Kāpēc zīdainītim palielinās krūšu dziedzeri?

„ Ievērojām, ka meitiņai astoņu mēnešu vecumā ir palielinājušies krūts dziedzerīši. Ādas pārmaiņu vai izdalījumu no tiem nebija. Tagad meitai ir gadiņš un šķiet, ka krūtiņas atkal ir mazākas. Ar ko tas izskaidrojams? Vai vajadzētu bērnu vest pie speciālista?” Atbild Ilona Auziņa, Premium Medical bērnu un pusaudžu ginekoloģe.

Kāpēc zīdainītim palielinās krūšu dziedzeri?

FOTO: Shutterstock.com

„Jaundzimušai meitenītei, kā arī zīdaiņa vecumā krūts dziedzeri var būt mēreni palielināti. Viens iemesls var būt iekaisums krūts dziedzeru audos, kas parasti sastopams tūlīt pēc piedzimšanas. To sauc par jaundzimušā mastītu. Iekaisumu (mastītu) raksturo apsārtums, pietūkums, izdalījumi no krūtsgala, tie var būt dzeltenīgi, brūngani, zaļgani. Var būt temperatūras paaugstināšanās, bērns nemierīgs. Šādos gadījumos var būt vajadzīga antibiotiku terapija. Vai arī, ja ir sastrutojums, jāveic neliels grieziens un strutas jāizdala, tāpēc nepieciešama ķirurga konsultācija un palīdzība.


Taču ļoti bieži krūts dziedzeru palielināšanās saistīta ar zīdaiņa vecuma organisma īpatnībām.

 

 Grūtniecības laikā bērniņš caur placentu saņem no māmiņas ne tikai vajadzīgās barības vielas, bet arī dažādus hormonus (ķīmiski aktīvas vielas). Tie ietekmē un regulē bērniņa augšanu un pareizu attīstību. Meitenītes organismā nonāk arī mātes dzimumhormoni. Līdz gada vai pat pusotra gada vecumam meitenītes dzimumhormonu darbības regulācija vēl nav pilnībā nobriedusi. Līdz ar to 

paaugstināto sievišķo hormonu ietekmē, ko bērna paša sistēma nespēj vēl regulēt, var palielināties krūts dziedzeri.

Tas var būt ar abiem vai vienu krūts dziedzeri — tie var piebriest un radīt iespaidu, ka meitenītei sākas priekšlaicīga dzimumattīstība. 

 

Savukārt hormonālo ietekmi var pastiprināt vairāki blakusfaktori:

Reklāma
Reklāma
  • grūtniecības un īpaši dzemdību sarežģījumi (ieilgušas dzemdības, skābekļa bads bērniņam, nabas saites apvīšanās ap kaklu vai ķermeni, vēlāk paaugstināts tonuss u. c.);
  • zīdīšana, jo ar mātes pienu bērns saņem arī mātes hormonus;
  • ja zīdīšanas laikā māmiņai atjaunojas mēnešreizes (straujš hormonu kāpums);
  • ja bērnam ir kāda vīrusu slimība, klepus, iesnas u. c., kas rada nestabilitāti hormonu izstrādē;
  • sākot piebarošanu vai pārejot uz pilnīgu mākslīgo barošanu;
  • zobu šķilšanās periodā;
  • var būt arī paaugstināta krūts dziedzeru audu jutība uz pilnīgi normālu hormonu līmeni (attiecīga īpatnība).

 

Tuvojoties gada vecumam, bērnam stabilizējas pašregulācijas mehānismi, hormonu līmenis krīt un krūts dziedzeris samazinās, kā tas minēts Jūsu jautājumā. Māmiņas ļoti bieži satrauc tas, ka palielinās tikai viena krūtiņa, tāpēc rodas aizdomas par iespējamu ļaundabīgu audzēju vienā pusē. Gribu atgādināt māmiņām — māmiņas, esiet mierīgas, tas nav audzējs! 

Lūdzu nelikt kompreses, nelietot ziedes vai tautas līdzekļus (kāposta lapas, biezpienu u. c.) uz krūts dziedzeriem, jo varat nodarīt ļaunu! 

Ja krūts dziedzeri nesamazinās, bet ar laiku palielinās vai parādās arī citi simptomi (izdalījumi no dzimumceļiem, dzimumorgānu pietūkums u. c.), meklējiet bērnu ginekologa padomu.”

 

Saistītie raksti