Kausētais siers — universāls palīgs katram gardēdim. Receptes

Ar kausēto sieru esam pazīstami jau daudzus gadus. Tā maigā un patīkamā garša daudziem ir zināma un iemīļota jau no bērnības, kad mamma brokastīs pagatavoja gardas maizītes. Citi to atkal iepazinuši no jauna, baudot tik dažādās kausēto sieru garšu variācijas, vai gatavojot ar to visdažādākos ēdienus.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Kas ir kausētais siers?
Latvijā iecienītākais kausētā siera zīmols ir Dzintars, ko ražo Rīgas Piensaimnieks — lielākais kausēto sieru ražotājs Latvijā ar senām tradīcijām. Kausēto sieru ražošanas pamatā ir siera īpašība, ka karsējot tas kūst, bet atdziestot atkal sacietē. Izmantojot kausēšanas sāļus, tiek iegūts produktam stabila smērējama vai formējama konsistence. Kausēto sieru ražošanai galvenā izejviela ir dažāda veida naturālie sieri. Dzintars sieri tiek ražoti no augstvērtīgām izejvielām — siera, sviesta, krējuma, sausā vājpiena, nepievienojot konservantus. Rūpīgās izgatavošanas rezultātā, kausētajā sierā saglabātas visas sieram raksturīgās uzturvielas. Kā zināms, piena olbaltumvielas ir siera vissvarīgākā sastāvdaļa. Produktā ir arī organismam viegli izmantojams kalcijs un fosfors, kas nepieciešams kaulu stiprināšanai. Rīgas Piensaimnieks piedāvā kausētos sierus ar dažādu tauku saturu. Piedāvājumā ir klasiskais Dzintars kausētais siers, kā arī Dzintars Light — kausētais siers ar samazinātu tauku saturu — tikai 7,5% — un 2x mazāku kaloriju daudzumu – 100g ir 138 kkal. Lūk, arī dažas receptes!

Mazie, ātrie, garšīgie pīrādziņi
Mīklai:
3 paciņas kausētā siera Dzintars light
3 glāzes miltu
Pildījumam:
smalki sagriezta žāvēta gaļa
smalki sagriezts sīpols
Pagatavošana:
Sajauc sieru ar miltiem un veido mazus pīrādziņus, pildītus ar gaļiņu, var pildīt arī ar siera kubiciņiem sajauktiem ar svaigām dillītēm.
 
Siera zupa ar dārzeņiem
2 kārbiņas siers Dzintars Light
piens ½ litrs
puķkāposti 100 gr
burkāni 100 gr
kartupeļi 200 gr
paprika sarkanā 100 gr
Pagatavošana:
Burkānus, papriku, kartupeļus nomazgā, notīra, sagriež kubikos. Puķkāpostu sadala mazās ziedgalviņās. Katliņā uzvāra ūdeni, pieliek dārzeņus (ūdenim jābūt tik daudz, lai nosegtu dārzeņus), pavisam nedaudz sāli. Kad dārzeņi gandrīz gatavi, pielej pienu. Uz lēnas uguns visu savāra, kamēr dārzeņi mīksti. Pašās beigās virumā iemaisa sieru.


Kādas garšas esam iecienījuši?
Daudzi iecienījuši tieši Dzintars klasisko kausēto sieru bez piedevām. Lai dažādotu sieru garšu, ražošanā tiek izmantotas dabiskas piedevas – šķiņķis, sēnes, salami. Arī  šīs garšas pircēji novērtējuši ļoti atzinīgi. Lielais sēņotāju skaits šoruden apliecināja, ka Latvijas iedzīvotājiem garšo meža sēnes. Dzintars kausētais siers tagad pieejams arī ar jaunu, nebijušu garšu – meža karalienēm baravikām. Tas viegli klājas uz maizītēm un lieliski papildinās rudens zupas un citus ēdienus, piešķirot bagātīgu baraviku garšu un patīkamu meža sēņu aromātu. Plašajā kausēto sieru klāstā ikviens varēs atrast ko tieši sev piemērotu. Turklāt, sev tīkamo garšu būs vēl patīkamāk baudīt, pateicoties jaunajam un ērtajam Dzintars iepakojumam.

Siera zupa
1 burkāns
2-3 kartupeļi
1 neliela purava sakne vai sīpols
nelobītas vārītas saldētās garneles (1 paliels iepakojums)
kādi 5 līdz 10 svaigi šampinjoni, ja ir pa rokai kāda baravika vai gailenīte, tad protams izvēlamies tās
zaļie zirnīši (vai nu 1/2 mazā konservēto bundžiņa vai tāds pat daudzums novārītu svaigo jauno,
1 iepakojums klasiskā vai baraviku kausētā sieta Dzintars
zaļumi (dilles, maurlociņi, pētersīļa lapiņas)
Pagatavošana:
Katliņā ielej ~1-1,5l auksta ūdens, atkarībā no dārzeņu izmēriem, tajā ieber saldētās garneles un atlaidina, to var darīt pat iepriekšējā vakarā. Atlaidušas garneles izņem, izloba, pagaidām atstāj mierā. Katliņā garneļu ūdenī liek smalkos kubiņos sagrieztus kartupeļus, smalki sagrieztu puravu (sīpolu) un vāra uz lēnas guns, kad kartupeļi nāk gatavi, pievieno smalki sarīvētus burkānus, vāra vēl mazliet. Kad dārzeņi mīkst, visu sablenderē turpat katliņā. Turpinot vārīt, pievieno smalki sagrieztas sēnes, pavāra, tad garneles un zirnīšus. Pievieno kausēto sieru Dzintars, lēni maisot, sagaida, kamēr tas izkūst. Pieber sasmalcinātus zaļumus, ja vēlas, arī mazliet sāli. Noņem no uguns, apsedz un pagaida 7 līdz 10 minūtes, lai sastāvdaļas sakožas.

