Mūsdienīgs materiāls — stiklšķiedras tapetes

Ir trīs populāri tapešu veidi — papīra, vinila un stiklšķiedras. Papīra tapetes ir grūti kopjamas. Vinila tapetes sienām neļauj elpot. Turpretī stiklšķiedras tapetēm piemīt virkne pozitīvu īpašību.

Stiklšķiedras tapetes labi piemērotas vecos, remontējamos namos, jo tapete apslēps nelielus sienas negludumus un padarīs virsmu stabilāku.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Stiklšķiedras tapetes labi piemērotas vecos, remontējamos namos, jo tapete apslēps nelielus sienas negludumus un padarīs virsmu stabilāku.

Zināšanai
Stiklšķiedras tapetes labi piemērotas vecos, remontējamos namos, jo tapete apslēps nelielus sienas negludumus un padarīs virsmu stabilāku.
Stiklšķiedras tapetes ir mūsdienīgs materiāls, kuram ir ļoti plašas rakstu un dizaina iespējas, ko Latvijas tirgū piedāvā Skandināvu ražotājs "Johns Manville", paverot iespēju reizē ar lielisku materiālu iegūt arī neatkārtojamu un individuālu interjera ietvaru.

Stiklšķiedras tapešu īpašības
Stiklšķiedras tapetes tiek izgatavotas no dabīgām sastāvdaļām (kvarca smiltis, kaļķis, dolomīts un soda), tāpēc rās var uzskatīt par dabīgu un videi draudzīgu materiālu. Pozitīvi, ka šis tapetes ir arī nodilumizturīgas un tām piemīt armējošas īpašības, kas virsmu padara stabilāku un palielina tās triecienizturību. Viena no būtiskākajām stiklšķiedras tapešu priekšrocībām tas ir elpojošas, ko nodrošina atvērtā cilpu sistēma tapetes struktūrā.

Stiklšķiedras tapetes ir ari viegli kopjamas. Salīdzinot ar tāda pašā kvalitātē vienkārši  krāsotu sienu, tapsēta izskatīsies tīrāka, jo tapetēm piemīt antistatiskas īpašības, ko īpaši labi var novērtēt pie elektrības kontaktiem.

Stiklšķiedras tapetes ir ari viegli kopjamas. Salīdzinot ar tāda pašā kvalitātē vienkārši  krāsotu sienu, tapsēta izskatīsies tīrāka, jo tapetēm piemīt antistatiskas īpašības, ko īpaši labi var novērtēt pie elektrības kontaktiem. Tāpat, piemēram, "Dassoglas" stiklšķiedras tapetēm piešķirts arī ugunsdroša materiāla sertifikāts — augstā temperatūrā tās neizplata liesmu. Lielākie un zināmākie ražotāji ražošanā izmanto augstākās klases ražošanas tehnoloģijas iekārtas un rūpīgi seko savu produktu kvalitātei, lai tā vienmēr būtu nevainojama.

Tapetes vai audums?
Būtībā stiklšķiedras apdares materiālus var iedalīt tapetes un audumos. Tapetēm ir lielākas acis, tas ir raupjākas, rakstainas, savukārt audums ir smalks, — uzklājot uz sienas un nokrāsojot to, rezultātu būs grūti atšķirt no vienkārši nokrāsotas sienas. Ne daudz atšķirīgas ir arī abu šo materiālu īpašības un ieklāšanas rekomendācijas. Jārēķinās, ka stiklšķiedras auduma radītāji būs nedaudz zemāki nekā tapetēm, jo audums ir plānāks.

Vannas istabai
Tassoglas stiklšķiedras tapetes ir piemērotas klāšanai ari mitrās telpās, piemēram, vannas istabās, kur tās uzrāda teicamus rezultātus. Stiklšķiedras tapetes rada sārmainu vidi, uz un zem tām neveidojas mikrobi, pelējums, kas sastopams arī vannas istabas tik bieži izmantoto flīžu šuvju vietās. Protams, lai panāktu cerēto rezultātu, vannas istabas apdarē un izbūvē ari pārējie materiāli (ģipškartona plāksnes, tapešu līme, krāsa u.c.) jāizvēlas tādi, kas paredzēti mitru telpu apdarei.

Tapešu līmēšana
Stiklšķiedras tapešu līmēšanas princips ir vienkāršs — līmi klāj uz sienas, pie tās stiprina tapeti un izlīdzina. Tapsētu sienu krāsot iesaka ne ātrāk kā 24 h pēc tapešu uzlīmēšanas.
Līmējot stiklšķiedras audumu, jāizmanto melotie — slapjš uz slapja. Auduma loksnes tāpat klāj uz sienas, kas noklāta ar līmi, taču apmēram pēc katrām 3 uzklātam rindām jāatgriežas pie iepriekšējām un plānā kārta audums vēlreiz jānoklāj ar līmi, kas nodrošinās viendabīgas virsmas veidošanos.

Stiklšķiedras tapešu līmēšanas princips ir vienkāršs — līmi klāj uz sienas, pie tās stiprina tapeti un izlīdzina.

Līmējot stiklšķiedras tapetes mitrā telpa, jāizmanto speciāla līme mitrām telpām. Pirms tapešu līmēšanas jāklāj initmmizolacijas slānis. Kad tapetes uzlīmētas, arī nākamajā kārtā nepieciešama mit-ruma izolācija, tapešu krāsošanai jāizvēlas krāsa mitrām telpām, kas satur pretpelējuma piedevu.

Padomi

Reklāma
Reklāma
  • Gatava, ar tapetēm tapsēta virsma izmaksā no 1-2 latiem kvadrātmetrā atkarība no izvēlētā raksta, — tātad tā ir pietiekami pieejama, nodrošinot ilglaicīgu un interesantu rezultātu.
  • Lai panāktu īpaši individuālu iespaidu, tapetes var krāsot dažādos variantos, piemēram, ar lazūrkrāsu, kombinējot toņus, izmantojot dekoratīvos krāsošanas instrumentus u.tml. Tapešu iespējamie rakstu veidi arī šobrīd ir ļoti plaši.
  • Atkārtoti pārkrāsojot tapetes, virsmu nav nepieciešams špaktelēt vai kā citādi labot, atliek vien to attaukot, nomazgāt un var klāt virsū nākamo izvēlēto krāsas toni. Jārēķinās gan, ka vairākkārt pārkrāsojot, mazinās tapešu raksta reljefs.

 

Materiālu sagatavoja: Aiga Sarma, žurnāls Mūsmājas, 164/2007

www.majasundarzs.lv