieli pasākumi nav ieplānoti. Jaunpils pilī gan 1. janvārī svinības turpināsies uz nebēdu.

Rīga: Jaunais gads Daugavas krastmalā
Šogad Latvijas galvaspilsētā Jauno gadu visi, kuri 2013. gada pirmās minūtes vēlēsies sagaidīt pilsētas centrā, pirmo reizi to svinēs 11. Novembra krastmalā, jo pēdējos gados to apmeklē aizvien vairāk cilvēku, tādēļ laukums pie Brīvības pieminekļa, kur tradicionāli notika svinības, ir kļuvis par mazu.
Krastmala svinību laikā tiks slēgta, līdzīgi kā Jāņu svinēšanas vai citu lielu pasākumu laikā. Jaunā gada sagaidīšana sāksies 31. decembrī no pulksten 22.00 līdz 1. janvāra pulksten 3.00.
Krastmalā uzstāsies Vairis Nartišs un „Ziemassvētku orķestris”, perkusiju grupa „Pulsa efekts”, grupa „Dzelzs vilks”, Rolands Šteinbergs, Ieva Kemlere un moderno deju grupa, kā arī dīdžejs AG un dīdžejs Japānis. Pusnaktī plānota uguņošana no AB dambja.
Rīgā bez bēdu varēs pārvietoties no vienas svinību vietas uz otru, jo gan 31. decembrī, gan 1. janvārī sabiedriskais transports pilsētā būs bez maksas.

Liepāja: Svinības Rožu laukumā
Liepājā Jaunā gada sagaidīšana notiks Rožu laukumā un sāksies pulksten 23.00 Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē šajā laikā notiks Vecgada koncerts. Pulksten 23.56 visus klātesošos uzrunās Liepājas mērs Uldis Sesks. Pusnaktī būs svētku uguņošana. Pulksten 00.10 Rožu laukumā sāksies ballīte, kas turpināsies līdz pulksten 1.20.
No pulksten 23.00 Rožu laukumā Liepājas teātra aktieris Viktors Ellers un pasākumu vadītāja Maija Kalniņa aicinās klātesošos atskatīties uz 2012. gada interesantākajiem un vērienīgākajiem notikumiem pasaulē, Latvijā un Liepājā. Muzikālo pavadījumu uguņošanai gatavo liepājnieks, komponists Jānis Strazds.

Daugavpils: diskotēka „Zem zvaigžņotām debesīm”
Daugavpilī Jaungadu sāks sagaidīt pulksten 23.00 ar disko vakaru populāru melodiju virknē „Zem zvaigžņotām debesīm”. Tieši pusnaktī sāksies mūzikas grupas „Re-born” Jaunā gada koncerts. Vienos naktī būs svētku uguņošana, kurai noslēdzoties līdz trijiem naktī turpināsies diskotēka „Zem zvaigžņotām debesīm”
Gatavoties lielajām svinībām Vienības laukumā jau varēs 31. decembra pusdienlaikā, kad tur notiks tradicionālais Jaunā gada skrējiens.

Ventspils: Jauno gadu sagaidīs divreiz
Ventspilī 31. decembrī Lielajā laukumā pulcēšanās sāksies pulksten 23.30, kad uz lielās krāsaini izgaismotās skatuves skatītāju priekam uzstāsies grupa „Putnu balle” un popgrupa „Jūras akmentiņi”. Visa pasākuma laikā uz diviem ekrāniem pasākuma apmeklētāju būs iespēja redzēt Ventspils 2012. gada fotoattēlu konkursa uzvarētāju darbus.
Tradicionāli Ventspilī Jauno gadu sagaidīs divreiz – vispirms pēc Latvijas laika pusnaktī, savukārt pulksten 00.30 pilsētniekus un viesus svētkos sveiks Ventspils mērs Aivars Lembergs. Un pulksten 00.33.44 sagaidīs Jauno gadu pēc Ventspils laika. Tradicionāli būs krāšņa svētku uguņošana 10 minūšu garumā. Ventspils Kultūras centrā būs gadumijas balle. Uzstāsies arī dziedātājs Ivo Fomins, aktieru trio „Aģenti” no Liepājas, grupa „4 vēji” un DJ Matīss.