Kausētais siers – šķēlēs?
Kausētais siers daudziem asociējas ar krēmveida konsistenci, ko uzsmērē uz maizītes līdzīgi kā sviestu. Taču, dodoties piknikā vai ceļojumā, tas ne vienmēr ir parocīgi. Rīgas Piensaimnieks ir vienīgais ražotājs Baltijas valstīs, kas piedāvā ērtu risinājumu – kausētā siera šķēlītes Dzintars. Tās arī ražotas no augstvērtīgiem Latvijas produktiem un šķēlītes var izmantot sviestmaižu un tostermaižu, kā arī picu, salātu un zupu pagatavošanai, tāpēc tās lieliski papildinās jūsu ēdienkarti.
 
Ne tikai uz maizītes
Kausētais siers ir iecienīts produkts gan brokastīs, gan, ja nepieciešams ko uzkost. Tāpat daudzi Latvijas iedzīvotāji to labprāt lieto sviesta vietā, lai pagatavotu dažādu veidu maizītes. Te garšas bagātināšanai lieti noder dažādie Dzintars kausētie sieri ar piedevām – šķiņķi, salami, sēnēm vai jauno baraviku garšu. Lai gan kausēto sieru, jo īpaši Dzintars siera šķēlītes uzlikt uz maizītes ir tik ērti un gardi, no tā var pagatavot daudz dažādu ēdienu, lietot mērču un salātu pagatavošanai, dažādu picu, cepumu un kūku cepšanai. Kausētā siera pielietojums gardu maltīšu gatavošanai patiesībā ir universāls. Atsvaidziniet kāda labi zināma ēdiena recepti, tam pievienojot kausēto sieru, un iegūsiet jaunu garšu. Rudens sezonā veselīgs gardums būs Latvijas dārzeņu zupa ar Dzintara klasisko kausēto sieru. Šī sātīgā zupa nodrošina daudz vitamīnu, turklāt daudzas māmiņas to atzinušas par ērtu un gardu veidu, kā saviem bērniem piedāvāt dārzeņus.

Siera Dintars krēmzupa ar garnelēm
1 paciņa kausētā siera Dzintars
100 ml zivju buljona
50 gr garneļu
sāls, pipari, citrona sula, svaigs baziliks
Šķipsniņa kartupeļu cietes
Pagatavošana:
Buljonu uzkarsē, maisot pievieno sieru, garšvielas, nedaudz citronu sulas. Zupu uzvāra, pieliek garneles un iebiezina ar ūdenī izšķīdinātu kartupeļu cieti. Gatavo zupu ielej šķīvī un pārkaisa ar sakapātu baziliku.

Cepti kartupeļi ar Dzintara kausēto sieru
Nomizo kartpeļus, sagriež 4 daļās, liek cepeškrāsnī un cep, kamēr kartupeļi iegūst brūnumiņu. Pārkaisa sāli, garšvielas un pārlej visam pāri Dzintara sieriņu pēc paša gaumes. Cep tālāk, kamēr siers izkusis un ieguvis nelielu brūnumiņu.

 

Reklāma
Reklāma


Siera vafelītes
1 paciņa Dzintars pēc izvēles
apmēram 5 ēd.k. miltu
1ēd.k. margarīna
nedaudz ķimenītes
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas sajauc kopā, tā, lai nav lipīga masa. Sakarsētā vafeļu pannā liek mazas piciņas un cep gatavas.

Lavašs ar kausēto sieru Dzintars
lavašs
kausētais siers Dzintars
pārējais pēc izdomas un ledusskapja satura – žāvēta gaļa vai desa, krabja nūjiņas, saldie pipari vai tomāti, svaigi gurķi, zaļumi.
Pagatavošana:
Izklāj lavašu uz galda, pārziež ar kausēto sieru, virsū liek gaļu, piparus, tomātus, sagrieztas dilles utt. Saritina rullī. Ja ir laiks, ielikt uz kādu stundu ledusskapī un gardums gatavs!
 

baraviku garšu un patīkamu meža sēņu aromātu. Kausētais siers tagad arī jaunā, ērtākā iepakojumā.

SIA Rīgas Piensaimnieks
Ieskaties arī: www.karums.lv