Ko vislabāk dot padzerties bērnam?

Vai zināji, ka sula, piens un kefīrs uzskatāms par ēdienu, nevis dzērienu? Vai zini, ko ļaunu bērnam dara gāzētie dzērieni? Un cik daudz dot bērnam pienu un kādas suliņas vai tējas izvēlēties? Šos jautājumus skaidrojam kopā ar uztura speciālisti un ārsti Ingu Pūci.

Pieradini bērnu dzert ūdeni, ja tu bērniem katru reizi, kad viņam slāpst, dosi dzert kaut ko saldu, viņš nekad neuzzinās, cik gards patiesībā ir ūdens.

FOTO: Shutterstock.com

Pieradini bērnu dzert ūdeni, ja tu bērniem katru reizi, kad viņam slāpst, dosi dzert kaut ko saldu, viņš nekad neuzzinās, cik gards patiesībā ir ūdens.

Sulas un tējas

Nereti vecāki bērniem piedāvā dažādu augļu un ogu sulas. Taču labāk ogas, augļus un dārzeņus ēst, nekā dzert to sulas. Jo, tos ēdot, tiek uzņemtas augļu šķiedrvielas, kuras veicina normālu zarnu darbību. Sulā, pat biezā, to ir mazāk. Turklāt, visvērtīgākā ir tikko spiesta sula, jo tajās ūdens ir strukturēts un daudz vieglāk iekļaujas visos vielmaiņas procesos. Ideāls strukturēta ūdens avots ir svaigas bērzu sulas.  


Tējā ir dažādas vielas, piemēram, melnajā tējā ir kofeīns, kā dēļ mazi bērni var kļūt nemierīgi, viņiem var būt miega traucējumi. Augļu tēju vasarā nevajadzētu dzert, jo ir taču svaigas ogas, augļi un dārzeņi. Savukārt zāļu tējām parasti ir ārstnieciska iedarbība, tāpēc tās vajadzētu lietot tikai ārstēšanas nolūkos, nevis, lai remdētu slāpes. Ja ikdienas dzērienam izvēlties tēju, bērnam vislabāk piedāvāt vieglas piparmētru un kumelīšu tējas, kam ir viegla gremošanas veicināšanas un baktericīda iedarbība.

 

Zāļu tējām parasti ir ārstnieciska iedarbība, tāpēc tās vajadzētu lietot tikai ārstēšanas nolūkos, nevis, lai remdētu slāpes.

 

Piens un piena produkti

Piens vai piena produkti (kefīrs, paniņas, jogurts bez mākslīgajām piedevām) augošam bērnam ir vitāli nepieciešams. Kā jau dabisks produkts, tas organismā viegli uzsūcas.

 

Attiecīgi šādi bērns uzņem nepieciešamo kalcija daudzumu. Taču tas vēl nav viss. Piena produktos ir arī dzelzs, A, D un E vitamīns. Divas glāzes piena dienā - maziem bērniem piena maisījums - tas būtu optimāli, lai augošu bērnu nodrošinātu ar organismam nepieciešamajiem vitamīniem un minerālvielām. Tomēr jāatceras, ka piens, kefīrs, paniņas - lai arī pēc konsistences ir šķidri, nav uzskatāms par dzērienu, bet gan ēdienu!

 

Ja katru reizi, kad bērns gribēs padzerties, tu dosi nevis ūdeni, bet pienu, tu radīsi priekšnoteikumus tam, lai bērnam rastos liekais svars. Uz bērniem neattiecas pieaugušo ēšanas ieteikumi, piemēram, neēst pēc sešiem vakarā. Bērni „aug naktīs”, tāpēc ir speciālisti, kas rekomendē bērniem vakarā izdzert glāzi piena - bērniem līdz trīs gadu vecumam piena maisījumu.
 

Visveselīgākais dzēriens bērnam - ūdens

Šis apgalvojums dzirdēts ne reizi vien un parasti cilvēkos izsauc neizpratni. Kas tad ūdenī tāds īpašs? Izrādās ūdens ir vistīrākā enerģija, turklāt pietiekamā daudzumā lietojot kvalitatīvu ūdeni, soli pa solim bērns iegūst lielisku veselību.

Reklāma
Reklāma


Dabā nav tāda brīnumlīdzekļa, ar ko var izārstēt visas slimības un tomēr, ja tāds būtu jānosauc, tad vistuvāk tam būtu kvalitatīvs ūdens, jo ūdens ir dzīvības šūpulis. No šī šķidruma šūniņas izvēlas sev barību, iegūst skābekli un izvada vielmaiņas gala produktus, kas tālāk ar limfas palīdzību tiek novadīti uz vēnām un izvadīti no organisma. Jo ātrāk noris šis process, jo ātrāk organisms atbrīvojas no atkritumu vielām. Lai šūnas būtu veselas un pasargātas no slimībām, izvadīšana ir pat svarīgāka par ievadīšanu, jo katrai šūnai ir jāēd, jāstrādā un jāizvada atkritumu vielas, kuras var izvadīt tikai ar ūdeni. Bērniņam piedzimstot 90% procentu no svara ir ūdens.

 

Pieaugušam cilvēkam 75%, bet vecam cilvēkam jau tikai 65 - 45%. Bērnam dienā jāizdzer tik daudz ūdens, lai nejustu slāpes. Bērni vairāk svīst, tāpēc arī ūdeni dzer daudz. Parasti bērns dienā izdzer 1 - 1,5 l šķidruma, bet karstās dienās vairāk. Bet tas vēl nav viss, kas zināms par ūdeni. Galvas smadzeņu šūnas visvairāk izmanto tieši hidroenerģiju. Šo enerģiju galvas smadzeņu šūnas izmanto, lai sazinātos savā starpā.

