Kāpēc jādzer sulas?

„Ikvienam organismam katru dienu jāuzņem aptuveni divi trīs litri šķidruma, jo pietiekams šķidruma daudzums organismā ir ļoti svarīgs faktors kā cilvēka veselībai, tā arī fizisko aktivitāšu efektivitātei. Tas īpaši būtiski ir bērniem un jauniešiem, kuru organisms vēl tikai aug un attīstās. Turklāt šķidruma uzņemšanas ieradumi lielā mērā ietekmē liekā svara mazināšanu, ķermeņa tauku daudzuma samazināšanu, kā arī vispārējo fizisko formu un organisma pašsajūtu.” Stāsta Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes Pediatrijas katedras asociētais profesors, Latvijas Pediatru asociācijas prezidents Enoks Biķis.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Sulas kā šķidruma, minerālvielu un citu uzturvielu avots
Lai izvairītos no šķidruma zaudēšanas, tas vienkārši jādzer. Lai gan ūdens ir pamatšķidrums, ikdienā var lietot arī dažādus citus šķidrumus, piemēram, sulas, kas ir ne tikai labs vitamīnu, bet arī dažādu minerālvielu, organisko skābju un citu uzturvielu avots. Sulām ir dažādas garšas, ko bērni un pusaudži īpaši novērtē.

Kā zināms, bērnu ikdiena ir ļoti intensīva un notikumiem bagāta. Tādēļ vērts atcerēties, ka fiziska un garīga stresa dēļ cilvēka ķermenis pastiprināti zaudē enerģiju un to nepieciešams atjaunot. Turklāt, piemēram, veicot fiziskas aktivitātes, svīšanas procesā tiek zaudēti organismam tik vajadzīgie minerāli — kālijs (K), nātrijs (Na) un kalcijs (Ca). Tīra ūdens dzeršana vien šīs minerālvielas organismam neatdos, jo ūdenī to nav. Taču sulu sastāvā ir gan daudz minerālvielu, gan citas uzturvielas. *Piemēram, glāzē tomātu sulas (200 g) ir tikpat daudz kālija (K), cik 200 g rupjmaizes, bet glāzē apelsīnu sulas (200 g) ir četras reizes vairāk antioksidanta beta karotīna nekā 200 g kāpostu. Savukārt glāzē ābolu sulas (200 g) ir divas reizes vairāk kālija (K) nekā 200 g rīsu. 200 g greipfrūtu sulas ir tikpat daudz dzelzs (Fe), cik 200 g biezpiena, bet glāzē ananasu sulas (200 g) ir četras reizes vairāk kalcija (Ca) nekā cūkgaļā un sešas reizes vairāk kalcija (Ca) nekā tādā pašā daudzumā vistas gaļas!

 

Ieteicams izvairīties no pastiprināta šķidruma zuduma!
Lai gūtu vairāk enerģijas, ne tikai pieaugušie, bet arī jaunieši ikdienā salīdzinoši daudz šķidrumu uzņem no dažādiem kofeīnu saturošiem produktiem — kafijas, gāzētiem dzērieniem, enerģijas dzērieniem u. tml., taču tie pastiprina urinēšanu, un tas veicina šķidruma samazināšanu organismā, un tas nebūt nav vēlams.
Arī lietojot alkoholu, organismā notiek pastiprināts šķidruma zudums, jo tas, tāpat kā kofeīns, izraisa pastiprinātu urinēšanu, kas likumsakarīgi pastiprina šķidruma daudzuma samazināšanu organismā. Turklāt, ņemot vērā dažādu alkoholisko kokteiļu jeb long drink popularizēšanu, arī pieprasījums pēc šiem produktiem ir gana liels, jo īpaši jauniešiem.
Taču, dzerot sulas, papildu enerģiju iespējams uzņemt, arī pastiprināti nezaudējot šķidrumu — izdzerot glāzi sulas, organisms tiek nodrošināts ar vērtīgu ogļhidrātu devu, kā arī ceļ tonusu un uzmundrina. Salīdzinājumam: vīnogu sulas glāzē (200 g) ir četras reizes vairāk ogļhidrātu nekā tādā pašā daudzumā jogurta bez piedevām.

Reklāma
Reklāma

 

Arī lietojot alkoholu, organismā notiek pastiprināts šķidruma zudums, jo tas, tāpat kā kofeīns, izraisa pastiprinātu urinēšanu, kas likumsakarīgi pastiprina šķidruma daudzuma samazināšanu organismā.



Ieradumam ir liels spēks
Bērnu un jauniešu dzīvesveidu lielā mērā ietekmē gan vienaudži, gan ikdienas novērojumi, tomēr galvenokārt tas atkarīgs no ģimenē ievērotā dzīvesveida — gan ēšanas tradīcijas, gan brīvā laika aktivitātes u. c. Arī tas, cik būtiski organismam ir uzņemt pietiekami daudz šķidruma un minerālvielu, bērnam būtu jādzird ne vien no dabas zinātņu skolotājas, bet pirmām kārtām no vecākiem. Ne velti speciālisti, kuru darbs ir saistīts ar veselīgu uzturu, ikdienā iesaka lietot sulas — gan mājās gatavotās, gan veikalos nopērkamās pašmāju ražotāju 100% sulas, galvenokārt tajās esošo vitamīnu, ogļhidrātu un minerālvielu (kālija, kalcija, magnija, u. tml.) dēļ. Turklāt tās ir lielisks slāpju veldzēšanas līdzeklis ar zemu kaloritāti, jo to sastāvā atkarībā no sulas veida ir 75–90% ūdens.
Rūpējoties, lai bērns ikdienā uzņemtu pietiekami daudz šķidruma, kā arī pilnvērtīgu un daudzveidīgu uzturu, sulas noteikti ir viens no ieteicamajiem produktiem.

*Latvijas Lauksaimniecības universitātes februārī veikts pētījums Dr. sc. ing. Solvitas Kampuses, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes docentes, uzraudzībā. Pētījumi veikti, izmantojot pašmāju ražotāju Cido un Gutta sulas.