Intīmā higiēna dzemdību laikā un pēcdzemdību periodā

Lietas, kas māmiņai jāzina par intīmo higiēnu dzemdībās un pēcdzemdību periodā.

Tāpat kā ikdienā, arī pēcdzemdību periodā sievietei ir jāapmazgājas ar tīru, siltu ūdeni. Reizēm var izmantot arī speciāli intīmkopšanai paredzētus līdzekļus.

FOTO: Shutterstock.com

Tāpat kā ikdienā, arī pēcdzemdību periodā sievietei ir jāapmazgājas ar tīru, siltu ūdeni. Reizēm var izmantot arī speciāli intīmkopšanai paredzētus līdzekļus.

Intīmā higiēna dzemdībās

Dzemdību laikā mazulim virzoties pa dzemdību ceļiem uz leju, sieviete var piedzīvot negaidīt fēču un/vai urīna izdalīšanos. Tas ir normāli, tāpēc somā, ko ņemsi līdzi uz dzemdībām, ir noderīgi ielikt vienreiz lietojamās salvetes un dažas pieaugušo autiņbiksītes, kas būs ērtas arī pirmajās dienas pēc dzemdībām. Tāpat no dzimumceļiem var izdalīties augļūdeņi, kas pēc noplūšanas pilēs līdz pat piedzims bērniņš. Var izdalīties arī gļotas vai kādi asiņaini izdalījumi.

 

Māmiņai vajadzētu būt atļautam dzemdību laikā jebkurā brīdī apmeklēt tualeti, kā arī izmantot dušu vai vannu, taču par vannas lietošanu (ilgumu, ūdens siltumu u.c.) konsultējies ar savu aprūpētāju.

 

Apmatojumam intīmajā zonā nav jābūt noskūtam, un slimnīcā to nedrīkst pieprasīt darīt.

 

Pirms dzemdībām nav nepieciešams izmantot klizmu. Bērniņam virzoties uz leju, parasti māmiņām vēdera izeja notiek vēl pirms piedzimis mazulis. „Dažkārt pēc klizmas lietošanas vēdera izeja ļoti sašķidrinās, un ja tā visa neiznāk tualetes apmeklējuma laikā, tad vecmātei ir grūti savākt. Šāda situācija ir ļoti nehigiēniska, ja notiek ūdensdzemdības – mazas, cietas kakiņas nokopt ir vienkārši un ātri,” skaidro vecmāte Astrīda Millere.  
 

Intīmā higiēna pēc dzemdībām

Pēcdzemdību periodā māmiņai izdalīsies fizioloģiski izdalījumi, iekšējie audi un maksts sekrēts, ko vienā vārdā dēvē par lohijām. Pirmajās dienās māmiņai jārēķinās ar lielu izdalījumu daudzumu no dzimumceļiem un ērtības labad ieteicams lietot pieaugušo autiņbiksītes, bet vēlākā periodā – higiēniskās paketes, bet ne tamponus. Higiēniskās paketes ir jāmaina bieži – vismaz ik pēc 3-4 stundām, vasaras periodā pat biežāk. Brīžos, kad iespējams, var mēģināt iztikt bez paketēm, lai nodrošinātu gaisa piekļuvi dzimumceļiem – īpaši svarīgi tas ir, ja dzemdībās bijuši starpenes plīsumi un uzliktas šuves.

Sākotnēji izdalījumi ir asiņaini, sarkani, 3.–4. dienā – tumši sarkani ar brūnganu nokrāsu, pēc tam dzeltenīgi un ap desmito dienu tie kļūst gaišāki, ūdeņaini un gļotaini. Izdalījumi pilnībā izzūd aptuveni 3–5 nedēļu laikā.
Ja izdalījumiem ir nepatīkams aromāts, ir jāinformē sava vecmāte vai ārsts. Ar ārstu jākonsultējas arī tad, ja asiņošana, kas pakāpeniski jau ir samazinājusies, pēc dažām dienām piepeši atkal atsākas.

