Atkal niez! Atbildes par piena sēni un tautas līdzekļi, kā to apkarot

Šķiet, par piena sēni ir zināms viss. Līdz brīdim, kad pašai pēkšņi ar šo nepatīkamo problēmu jātiek galā. Tāpēc piedāvājam atbildes uz 5 biežāk uzdotajiem jautājumiem par piena sēni!

Svarīgi pārliecināties, vai niezes iemesls tiešām ir sēnīte, jo daudzām maksts infekcijām ir līdzīgi simptomi, taču ārstēšana var būtiski atšķirties.

FOTO: Shutterstock.com

Svarīgi pārliecināties, vai niezes iemesls tiešām ir sēnīte, jo daudzām maksts infekcijām ir līdzīgi simptomi, taču ārstēšana var būtiski atšķirties.

Kas izraisa piena sēni?

Piena sēnīti izraisa nekaitīgs rauga veids, kas dzīvo uz cilvēka ādas, mutē, zarnās un sievietes makstī. Dažreiz šis rauga veids sāk augt vairāk nekā tam vajadzētu. Kad tas notiek, tas var radīt diskomfortu gan vīriešiem, gan sievietēm dzimumorgānu apvidū. Piena sēnīti var izraisīt dažādi psiholoģiski un fizioloģiski faktori, piemēram, stress, antibiotiku lietošana, bieža nodarbošanās ar seksu, alerģija pret biksīšu ieliktnīšiem vai veļas pulveri. Tāpat var ietekmēt intīmo zonu mazgāšana ar nepiemērotiem līdzekļiem. Ir pierādīts, ka sievietes, kuras lieto hormonālo kontracepciju daudz biežāk cīnās ar piena sēnīti. Ir arī citi faktori, kas samazina organisma un maksts imunitāti.
 

Kāpēc piena sēne pēkšņi aktivizējas?

Iepriekš minēto iemeslu dēļ samazinās sievietes maksts dabīgā mikrovide – paaugstinās makstī esošās, normāli dzīvojošās sēnītes pārsvars. Makstī normāli jābūt skābam pH līmenim, kuru nodrošina pienskābās baktērijas un tām vajadzētu sastādīt aptuveni 70 % no maksts mikrovides, savukārt atlikušie 30 % ir dažādas sēnītes. Ja šis līdzsvars tiek izjaukts, rodas piena sēnīte.
 

Vai piena sēne ir lipīga?

Lai gan piena sēnīti var iegūt arī nenodarbojoties ar seksu bez prezervatīva, tas ir viens no veidiem, kā to pārnesāt. Sēnīšu izraisītā vaginīta gadījumā, pamanot infekcijas simptomus, dzimumattiecības nav ieteicamas, jo, kaut arī iespēja ir neliela, var inficēt partneri un pēc atveseļošanās var atkārtoti inficēties no sava partnera pat tad, ja viņam nav slimības simptomu. Vārdu sakot, vīriešiem sēnīšu infekcija bieži noris bez simptomiem. Vīrietim kandidoze (balanopostīts) izpaužas kā nieze, ādas apsarkums, biezi izdalījumi, dažreiz dzimumloceklim var būt sāpīgas plaisiņas. Ja partnerim ir saslimšanas simptomi, arī viņam nepieciešama ārstēšana. Ja sievietei ir hronisks sēnīšu izraisīts vaginīts, ārsts ieteiks, vai terapija nepieciešama arī partnerim.

 

Kā cīnīties ar piena sēni?

Atkarībā no sēnītes rašanās iemesliem katram ir individuāli ieteikumi, ko vajadzētu darīt, bet galvenais – nevajadzētu īpaši par to piedomāt, jo psiholoģiskajam faktoram šajā gadījumā ir ļoti liela nozīme. Vajadzētu mazgāt dzimumorgānus tikai no ārpuses (nebāzt pirkstus makstī u. tml.), un lietojot vai nu tīru ūdeni, vai speciālas intīmās ziepes. Vajadzētu lietot pienskābās baktērijas saturošas svecītes, kas ir nopērkamas aptiekās bez receptes, kopā ar iekšīgi lietojamām probiotikām, kas ir īpaši radītas sievietēm, jo satur maksts mikroflorai tik svarīgās laktobaktērijas. Tām sievietēm, kuras noteiktu iemeslu dēļ nevar piekļūt šiem medikamentiem, pirmā palīdzība būtu mazgāšanās ar intīmās higiēnas atbilstošiem līdzekļiem, ja tas iepriekš nav darīts. Šajā situācijā galvenais ir pilnā apmērā ievērot ārsta rekomendācijas, tai skaitā arī precīzi lietot izrakstītos medikamentus. Svarīgi būtu mēģināt atrast iemeslu, kas izsauca piena sēni. Ja tā ir bijusi, piemēram, antibakteriāla terapija vai vīrusa saslimšana, tad nākamreiz līdzīgā situācijā nevajadzētu gaidīt līdz parādās piena sēnes simptomi, bet konsultēties ar ārstu par piena sēnes profilakses iespējām.