Valmierā, Jēkabpilī, Jūrmalā, Rēzeknē
Valmieras domes pārstāve Līga Tarbuna aģentūru BNS informēja, ka Jaunais gads tiks sagaidīts ar svētku salūtu pusnaktī pilsētas centrā, ko ik gadu pilsētas iedzīvotājiem sarūpē Valmieras uzņēmēji. Pēc salūta Valmieras Kultūras centrā būs Jaungada balle kopā ar grupām „Karakums” un „Kantoris 04”, kas būs maksas pasākums. Vecgada vakarā no pulksten 23.00 divas stundas būs atvērts Valmieras muzeja Izstāžu nams, ko ikviens varēs apmeklēt bez maksas.

Jēkabpilī kopīga Jaungada sagaidīšana notiks Vecpilsētas laukumā. Domes priekšsēdētāja Leonīda Salceviča uzruna būs pulksten pusvienos naktī, kam sekos salūts un svinības kopā ar Ufo līdz pustrijiem naktī.

Jūrmalā gadumijas pasākumi tiks rīkoti Kauguru kultūras nama pagalmā un sāksies pulksten 23.30. Spēlēs pūtēju orķestris, būs svinīgās uzrunas un svētku uguņošana.

Rēzeknē svētku šova programma norisināsies Kultūras un atpūtas parkā un sāksies pulksten 22.30. Programmā ir romu mūzikas ansamblis „Dzheski Gloss” no Rīgas, cirka aktieri – klauns un iluzionisti, kā arī teātra „Joriks” jauniešu studijas dalībnieki, šovgrupa „Snow Queens” un deju studija „Stop Time Dance Studio”. Gaidāms Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētāja Aleksandra Bartaševiča apsveikums. Būs svētku salūts, bet līdz pulksten 2.00 – diskotēka.

Jāteic, ka viena no Latvijas lielākajām pilsētām, kur nav paredzēta publiska 2013. gada sagaidīšana pilsētas centrā, ir Jelgava. Tomēr nelielākas pilsētas Jaunā gada sagaidīšana un uguņošana ir paredzēta, kā, piemēram, Tukumā un Smiltenē.

Uguņošana visdažādākajos laikos
Gandrīz visās lielajās Latvijas pilsētās notiks kopīgi gadumijas pasākumi, taču uguņošana notiks atšķirīgos laikos. Vienviet salūts tiks pielāgots vietējam laikam, citviet – cilvēku vēlmei sagaidīt Jauno gadu mājās pie televizora, noklausoties amatpersonu runas un noskatoties salūtu galvaspilsētā.
Piemēram, svētku uguņošana Daugavpilī paredzēta vienos naktī, jo cilvēki vēloties mājās noklausīties amatpersonu uzrunas un noskatīties salūtu Rīgā.

Šahs un mats Jaunpils pilī
Kad Jaunais gads jau būs sagaidīts, bet svinēties griba vēl būs palikusi, varat doties uz Jaunpils pili, kur 1. janvārī sāksies Jaungada karnevāls „Šahs un mats”. Jāteic, ka 1. janvāra vakarā gan nebūs daudz izvēles, kā izklaidēties, jo visi laikam domā, ka jaunā gada pirmais vakars jāpavada klusi un mierīgi, krājot spēkus jaunajam darba gadam. Jaunpilī gan tā nedomā.
Stratēģiskā šaha spēle ir savdabīgs piedzīvojums un izjūtu pasaule, kas skaistās partijās un kombinācijās tradicionālo Jaungada karnevālu sagrozīs aizraujošā emociju karuselī.
Ikviens karnevāla viesis būs kā šaha figūriņa balles karalim – Gundaram Silakaktiņam! Deju virpuli Lielajā pils zālē griezīs grupas „Bellaccord” un „Henrix”, kuru mūziķi spēs pārsteigt dejotājus gan ar iecienītām latviešu, gan ārzemju mūzikas pērlēm un hitiem!
Romantiskākiem brīžiem un gardas maltītes laikā liegas melodijas sveču gaismā skanēs Viduslaiku krodziņā, bet disko ritmu cienītājiem būs diskotēka pils Zaļajā zālē. Nākotnes pareģojumi Vīna pagrabā, foto mirkļu iemūžināšana Ceremoniju zālē un citi pārsteigumi, jo karnevālā kā jau šahā – visiem ir zināmi noteikumi, bet negaidīti gājieni un pagriezieni var būt vienmēr!
Ieejas biļete karnevālā apmeklētājam, kas ir tērpies maskā, Ls 4, bet bez maskas - Ls 6. Sīkāk internetā: www.jaunpilspils.lv.
 

Teksts: Elmārs Barkāns, www.kasjauns.lv

Reklāma
Reklāma