Kā uzvesties pie galda

Pie galda mēs pavadām diezgan daudz laika, jo sēžamies pie tā ne tikai ģimenes svinībās, bet arī ikdienā. Tāpēc ir ļoti būtiski zināt galda kultūru.

Ne tikai kafejnīcās un viesībās ir jāzina galda kultūra, bet patīkami, ja to arī piekopj un izmanto mājās ikdienā

FOTO: Shutterstock.com

Ne tikai kafejnīcās un viesībās ir jāzina galda kultūra, bet patīkami, ja to arī piekopj un izmanto mājās ikdienā

•    Sēdi taisni, nedaudz atbalstoties pie krēsla muguriņas. Nesēdi uz krēsla malas, par tādiem saka: „Sēž kā nelūgts viesis.” Krēslam jābūt ne pārāk tuvu galdam un arī ne pārāk tālu, galvenais, lai tu pats justos ērti un netraucētu blakus sēdošajiem.
•    Seko savām rokām, jo tās var izspēlēt ar tevi muļķīgu joku, ja uz brīdi aizsapņojies un sāc drupināt maizi, vai plucināt salveti, tādējādi samulsinot namamāti. Neliec uz galda elkoņus, jo parasti jau bez tā vietas uz galda nav daudz un arī ēst nebūs ērti.
•    Jāpierod pie domas, ka, sēžot pie galda, tavām rokām būtu jāaizmirst par seju — nekasi pieri, nelabo frizūru un labi iegaumē, ka ausis un deguns vispār skaitās aizliegtā zona, kad sēdi pie galda.
•    Auduma salvetes liek uz ceļiem, bet muti noslauka ar papīra salveti, kas atrodas uz galda zem tava šķīvja.
•    Karoti vienmēr tur labajā rokā, tā novietojas uz vidējā pirksta, ar rādītājpirkstu to pietur no sāniem, bet ar lielo pirkstu — no augšas. Zupu vajag iesmelt karotē tik, lai tā netek atpakaļ šķīvī. Karoti tuvina mutei sāniski, pieliec un pārlej zupu mutē. Ja zupa ir karsta, to nemēģina atdzesēt maisot, vienkārši pagaida, kamēr zupa atdziest. Kad zupa apēsta, karoti atstāj šķīvī. Ja zupā ir klimpas vai frikadeles, tās sagriež ar karoti.

Zobu tīrāmos irbulīšus lietot pie galda vajadzētu pēc iespējas retāk. Pat ja tev zobā iestrēdzis prāvs gaļas gabals, labāk paciet un atbrīvojies no tā kaut kur maliņā, citiem neredzot.


•    Nazi vienmēr tur labajā rokā, dakšiņu — kreisajā. Vienīgi tad, ja ēdiens nav jāgriež, dakšiņu var turēt labajā rokā.
•    Gaļas un citus ēdienus parasti sagriežam ar nazi virzienā uz sevi. Nevajag sagriezt uzreiz daudz gabalu, bet tik, cik ielikt mutē. Tikai maziem bērniem, kas vēl neprot apieties ar nazi, sagriežam visu gaļu uzreiz.
•    Ēdienus, ko nevajag sagriezt, piemēram, olu kulteni, salātus u.c. ēd tikai ar dakšiņu. Dakšiņu šajā gadījumā tur labajā rokā un ēdienu pietur ar maizes gabaliņu.
•    Ja gribam dzert, paņemt maizi vai kādu ēdienu, galda piederumus liekam uz šķīvja tā, kā tos turējām rokā. Tādā veidā mēs uzreiz varēsim atsākt ēšanu. Ja esam pabeiguši ēst, liekam nazi un dakšiņu paralēli vienu otram, ar rokturiem uz labo pusi. Tā cilvēks, kas mūs apkalpo pie galda, zinās, ka var aizvākt mūsu šķīvi un ēdiena paliekas.
•    Kad pasniedz uzkodas, tiek lietotas dažādas krāsainas dakšiņas no plastmasas. Pēc lietošanas tās novieto uz speciāli tām domāta šķīvja.
•    Zobu tīrāmos irbulīšus lietot pie galda vajadzētu pēc iespējas retāk. Pat ja tev zobā iestrēdzis prāvs gaļas gabals, labāk paciet un atbrīvojies no tā kaut kur maliņā, citiem neredzot. Jo, lai arī cik delikāti tu to nedarītu, šis žests neatstās estētisku iespaidu, bet urbināt zobus ar plati atvērtu muti ir vienkārši riebīgi. Izmeklētās pieņemšanās zobu tīrāmos vispār nelieto.
•    Der atcerēties, ka no tevis ir atkarīga apkārtējo apetīte un viņu noskaņojums. Tāpēc neradi neērtas situācijas, nekošļā ēdienu skaļi, nepūt virsū karstiem dzērieniem, nekliedz un neplāti rokas, ja esi iebāzis mutē ko karstu. Ja tev nokrīt zemē dakšiņa, nelien tai pakaļ zem galda, bet klusām palūdz atnest citu.
•    Lai cik izsalcis tu nebūtu, nekad nepiebāz pilnu muti ar ēdienu, košļā nesteidzoties; ja baidies nokavēt savu vilcienu, labāk ej ciemos citreiz.

 

Reklāma
Reklāma

Nevajag sagriezt uzreiz daudz gaļas gabalu, bet tik, cik ielikt mutē. Tikai maziem bērniem, kas vēl neprot apieties ar nazi, sagriežam visu uzreiz.


•    Tāpat neklājas izspļaut ēdienu, kas tev negaršo, ja jau kumoss ir mutē, apēd to, bet tālāk rīkojies saskaņā ar situāciju un audzinātību. Neviena namamāte, aicinot viesus, negatavos ēdienu, kas būtu pelnījis nopēlumu, vienkārši — mūsu gaumes mēdz būt dažādas.
•    Nav pieklājīgi tincināt saimnieci par to, no kā pagatavoti ēdieni. Šis jautājums būtu vietā, ja tiek pasniegts kāds nacionālais vai ekskluzīvs ēdiens, jāsaka, ka te interese būtu pat nepieciešama, tā apliecinot cieņu saimniecei.
•    Ja tu cieni mājas saimniekus, ar cieņu izturēsies arī pret lietām, kas viņiem pieder: uzvedies pie galda tā, lai pēc tevis nepaliek ar cigareti izdedzināts galdauts, saplēsti trauki vai saliektas dakšiņas.
•    Nereti viesību laikā saimnieki atstāj ieslēgtu televizoru un viesu uzmanība laiku pa laikam tiek pievērsta ekrānam. Taču filmu tu varat noskatīties arī mājās; ja televizors ir tikai fonam, labāk būtu ieslēgt klusu mūziku.
•    Par to, kādas sarunas iederas pie galda, būtu jārunā atsevišķi, taču der atcerēties, ka neklājas runāt ļoti ilgi un ļoti skaļi, īpaši, ja sarunas tēma nav no patīkamajām.
•    Pacenties neatstāt neapēstu ēdienu uz šķīvja, tas tevi raksturo ne no labākās puses, un tie, kas domā, ka atstāt ēdienu ir izsmalcinātības pazīme, kļūdās. Uz galdauta palikušās drupačas vari salasīt papīra salvetē, bet nekādā gadījumā nenoslauki tās uz grīdas.
•    Neizstiep zem galda savas kājas visā garumā! Neliec citiem pārliecināties par tavu slikto audzināšanu, kad sāc attīrīt zobus no ēdienu paliekām, skaļi ievelkot mutē gaisu!

Avots: Brokastis, pusdienas un vakariņas. Rīga, OLNA 1999.