Piebarošanas uzsākšana pavasarī

Piebarošana ir īpašs posms bērna attīstībā – garšu pasaules iepazīšana un jaunu prasmju apgūšana. Vienlaikus šis ir jauns izaicinājums vecākiem – ko celt galdā, lai katrs kumoss ne tikai garšotu mazajam, bet arī būtu uzturvielām bagāts? Ja piebarošana jāuzsāk pavasarī, tās ir papildu grūtības – spēka pilni dārzeņi, kas paņemti nupat no dobes, nav vēl pieejami.
  • Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Uztura speciāliste

No augļiem pavasarī zīdaiņa uzturā ieteicams iekļaut ne tikai banānu un ābolu, bet arī mango un mellenes.

FOTO:

No augļiem pavasarī zīdaiņa uzturā ieteicams iekļaut ne tikai banānu un ābolu, bet arī mango un mellenes.

Raksts jāsāk ar atgādinājumu – Pasaules Veselības organizācija (PVO) rekomendē zīdaiņu ekskluzīvu barošanu (tas ir, tikai ar mātes pienu) līdz 6 mēnešu vecumam. Agrīna vai pārāk novēlotā piebarošanas uzsākšana var negatīvi ietekmēt bērna veselības stāvokli. 

 

Labākais vecums piebarošanas uzsākšanai

Pēc Eiropas Bērnu gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura biedrības (ESPGHAN) rekomendācijām, mazuļa piebarošana ir jāuzsāk ne agrāk kā 17 nedēļu vecumā un ne vēlāk kā 26 nedēļās [1]. Par pāragru piebarošanas uzsākšanu uzskata, ja to sāk darīt, pirms zīdainis ir sasniedzis četru mēnešu vecumu, jo tad mazuļa gremošanas trakts vēl nav līdz galam nobriedis, lai spētu sagremot uzturvielas, kas uzņemtas ar pārtiku. Pārāk vēlīna piebarošanas uzsākšana (pēc 6 mēnešiem) draud ar to, ka bērns neuzņems pietiekami daudz uzturvielu, kas ir nepieciešamas viņa augšanai un attīstībai, jo mātes piens vai arī piena maisījums vairs nespēs nodrošināt mazuļa organismu ar vajadzīgo kaloriju, dzelzs daudzumu. 

 

Dārzeņu izvēle

Vasarā un rudenī ir pieejams plašs svaigu augļu un dārzeņu klāsts, taču ziemā un pavasarī šis piedāvājums krasi samazinās, pavasarī arī saldētavas krājumi bieži vien iet uz beigām, tomēr risinājums ir jāmeklē. Uzsākot piebarošanu pavasarī, ieteicami tādi dārzeņi kā puķkāposti, kabači, brokoļi – tie ir nopērkami cauru gadu. Ļoti labs papildinājums pirmajiem biezeņiem būs arī avokado, ko pēdējos gados aizvien biežāk rekomendē iekļaut zīdaiņu uzturā – pateicoties tam, ka tas satur daudz mononepiesātināto taukskābju. Mazāk populārs dārzenis jeb sakne būtu topinambūrs, to varētu iekļaut dārzeņu biezeņos. Svarīgi atcerēties, ka topinambūru pirms gatavošanas obligāti termiski jāapstrādā. Tas satur inulīnu, kas ļoti pozitīvi ietekmē gremošanas trakta mikrofloru, ieteicams to kombinēt kopā ar burkānu, saldo kartupeli, ķirbi. 

 


Pirmais ieteicamais darzenis ēdienkartē: 

  • kabacis,
  • ziedkāposts,
  • kartupelis,
  • burkāns.


 

Augļu izvēle

No augļiem pavasarī zīdaiņa uzturā ieteicams iekļaut ne tikai banānu un ābolu, bet arī mango un mellenes. Tiesa, tie uzturā nebūs ieviešami kā pirmie augļi – kad ir pagaršoti jau divi trīs augļi, var piedāvāt arī mango. Viens no pirmajiem augļiem, kas var parādīties mazuļa piebarošanā, ir plūme, un to, arī kombinējot kopā ar citiem augļiem, varētu iekļaut zīdaiņu uzturā. Te jāpiebilst, ka plūmes, ievestas no Spānijas un Grieķijas, Latvijas veikalos mēdz parādīties aprīlī, maijā.