 

Pareiza apmazgāšanās:

  • Tāpat kā ikdienā, arī pēcdzemdību periodā sievietei ir jāapmazgājas ar tīru, siltu ūdeni. Reizēm var izmantot arī speciāli intīmkopšanai paredzētus līdzekļus.
  • Apmazgājies vismaz vienu, divas reizes dienā, kā arī pēc tualetes lielā apmeklējuma.
  • Apmazgājoties roku virzi no priekšpuses uz mugurpusi un tieši tāpat arī apslaukies pēc tualetes apmeklējuma.
  • Pēc apmazgāšanās slaukies ar tīru dvieli, ko izmanto tikai šim nolūkam.
  • Pirms un pēc tualetes apmeklējuma nomazgā rokas.

 

Ja radušies starpenes plīsumi un uzliktas šuves:

  • Pirmās pāris dienas tās var būt sāpīgas, un tas ir normāli. Plīsumi sadzīst aptuveni nedēļas laikā, un palīdzoši ir starpenes muskuļu vingrināšana jeb Kēgela vingrojumi (vairākas reizes pēc kārtas jāsasprindzina starpene, it kā aizturot čurāšanu. Vingrojumus var pildīt vairākas reizes dienā un jebkur, kur tu atrodies – kaut vai tramvajā).
  • Apmazgājies vairākas reizes dienā – ar tīru, tekošu ūdeni vai speciāli intīmkopšanai paredzētu līdzekli, taču nekad neizmanto parastās ziepes.
  • Ja pēc tualetes apmeklējuma ir dedzināšanas vai sūrstēšanas sajūta, apmazgājies pēc katras labierīcību apmeklēšanas reizes.
  • Seko, lai šuves būtu tīras un sausas.
  • Lai brūces ātrāk sadzītu, ir vērts lietot sēdvanniņas ar ozolmizu, kumelīšu vai baltās panātres (šīs drogas nopērkamas aptiekās) novārījumiem. Ar novārījumu (gatavo kā stipru tēju) var vienkārši apskaloties vai pasēdēt sēdvannā 5–10 minūtes.

 

Krūšu higiēna

  • Pirms bērniņa barošanas māmiņai ar siltu ūdeni un ziepēm ir jānomazgā rokas.
  • Ja starp zīdīšanas reizēm no krūtīm izdalās piens, ieteicams krūšturī ievietot speciālus ieliktnīšus un pēc iespējas bieži tos mainīt, jo mitruma ietekmē āda ātrāk iekaist.
  • Rūpējies, lai vienmēr būtu tīrs krūšturis!
  • Lai krūtis neiekaistu, kā arī, ja tās tomēr ir iekaisušas, krūtīm vērtīgas būs pēc iespējas biežākas gaisa peldes.
  • Krūtsgalu ādas iekaisumu, plaisiņas un kreveles mazina tevis pašas piens, ziedes un krēmi, kas satur kliņģerīšu preparātus, kā arī dažādas eļļiņas, piemēram, smiltsērkšķu eļļa.  

    Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, dūla, mammamuntetiem.lv vadītāja

Reklāmas informācija

___________________________________________________________

– kvalitatīvi uroloģiskie ieliktņi un paketes sievietēm pēkšņu urīna noplūžu gadījumiem. Tie sniedz trīskāršu aizsardzību pret noplūdēm, nepatīkamo aromātu un mitrumu. Materiāls ir gaisa caurlaidīgs, mīksts un patīkams ādai. Sievišķīgs dizains ar puķotu rakstu. Izvēlies TENA Lady savam sirdsmieram! Vairākas sievietes pēc dzemdībām, periodā, kad izdalījumi no maksts vēl ir spēcīgi, izvēlas paketes TENA Lady Extra, Extra Plus, Maxi  un Maxi Night.