11 jautājumi par mazuļa zobu kopšanu

Kā jārīkojas vecākiem, lai sekmētu to, ka mazuļa zobiņi aug stipri un veseli? Lūk, 11 biežāk uzdotie jautājumi par mazuļa zobu kopšanu.

FOTO: Shutterstock.com

Konsultē zobārste Jana Vrubļevska un Baiba Krauze.   

Kad bērnam jāsāk tīrīt zobiņi?
Zobi jāsāk tīrīt jau mazulim līdz ar pirmā zobiņa izšķilšanos. Tāpat kā pieaugušajiem arī mazuļiem tie jātīra no rīta un vakarā.

Ar ko tīrīt zobus zīdainītim?
Kamēr mazulim izšķīlušies tikai pāris zobiņi, tos var tīrīt ar sterilu marles gabaliņu vai speciāliem uzpirksteņiem, ko var iegādāties aptiekā. Tiklīdz zobiņi jau ir vairāk, obligāti jātīra ar tieši zīdainim piemērotu zobu birstīti.

Ko darīt, ja mazulis pretojas zobu tīrīšanai?
Parasti zobu tīrīšanas procedūra maziem bērniem nepatīk. Vislabāk šo procesu pārvērst par rotaļu. Kamēr mazulis atver muti, kad tai tuvina suku un krāsainu birsti, mammai jāpaspēj ar šo birsti tikt līdz zobiem. Skan smieklīgi, bet sākotnēji zobu tīrīšana ir mammas veiklības tests. Nevajadzētu bērnu turēt ar varu, bet ir situācijas, kad mazuļa galviņa tomēr nedaudz jāpietur un ar pirkstiem nedaudz jāpaver mute. Vēl jāņem vērā, ka mazie ātri iemanās muti aizvērt un iekost birstē vai mammas pirkstā. Lai mazais birsti neuzskatītu par bubuli, iegādājies otrui, ar ko mazais var spēlēties (tā būs spēļu birste). 

 

 

Kad var sākt lietot zobu pastu un birstīti?
Pie zobu birstes var sākt radināt, tiklīdz bērnam izšķīlušies vairāk nekā divi zobiņi. Zobu pastu ikdienā ievieš nedaudz vēlāk, kad mazulis jau ir pieradis pie zobu birstes lietošanas.

Kāda zobu birstīte un pasta mazulim jāizvēlas?
Zobu birstīte ir jāizvēlas atbilstoši bērna vecumam, mazulim — sākot no 0 gadiem. Jāskatās, lai birstītes galviņa būtu ar mīkstiem sariņiem un mazu galviņu. Mazuļiem domātās birstītes var iegādāties gan aptiekās, gan lielveikalos.
Zobu pastas ir jāizvēlas pēc tāda paša principa — uz iepakojuma jāskatās, kādam vecumam tā domāta. Mazuļiem paredzētajai ir uzraksts: no 0 gadiem.

Vai mazuļa zobu stiprināšanai nepieciešams papildus dod vitamīnus un minerālvielas?
Mazuļa zobiņu stiprināšanai ir nepieciešams fluors, ko katru dienu bērna zobiņi uzņem ar zobu pastu. Kad bērns paaugsies, ir iespēja papildus stiprināt zobiņus ar fluoru saturošām tabletēm, iepriekš konsultējoties ar zobārstu.

Kādi produkti stipri bojā mazuļa zobiņus?
Saldas sulas, saldinātas tējas, biezenīši, saldas putriņas, kas tiek dotas caur pudelīti, noved pie tā saucamā "pudeļu kariesa", kad ļoti strauji bojājās augšžokļa priekšzobi. Būtu vēlams šos papildēdienus dot bērnam ar karotīti vai ar speciālu krūzīti. Lai samazinātu "pudeļu kariesa" rašanās risku, vajadzētu arī pietiekami bieži mainīt pašas pudeles un knupjus, neizmantot vecus un nolietotus, kā arī atcerēties, ka bērnu vajadzētu ēdināt ar pudeli noteiktās ēdienreizēs, nevis cauru dienu vai nakti.

