Galvenās matu problēmas — sausums, blaugznas un izkrišana

Tēma sena, kā pati pasaule — mati! Šie vidēji 100 000 keratīna veidojumi, kas klāj mūsu galvas virsmu, spēj radīt ne tikai prieku, sajūsmu, apbrīnu, bet arī rūpes un problēmas. Biežāk sastopamām diskusiju tēmām par matiem pievērsīsimies arī šoreiz.

Krāsoti mati padara mūs spilgtākas, pamanāmākas, atšķirīgākas. Un, lai gan mūsdienu matu krāsošanas metodes un produkti ir progresīvi, tomēr dažkārt mati no tā cieš un kļūst nespodri. Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Krāsoti mati padara mūs spilgtākas, pamanāmākas, atšķirīgākas. Un, lai gan mūsdienu matu krāsošanas metodes un produkti ir progresīvi, tomēr dažkārt mati no tā cieš un kļūst nespodri. Publicitātes foto.

Krāsoti mati
Krāsoti mati padara mūs spilgtākas, pamanāmākas, atšķirīgākas. Un, lai gan mūsdienu matu krāsošanas metodes un produkti ir progresīvi, tomēr dažkārt mati no tā cieš un kļūst nespodri. Par pamatu tam ir matu balināšana, kas notiek matu krāsošanas laikā. Matu balināšana notiek sārmainā PH vidē, kas maksimāli atver mata šķiedru zvīņas, lai nodrošinātu optimālu krāsas iekļūšanu mata stiebrā. Par spīti sekojošai rūpīgai neitralizācijai, sārmainums matā saglabājas. Zvīņas paliek atvērtas un mata aizsardzība ir niecīga — mats kļūst pavisam neaizsargāts, trausls, novājināts un viegli ievainojams apkārtējās vides ietekmē. Tāpēc būtiski ir pēc iespējas ātrāk panākt matu stiebru zvīņu aizvēršanu. To var sasniegt, lietojot šampūnus ar skābu PH vidi, kas rūpējas par matu stiebru viengabalainību un paildzina matu krāsas pigmenta noturību un spožumu. Kā arī paralēli šampūnam lietojot vēl citus specifiskus matu kopšanas produktus, piemēram, maskas, kas paredzēti matu tekstūras uzlabošanai un aizsardzībai.

Piemēram, greipfrūtu ekstrakts, kas ir dabīgi skābs, atjauno mata PH un nogludina matu zvīņas, kas savukārt uzlabo un paildzina krāsas toņa noturību, kā arī padara matu toni spilgtāku un izteiksmīgāku.

Rūpējoties par krāsotiem matiem, der atcerēties par augu izcelsmes aktīvām vielām, kas palīdz risināt problēmas — novērš matu spurošanos, piešķir tiem spīdumu un krāsas toņa spilgtumu, un rūpējas par matu skaistumu Piemēram, greipfrūtu ekstrakts, kas ir dabīgi skābs, atjauno mata PH un nogludina matu zvīņas, kas savukārt uzlabo un paildzina krāsas toņa noturību, kā arī padara matu toni spilgtāku un izteiksmīgāku. Kumelīšu ekstrakts piešķir matiem maigu un zīdainu struktūru. Mandeļu ekstrakta proteīni atjauno mata šķiedru un mati atgūst spīdumu un elastību. Par šo problēmu vairāk lasi ŠEIT!

Matu izkrišana
Vai zinājāt, ka vienmēr, kad cilvēks zaudē vairāk nekā 1,5 kg svara, pēc 3 līdz 6 mēnešiem viņš zaudē arī daļu matu? Šis matu zudums ir pārejošs, un matiem ir tendence ataugt, ja tie tiek papildus stimulēti. Izmaiņas svarā nav vienīgās, kas ietekmē matus, un, ja vien nerunājam par hronisku matu izkrišanu, bet kā reakciju uz konkrētiem apstākļiem, tad “nelabvēļi” matiem ir arī emocionāls stress, nogurums, vitamīnu trūkums, fizisks stress — slimība, paaugstināta ķermeņa temperatūra.

Vai zinājāt, ka vienmēr, kad cilvēks zaudē vairāk nekā 1,5 kg svara, pēc 3 līdz 6 mēnešiem viņš zaudē arī daļu matu?

Neapšaubāmi, Jūs vairāk interesē ne iemesli, bet gan metodes kā ar matu izkrišanu cīnīties. Izvēloties līdzekļus, kas novērš matu izkrišanu, jānovērtē, cik lielā mērā tie veicinās vielmaiņu šūnu līmenī, pretdarbosies brīvajiem radikāļiem, kas kavē matu augšanu, paildzinās mata mūžu. Pievērsiet uzmanību produktu sastāvam. Papildus, atcerieties par galvas ādu, kurā sakņojas mata sīpoliņš- lietojiet galvas ādas asinsvadu cirkulāciju un mata sīpoliņu stimulējošus produktus.
Piemēram, lieliski šūnu vielmaiņas aktivizētāji ir ginkgo biloba un irbene, matu augšanu stimulē hinīnkoka mizas ekstrakts. Par šo problēmu vairāk lasi ŠEIT!

Reklāma
Reklāma


Blaugznas
Uz galvas ādas ir miljoniem mikroorganismu. Viens no tiem ir rauga sēnīte "Malassezia Furfur". Blaugznas norāda, ka šie mikroorganismi ir savairojušies pataloģiski lielā daudzumā līdz ar tauku dziedzeru sekrēcijas palielināšanos. 75 līdz 80% no mikroorganismiem uz galvas ādas var pārstāvēt tieši šī sēnīte. Atkarībā no tauku dziedzeru aktivitātes, blaugznas ir sausas vai taukainas. Ja vēl novērojams apsārtums un nieze, to sauc par seborejisko dermatītu.

Uz galvas ādas ir miljoniem mikroorganismu. Viens no tiem ir rauga sēnīte "Malassezia Furfur".

Izvēloties produktu cīņai ar blaugznām, jāizvērtē vai tas spēs mazināt mikroorganismu daudzumu, atvieglos zvīņu atdalīšanos, jo galvas āda, kuru klāj zvīņas, nespēj elpot, mazinās iekaisumu. Būtiski vai produktam ir nomierinoša, pretniezes, kā arī kopjoša iedarbība. Par šo problēmu vairāk lasi ŠEIT!

Vairāk par citām galvas ādas un matu problēmām lasiet www.sveika.lv.