Vēro ērgļu un stārķu ikdienu web kamerās Igaunijā!

Kāda interneta vietne, kas apvieno neskartas dabas mieru un modernās tehnoloģijas, pagājušajā gadā piesaistīja miljoniem apmeklētāju. Tiešsaistes web kameras lielajās pilsētās nav nekas jauns, bet ko teiktu par iespēju ērti sēžot savā mājā vai birojā, vērot norises savvaļas mežu biezokņos?

Skats, ko var redzēt viena no web kamerām.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Skats, ko var redzēt viena no web kamerām.

Igaunijas interneta vietni www.looduskalender.ee, kas piedāvā šādu iespēju, gada laikā apmeklēja seši miljoni cilvēku no visas pasaules. Tas ir vēl viens pierādījums valsts aizrautībai ar modernajām tehnoloģijām.

„Looduskaamerad” („dabas web kameras”) ir Igaunijas pašmāju interneta vietne, kur ikviens var gluži kā caur atslēgas caurumu ieskatīties šīs Baltijas valsts mežu dzīvē. Lai gan mājas lapā šobrīd vienlaikus darbojas aptuveni 12 kameras, vietne ir pazīstama visā pasaulē, un tās popularitāte aug ļoti strauji.

Pirmā kamera tika uzstādīta 2005.gadā, lai vērotu ziemas putnus. Kameru klāsts joprojām tiek papildināts ar jaunām iekārtām un skatu objektiem. Līdz šim populārākās kameras ir jūras ērgļa ligzda un melnā stārķa ligzda. Apmēram seši miljoni cilvēku apmeklējuši vietni pagājušajā gadā vien, un tie ir ne tikai igauņi – lapas ziņojumu dēlī var atrast vēstījumus no Vācijas, Somijas, Polijas, Nīderlandes, Apvienotās Karalistes vai pat Amerikas Savienoto Valstu un Kanādas iedzīvotājiem. Cilvēki apmainās ar viedokļiem, uzņem dzīvnieku bildes ar ekrānšāviņiem (screenshots) un diskutē par jaunākajiem notikumiem. Ik pa laikam eksperti atbild uz lietotāju jautājumiem, piemēram, palīdzot noteikt interesējošo putnu sugu.

„Looduskaamerad” popularitāti apliecināja arī balva „Eesti asi 2011” („Igaunijas lieta 2011”) konkursā, ko organizēja laikraksts „Eesti Päevaleht”. Vietne, saņemot 19 136 balsis, kļuva par konkursa uzvarētāju.

Genadijs Skromnovs, portāla redaktors un idejas garīgais tēvs, teica pēc uzvaras: „Par saņemtajām balsīm konkursā mums ir jāpateicas vietnes apmeklētājiem. Domāju, ka viņiem patika serviss un enerģijas plūsma, kas mudināja palikt mūsu lapā ilgāku laiku. Šī interneta vietne un tās piedāvātais produkts noteikti ir komandas darba rezultāts – to radījuši ne tikai mākslinieki, bet arī pati daba, kas skatās uz mums caur kameru.”

Igaunija ir pazīstama ar savām tehnoloģiju inovācijām. Bez jau pieminētajām tiešsaistes kamerām valstī ir izvērsts Wi-Fi tīkls – dažreiz ir iespējams pieslēgties bezvadu internetam pat dziļa meža vidū. Vēl jo vairāk, Igaunijas speciālisti ir piedalījušies tādu populāro interneta lietojumprogrammu kā Skype un KaZaA izstrādē un ieviešanā.

Uzzini vairāk par Igauniju: www.visitestonia.com un www.tallinncalling.com
 

Reklāma
Reklāma