Vai sāls uz ielām kaitē "pilsētas" suņiem?

Pilsētās šajos ziemas apstākļos ielas tiek kaisītas ar sāli. Cilvēki sāls ietekmi izjūt uz saviem apaviem, kas krietni tiek bojāti. Vai sāls ietekmē arī mūsu mīluļu, piemēram, suņu, kas visbiežāk tiek vesti pastaigās, atšķirībā no citiem mājdzīvniekiem, veselību, vaicājām veterinārās klīnikas "Dzīvnieku veselības centrs" vadītājai Lienei Dindonis.

Ja ķepas salipušas ar sāli, tās ieteicams nomazgāt ar siltu ūdeni un noslaucīt. Foto autors: Rojs Maizītis, izdevniecība Rīgas viļņi

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ja ķepas salipušas ar sāli, tās ieteicams nomazgāt ar siltu ūdeni un noslaucīt. Foto autors: Rojs Maizītis, izdevniecība "Rīgas viļņi"

 

No sāls suņiem var rasties ādas kairinājums

Dzīvnieku daktere norāda, ka vairums sāls, ko kaisa uz ceļa, ir samērā nekaitīgs, jo sastāv no: "sodium chloride, calcium chloride, potassium chloride un magnesium chloride". Tomēr var rasties ādas kairinājums, ja tas saķeras starp pēdu spilveņtiniem. Tad vislabāk ir ar siltu ūdeni nomazgāt ķepas un noslaucīt ar dvieli.

Ja jūs daudz staigājiet pa ielām, var arī nopirkt sunim zābaciņus. Suņi ātri pierod tos valkāt, jo viņiem patīk iet pastaigāties. Ja zābaciņus uzvelk tad, kad suns sajūsmināts gaida pastaigu, veidojas laba asociācija.

Visvairāk suņiem, īapši garspalvainajiem, traucē ledus, kas ir saķēries spalvās starp nagiem un spilventiņiem.  Var pat veidoties lieli ledus kluči vai bumbas, kas rada sāpes un traumē ādu.

 

 Šādos gadījumos var izcirpt spalvas, lai tās ir īsākas, vai arī valkāt zābaciņus.

Reklāma
Reklāma

Ja dzīvnieks nedaudz ielaizīs sāli, problēmas nebūs, bet, ja daudz, var rasties sāļu toksikācija, kas izraisa vemšanu, caureju, letarģiju. Tad jādodas pie veterinārārsta.

 

Visbīstamākais dzīvniekiem ziemā ir tosols

Visbīstamākais dzīvniekiem ziemā ir tosols un antifrīzs jeb produkti, kuriem ir klāt etilēna glikols (ethylene glycol). Šos ķīmiskos līdzekļus bieži lieto automašīnu apkopei. Tie ir saldi un dzīvniekiem garšo. Tos iedzerot vai uzlaizot no ielas, viedojas kristāli nierēs un var rasties nieru mazspēja un iestāties nāve.  Ja pamanāt, ka dzīvnieks laiza uz ielas izlietu šķīdumu, nekavējoties brauciet uz veterināro klīniku, jo šai indei ir pretlīdzeklis, kas palīdz, ja tiek iedots pirmajās stundās.