Visi augšminētie produkti nav vēlami mazuļa zobiņiem, jo bērns vēl neprot izskalot muti. Baktērijas, kuras bojā zobus, labi jūtas un vairojas saldā vidē. Tās ražo skābes, kuras izšķīdina zobu emalju. Tāpēc piena zobi ātri bojājas, sevišķi — augšžoklī, jo tos netīra siekalas, kuras zīdaiņa mutē nenonāk līdz augšzobiem, it īpaši tad, kad viņš guļ (miega laikā siekalas izdalās mazāk). Ja bērns pirms miega vēl uzņem ogļhidrātus vai arī ēd un dzer pa nakti (jogurti, saldas sulas, saldināta tēja), tad apēstais pielīp pie zobiem, baktērijām šī ir ideāla vide!

Kas liecina, ka mazuļa zobiņi sākuši bojāties?
Ja pamani dzeltenus, krītaini baltus vai brūnganus plankumiņus, vajadzētu apmeklēt bērnu stomatologu — tie var norādīt, ka zobi sākuši bojāties.

Ko dot bērnam košļāt zobu šķilšanās laikā?
Lieliski noderēs svaigs burkāns vai sausiņš. Košļājams ēdiens, sevišķi svaigi augļi un dārzeņi, veicina spēcīgu košļāšanas muskuļu veidošanos. Šāds ēdiens arī nostiprina zobus un tīra tos, jo košļājamā ēdiena sastāvā esošās šķiedras košļāšanas procesā tiek sasmalcinātas un darbojas gluži kā sukas.

Mazākiem bērniņiem noderēs košļājamie riņķīši un dažādas mantas.

Kas jāsatur uzturam, lai bērna zobi augti stipri un veseli?
Ēdienam jāsatur daudz kalcija un D vitamīna (tas ir piena produktos, zivīs), lai īstie zobi, kas jau veidojas maza bērna žokļos, izaugtu veselīgi.

Kādos gadījumos zīdaiņa zobi jāizrauj?
Daži bērni jau piedzimst ar vienu zobu mutē. Nereti tas ir nepareizas formas vai atrodas nepareizā stāvoklī un tad to nākas izraut.

Piena zobus izrauj tikai gadījumos, ja zobs nav labojams vai ir sastrutojis. Kā arī jau lielākam bērnam, kuram notiek piena zobu maiņa uz pastāvīgajiem, un piena zobs ir ļoti kustīgs vai arī laicīgi neizkrīt un tā traucē pastāvīgā zoba pareizu izšķilšanos. Ir gadījumi, kad piena zobi jāizrauj ortodontiskas ārstēšanas dēļ, bet tie ir atsevišķi gadījumi.

Reklāma
Reklāma

 

Vai zobu šķilšanās var izraisīt temperatūru?
Zobu šķilšanās laikā bērns var kļūt ļoti nemierīgs, satraukts. Viņa smaganas ir sarkanas un pietūkušas, un, iespējams, ka caur smaganām zobiņu var jau sataustīt. Bērna vaigi var būt piesārtuši, un viņš, visticamāk, stipri siekalosies. Tu vari bērnam palīdzēt, dodot viņam kaut ko košļājamu.

Ārstu vidū dalās domas, vai zobu šķilšanās izraisa temperatūras paaugstināšanos, vemšanu un caureju. Vieni apgalvo, ka zobiņu šķilšanās laikā pazeminās bērna imunitāte, līdz ar to mazuļa organismam grūtāk cīnīties ar dažādiem vīrusiem un infekcijām, kas parasti arī izsauc iepriekšminētās sūdzības. Taču citi mediķi iebilst — zobu šķilšanās ir nopietns pārbaudījums, tāpēc to var pavadīt tādas pazīmes kā temperatūra, kas paaugstinās līdz pat 38 grādiem, kā arī šķidra vēdera izeja. Tomēr, ja pamani kādas izmaiņas bērna veselībā — vienalga, vai ir vai nav "vainīgi" zobi, labāk pakonsultējies ar ārstu!
 


Rakstā izmantotas grāmatas: Aļģimants Vingrs Jūsu bērns, Zvaigzne ABC, 2008. un Mirjama Stoparde Viss par bērna kopšanu, Zvaigzne ABC, 2008.