Padomi cīņai ar pavasara nogurumu

Aptaujas liecina, ka aptuveni ceturtdaļa cilvēku izjūt izteiktu pavasara nogurumu. Pie tā, ka pirmos siltos saules starus nesagaidām enerģijas un spēka pilni, vainojami hormoni.

Viens no paņēmieniem, kā cīnīties ar pavasara nogurumu - pēc iespējas vairāk uzturēties ārā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viens no paņēmieniem, kā cīnīties ar pavasara nogurumu - pēc iespējas vairāk uzturēties ārā.

Ziemas laikā organisms pastiprināti izdala melatonīnu – hormonu, kas regulē miega un nomoda ritmu, un miega fāzēs tā koncentrācija asinīs ir īpaši augsta. Kad pavasarī dienas atkal kļūst garākas, un organisms saņem vairāk gaismas, tas samazina melatonīna produkciju, bet pastiprināti izdala serotonīnu. Tas ir hormons, kas cita starpā gādā arī par labu noskaņojumu un aktivitāti. Tādēļ to dēvē par „laimes hormonu”. Šīs hormonālās izmaiņas nenotiek gluži nepamanāmi, un organismam nepieciešams zināms laiks, lai viss atkal nostātos līdzsvarā.

Kad paaugstinās gaisa temperatūra, izplešas asinsvadi, pazeminās asinsspiediens, un mēs jūtamies noguruši.

Pāreju no ziemas uz vasaras laiku bieži uzskata par vienu no pavasara noguruma iemesliem. Daudziem šīs pārejas dēļ ap šo laiku kopējais miega laiks samazinās par vienu stundu vai pat vairāk, tādējādi arī dienas laikā cilvēki jūtas miegaini. Parasti paiet apmēram 4 nedēļas, līdz organisms jaunajam ritmam pielāgojas, bet tas individuāli ir ļoti atšķirīgi.

 

Bet ir arī citi faktori, kas rada pavasara nogurumu: kad paaugstinās gaisa temperatūra, izplešas asinsvadi, pazeminās asinsspiediens, un mēs jūtamies noguruši. Mainīga gaisa temperatūra var papildus noslogot asinsrites sistēmu. Ziemā daudziem cilvēkiem ir neveselīgāks dzīves veids – mazāk fizisko aktivitāšu, uzturs bieži ir kalorijām bagāts un vienveidīgs utt. Saules trūkuma dēļ organismā veidojas mazāk D vitamīna, kas ietekmē ne tikai kaulu stāvokli, bet arī imūnsistēmu un šūnu veidošanos. Nedrīkst aizmirst arī par vīrusiem un infekcijām, kas ziemas mēnešos organismam bieži atņem spēku.  

Reklāma
Reklāma

Pāreju no ziemas uz vasaras laiku bieži uzskata par vienu no pavasara noguruma iemesliem. Daudziem šīs pārejas dēļ ap šo laiku kopējais miega laiks samazinās par vienu stundu vai pat vairāk, tādējādi arī dienas laikā cilvēki jūtas miegaini.

Daži ieteikumi, kā pārvarēt pavasara nogurumu:
• Pēc iespējas vairāk izmantojiet dienas gaismu;
• Biežāka telpu vēdināšana apgādā smadzenes ar skābekli, tādējādi veicinot darbaspējas;
• Uzmundrina arī dažādi stiepšanās un izkustēšanās vingrinājumi;
• Nepieciešams labi sabalansēts uzturs, īpašu akcentu liekot uz svaigiem zaļumiem, augļiem, dārzeņiem;
• Tieši pavasaris ir laiks, kad viegli uzsākt aktivitātes – sākot ar pastaigām, nūjošanu, izbraucieniem ar velosipēdu u.c. Visas aktivitātes palīdz uzturēt formu, izturību un spēcina imūnsistēmu;
• Sen zināms un labs veids, kā uzturēt možumu, ir kontrastduša no rītiem – 30 sekundes noskaloties ar siltu ūdeni, un 3 sekundes ar aukstu, un tā pārmaiņus 3 reizes, noslēdzot ar auksto dušu.


Ierastajiem pavasara noguruma simptomiem var pievienoties arī pārejoša sezonālā depresija, bet noteikti vajadzētu vērsties pie speciālista, ja šie simptomi parādās ilgst vairāk par vienu mēnesi.


Informāciju sniedza klīnikas Premium Medical interniste Dace Cibule
Informāciju sagatavoja: Inguna Almbauere,