 

Kad organismā sāk trūkt ūdens, mēs jūtam slāpes, ūdens no šūnām iziet un enerģija netiek ražota. Tāpēc glāze ūdens jau pēc divām minūtēm, mūs atbrīvo no apātijas un noguruma, bet apēdot šokolādes gabaliņu vai maizi, enerģiju mēs saņemsim pēc ilgāka laika. Pārtika nedod ātru un tonizējošu iedarbību, bet ūdens gan! Pietiekamā daudzumā lietojot kvalitatīvu ūdeni, soli pa solim cilvēks iegūst lielisku veselību. Tāpēc pieradini bērnu dzert ūdeni, ja tu bērniem katru reizi, kad viņam slāpst, dosi dzert kaut ko saldu, viņš nekad neuzzinās, cik gards patiesībā ir ūdens.

 

Pieradini bērnu dzert ūdeni, ja tu bērniem katru reizi, kad viņam slāpst, dosi dzert kaut ko saldu, viņš nekad neuzzinās, cik gards patiesībā ir ūdens.

 

Pirms dod bērnam padzerties, ievēro šos padomus!

  • Dzērienus nedrīkst saldināt. Tajos esošais cukurs slāpes var pastiprināt, turklāt, ņemot vērā, ka bērni mūsdienās jau tā daudz lieto saldumus, saldi dzērieni ievērojami palielina uzņemtā cukura daudzumu, tā pārskābinot organismu. Līdz ar to pieaug liekā svara risks. Viena glāze gāzētas limonādes satur apmēram 5 tējkarotes cukura, kas ir ļoti daudz, bet to nejūtam, jo karbonizācijas process “sajauc garšas kārpiņām galvu”!
  • Pērkot jau gatavu dzērienu, piemēram, sulu, rūpīgi jāizpēta, kas rakstīts uz etiķetes - vai dzēriens nav saldināts vai papildināts ar mākslīgajiem konservantiem. Tomēr jāatceras, ka bērnam vispiemērotākās ir svaigas, tikko spiestas sulas no kvalitatīviem augļiem, ogām un dārzeņiem.
  • Sulu bērnam var piedāvāt tikai tad, kad bērns ir paēdis. Turklāt sula jādod no krūzītes, pretējā gadījumā, ja mazulis to dzer no pudelītes, tikko izšķīlušies zobiņi „peldas” cukura vannā - tas iedarbojas negatīvi, jo tiek veicināta zobu emalju bojājošo baktēriju vairošanās.
  • Bērniem neder mineralizēts ūdens, jo tas kaitē mazuļa nierēm. Tās vēl nav pietiekami nobriedušas, lai varētu bez grūtībām izdalīt no organisma daudz sāļu. Protams, viena glāze nekaitēs, taču šādus dzērienus nevajadzētu censties bērnam piedāvāt.
  • Noteikti jāizvairās no saldinātiem gāzētajiem dzērieniem! Kāpēc? Asinīs mums vienmēr ir sārmaina vide pH 7,3. Šis skaitlis ir ļoti svarīgs. Tā ir viena no svarīgākajām organisma konstantēm. Šim skaitlim samazinoties par 0,01, cilvēku moka nemiers, satraukums, bezmiegs, depresija. Tam samazinoties vēl vairāk, organisms kļūst par labvēlīgu vidi parazītiem (sēnītēm, baktērijām, tārpiem, vīrusiem). Līmenim samazinoties vēl vairāk, parādās tādas saslimšanas kā bronhiālā astma, autoimūnās locītavu slimības. Saldojos gāzētajos dzērienos pH ir ap 2,5 un tāpēc mūsu pH tos dzerot mainīsies uz skābo pusi. Lai neitralizētu skābi un atbrīvotu saistīto skābekli (skābā vidē skābeklis ir sasaistīts un tāpēc mūsu šūnām nav ar ko elpot) mums nepieciešams kalcijs, kālijs, magnijs, nātrijs. Tie ir galvenie skābju - sārmu līdzsvara atjaunošanas minerāli. Un ja asinīs šo mikroelementu nebūs pietiekamā daudzumā (pie nesabalansēta uztura), organisms tos paņems no zobiem (veidojas kariess), kauliem (veicina osteoporozi), nagiem un asinsvadiem (ateroskleroze). Smadzenes ap 90% sastāv no ūdens. Šādi dzērieni tur nenonāk, tur nonāk tikai tīrs strukturēts ūdens. Pie tam šiem dzērieniem ir pievienotas krāsvielas un garšas pastiprinātāji, cukurs vai pat mākslīgie saldinātāji. Dzerot to visu, cilvēks atgādina staigājošu filtru.
     


Uztura speciālistes Ingas Pūces pieredze

"80. gadu beigās, kad auga mani bērni, diemžēl bija pieejams tikai krāna ūdens un zināšanas par uzturu bija visai niecīgas, tāpēc saviem bērniem parasti devu viegli saldinātu dzērveņu uzlējumu. Saspiedu svaigas dzērvenes un aplēju ar vārītu ūdeni, nedaudz pievienoju cukuru. Kad bērni slimoja, mana mamma vārīja zāļu tēju maisījumu, kurā bija asinszāle, liepziedi un piparmētra. Taču tie bija citi laiki, toreiz taču pat ūdeni veikalā nevarēja nopirkt un arī krāna ūdens kvalitāte bija sliktāka nekā tas ir šobrīd. Domāju, ka tagad jaunām māmiņām ir pieejama plaša informācija par uzturu, kas nepieciešama, lai orientētos plašajā, diemžēl ne vienmēr veselīgajā, uztura piedāvājumā!"