Vai par dvīņiem var saņemt divreiz lielāku pabalstu?

Dvīņi vai trīņi vecākiem ir dubultprieks, taču vienlaikus arī divreiz vai trīsreiz lielāki izdevumi. Vai dvīņu un trīņu vecākiem pienākas arī divreiz vai tīsreiz lielāki pabalsti?

Foto iesūtījusi Sandra Hauka, mammam.lv reģistrētā mamma

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto iesūtījusi Sandra Hauka, mammam.lv reģistrētā mamma

Maternitātes pabalsts
Pabalstu izmaksā divās daļās – pirms un pēc dzemdībām.
Pirmā daļa tiek maksāta par grūtniecības atvaļinājuma 56 vai 70 dienām. Pabalstu par 70 kalendārajām dienām maksā topošajai mātei, kura līdz 12. grūtniecības nedēļai ir stājusies medicīniskajā uzskaitē.
Otro daļu — par 70 kalendārajām dienām, ja piedzimuši divi vai vairāki mazuļi — maksā pēc bērna piedzimšanas. Pabalsta lielums nav atkarīgs no dzimušo bērnu skaita.

 

Lai uzzinātu, kā tiek aprēķināts maternitātes pabalsts,

 

Bērna piedzimšanas pabalsts.
Bērna piedzimšanas pabalsts ir 296 lati par katru bērnu. Vēl līdz 2010. gada 5. aprīlim pienākas arī piemaksas, taču par mazuļiem, kas dzims sākot ar 2010. gada 6. aprīli viens no vecākiem saņems tikai 296 latus bez piemaksām. Tas nozīmē, ka par dvīņiem saņemsiet 592 latus, par trīņiem — 888.

Pašvaldības pabalsts
Arī pašvaldības piešķirto vienreizējo bērna piedzimšanas pabalstu saņemsiet par katru no bērniem, tātad, ja dzīvojat Rīgā, piedzimstot dvīnīšiem, saņemsiet 200 latus. Ja jums piedzims trīņi, varat cerēt arī uz lielāku naudas summu. Piemēram pērn dzimušo trīnīšu vecākiem Rīgas Dome piešķīra 6000 lati lielu pabalstu.

Bērna vecāku vai bērnu kopšanas pabalsts:
Ja jums piedzimuši dvīnīši vai trīnīši, vecāki saņem tikpat lielu vecāku vai bērnu kopšanas pabalstu kā par vienu bērnu, taču par katru nākamo bērnu piešķir:
    * 50 latu piemaksu par bērnu vecumā līdz vienam gadam;
    * 30 latu par bērnu vecumā no viena līdz diviem gadiem.

 

Reklāma
Reklāma

Jaunumi 2013.gadā!

No 2013.gada 1.janvāra palielināta piemaksa par dvīņiem vai vairākiem vienās dzemdībās dzimušiem bērniem vecumā līdz 1,5 gadam. Piemaksa dubultosies no 50 līdz 100 latiem mēnesī par katra bērna kopšanu līdz viena gada vecumam. Savukārt par bērnu kopšanu no 1 līdz 1,5 gadu vecumam piemaksa pieaugs no 30 līdz 100 latiem. Abos gadījumos piemaksu izmaksās papildus bērna kopšanas pabalsta pamata apmēram vai vecāku pabalsta apmēram. Par dvīņu vai vairāku vienās dzemdībās dzimušu bērnu kopšanu vecumā no 1,5 līdz 2 gadiem - piemaksa paliks 30 latu apmērā par katru bērnu. Arī šo piemaksu izmaksās papildus bērna kopšanas pabalsta pamata apmēram vai vecāku pabalsta apmēram.
 

Ģimenes valsts pabalsts
Kopš 01.07.2009. pabalsts tiek izmaksāts 8 latu apmērā par katru bērnu. Tātad par dvīņiem saņemsiet 16 latus, par trīņiem – 24 latus. Par bērniem, kas dzimuši pēc 2010. gada 2. maija ģimenes valsts pabalstu maksā tikai no gada vecuma.

 

Par bērna kopšanas pabalsta aprēķināšanas kārtību LASI ŠEIT!

 

Raksts publicēts 2010. gada 10. janvārī

Papildināts 2013. gada 3. janvārī