 


Pirmais ieteicamais auglis ēdienkartē:

  • ābols,
  • bumbieris,
  • plūme,
  • banāns.

 

Reklāma
Reklāma

Vai izvēlēties jau gatavos biezeņus?

Gatavie biezeņi pavasarī arī ir pietiekami laba izvēle. Tas tāpēc, ka biezeņus pagatavo uzreiz, kad augļi un dārzeņi ir nogatavināti, tāpēc ir minimāls vitamīnu un minerālvielu zudums – nav bijusi ilgstoša uzglabāšana un transportēšana. 


 

Praktisks padoms

  • Pašā pirmajā ēdienreizē apēstā biezeņa apjoms var būt puse tējkarotes; pamazām to palielina – līdz pat 100–150 ml. Kad apēstā piebarojuma daudzums sasniedz 50 ml, pievienojiet papildus arī taukvielas, piemēram, olīveļļu vai gī sviestu.

 


Kad uzsākt piebarošanu?

  • Mazuļa piebarošana ir jāuzsāk ne agrāk kā 17 nedēļu vecumā un ne vēlāk kā 26 nedēļās.
  • Pāragra piebarošanas uzsākšana ir pirms zīdaiņa četru mēnešu vecuma.


 

Piebarošanas uzsākšanas ceļvedis

  • Kā pirmā produktu grupa, ko iesaka ieviest veseliem bērniem, kam nav problēmu ar veselības stāvokli un ir optimālā svara dinamika, ir dārzeņi.
  • Katra jauna produkta ieviešanu nevajag ne sasteigt, ne arī pārāk ilgi novilcināt. Katram dārzenim jāatvēl trīs līdz piecas dienas, lai varētu rūpīgi novērot bērna reakciju uz jauno produktu.
  • Jaunus produktus ēdienkartē ieteicams ieviest dienas pirmajā pusē, jo tad vecākiem ir visa diena priekšā, lai pamanītu, vai bērnam nav kādas alerģiskas reakcijas uz konkrēto produktu.
  • Kad mazuļa ēdienkartē ieviesti aptuveni trīs četri dārzeņi, var sākt nogaršot augļus.
  • Pēc augļiem uzturā var ieviest arī graudaugus. Var sākt ar rīsu, kukurūzas, griķu vai prosas putru. Tās nesatur glutēnu un retāk izraisa pārtikas alerģijas. Kad ir izmēģinātas šīs putras, var nobaudīt arī auzu un mannā putru.
  • Kā nākamā pēc graudaugiem uzturā ir jāievieš gaļa. Izvēloties gaļu, pirmo piebarojumu ieteicams sākt ar teļa, truša, tītara gaļu. Šie gaļas veidi ir visvieglāk sagremojami un tiek uzskatīti par vispiemērotākajiem bērna gremošanas traktam. Pēc tam pakāpeniski bērns var ēst arī vistas, jaunlopa un cūkas gaļu.
  • Olas dzeltenumu ieteicams ēdienu klāstā iekļaut ap 6–7 mēnešu vecumu, pievienojot klāt putrām, ko bērns jau ir pagaršojis, tādā veidā ar uzturu uzņemot arī taukos šķīstošus vitamīnus. Veselu olu varat sākt dot, kad bērns ir sasniedzis viena gada vecumu.
  • Nedaudz vēlāk par gaļu (aptuveni 8 mēnešu vecumā) ēdienkarti var bagātināt arī ar zivīm, piemēram, mencu, heku, asari, foreli, lasi. Tās ir mazāk treknas un bērna zarnu traktam vieglāk pārstrādājamas. Pēc tam var pāriet pie treknajām zivīm.
  • Piena produktus var sākt baudīt no aptuveni 8–10 mēnešu vecuma, sākot ar tādiem produktiem kā sviests, kefīrs, jogurts bez piedevām vai biezpiens. Govs pienu tīrā veidā var nogaršot pēc viena gada vecuma.

 

Ņem vērā!

Nepiedāvā bērnam saldinātus piena produktus! Tie provocē zobu emaljas bojājumus un liekā svara problēmas. 

 

PĒTĪJUMS

1. Fewtrell, M. et al. Complementary Feeding: A Position Paper by the European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology, and Nutrition (ESPGHAN) Committee on Nutrition. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2017 Jan; 64(1): 119-132. doi: 10.1097/MPG.0000000000001454. PMID: 28027215.


 

Saistītie raksti