 

Ko profilaktisku var darīt, lai nesaslimtu ar piena sēni?

Piena sēnes profilakse ir svarīga ne tikai sievietēm pēc slimības uzliesmojuma, lai nepieļautu tās pāreju hroniskā formā, bet ikvienai sievietei, kura ikdienā pakļauta piena sēnīti izraisošiem faktoriem.
 

Reklāma
Reklāma

Tautas līdzekļu un ieteikumu klāsts ir visai plašs. Piemēram, daži no tiem:

 

  • Ozolu mizu novārījums pret maksts iekaisumiem, niezi un “baltajiem ziediem”;
  • Bezpiedevu (bez cukura un garšas) jogurtu, Lakto vai kefīra smērēšana;
  • Atteikšanās no cukura un baltajiem miltiem ikdienā;
  • Sodas ūdens vanniņas niezes noņemšanai;
  • Riņķa ziede “Evija”
  • Zilo graudiņu šķīdums;
  • Tējas koka eļļas tamponi;
  • Badošanās un zāļu tēju dzeršana.

 

Vai uzskaitītie līdzekļi ir efektīvi, komentē ginekoloģe Daiga Baranovska (ārstu prakse "Quartus")

“Jo mazāk kaut ko dara ”tur iekšā”, jo labāk. Sievietes organisms ir ļoti gudrs un izcili funkcionējošs mehānisms, kas ar visu itin labi pats tiek galā. Mēs labi zinām, ka sēnīte rodas tad, ja ir bojāta imūnā sistēma (akūtas vai smagas hroniskas slimības, nopietna medikamentu, t.sk. antibiotiku lietošana, hormonālas izmaiņas vai traucējumi (t.sk. grūtniecība), liels stress, arī ceļošana uz tālām un svešām zemēm. Tāpēc vienmēr svarīgāk ir saprast un novērst iespējamos cēloņus, nevis akli cīnīties ar sekām.

No nosauktajiem sēnītes apkarošanas līdzekļiem vēl varu akceptēt kumelīšu sēdvanniņas kā maigu nomierinošu līdzekli sakairinātai vulvas gļotādai vai arī Evijas ziedi ārīgai lietošanai, ja sēnīšu iekaisuma dēļ vulvas gļotāda saplaisā. Sodas ūdens vai zilie graudiņi ir pārāk agresīvs līdzeklis.
 

Labs līdzeklis pret diskomfortu ir tamponi ar tējas koka eļļu un aptiekās nopērkamās svecītes. Kad akūtā fāze ir apārstēta, tad tos var lietot arī profilaktiski pēc vannas, baseina, brīvdabas peldēšanās.

 

Noteikti ir vērts samazināt uzturā cukuru, saldumus, baltos miltus. Jo vairāk organismā ir olbaltumi un skābpiena produkti, jo labāk. Bet ieteiktu tos ēst, nevis smērēt.

 

Badošanās var zināmos gadījumos stabilizēt vielmaiņu, bet tas, no otras puses, radīs organismam citu stresu, kas atkal var izraisīt sēnītes uzliesmojumu.


Svarīgi pārliecināties, vai niezes iemesls tiešām ir sēnīte, jo daudzām maksts infekcijām, t. sk. bakteriālai vaginozei, hlamīdiju infekcijai, gonorejai, trihomoniāzei sūdzības var būt ļoti līdzīgas, taču ārstēšana būtiski var atšķirties. Ja sēne ir regulārs viesis, atsakieties no ikdienas ieliktnīšu lietošanas."

Saistītie raksti