Kāpēc karstā laikā mazulim obligāti jāvelk galvā cepure

Vasarā aktuāls ir jautājums, vai maziem bērniem obligāti jāvelk galvā cepurītes. Atbild bērnu ārsts Valērijs Valdmanis.
Maziem bērniem arī peldēm jābūt limitētām.

FOTO: Shutterstock.com

Maziem bērniem arī peldēm jābūt limitētām.

Par zīdainīšiem un cepurēm – cepurīti vajag vilkt, bet, ja mazulis atrodas ratiņos, var arī nevilkt (tikai jālūko, lai, laikam ejot, saule nepagriežas tā, ka spīd tieši virsū ratos guļošajam bērnam!). Var nevilkt arī tad, ja galviņa tomēr dikti sasvīst zem plānās cepurītes. Bet tādā gadījumā ir kategoriski aizliegts vest mazuli saulē. Un jāatceras, ka mazuļi pie saules ir jāradina ļoti pakāpeniski, jo saule mūsdienās tomēr ir pietiekami agresīva. Un arī, ja bērns pēc gada vecuma pliks skraida pa pludmali, vienalga galvā jāuzliek cepurīte. Arī tad, ja bērns jau ir smuki iededzis. 

 

Tiem vecākiem, kam ir rudi mati, vai pat tikai rudais gēns, arī bērnu nevajadzētu laist saulē. Taču pati peldēšanās (plunčāšanās) nebūt nav slikta lieta, lai mazais tik darbojas.

 

Bet, kā jau minēju, galvā obligāti liekama galvassega, jo pastāv saules dūriena draudi. Tāpat jāatceras, ka bērna āda šajā vecumā ir īpaši jutīga pret saules starojumu, tāpēc āda jāaizsargā, vai vismaz jāierobežo bērna uzturēšanās saulē. 

 

Reklāma
Reklāma

Mazajam jādod papildus dzert šķidrumu. Un galvenais, lai bērns peldas, bet ūdenim jābūt ne tikai tīram, bērnu ne uz mirkli nedrīkst atstāt bez uzraudzības!!! Un visbeidzot – nevajag "pārpeldēties”. Katra procedūra (un peldes IR procedūra) ir uz noteiktu laiku. Limitējiet laiku, un bērns nebūs diskomfortā. Spēkā ir tie paši pamatprincipi, kas jāievēro peldoties pieaugušajiem – nepeldēties pēc ēšanas, tūlīt pēc ierašanās pludmalē, kā arī pārmērīgi strauji.

 

Izlasi arī:

Saulē pārkarsis bērns. Kā palīdzēt?

Saistītie raksti