Dūlas atbild uz topošo vecāku jautājumiem

Ko tas nozīmē – gatavoties dzemdībām, kā dūla var būt noderīga ķeizargrieziena operācijas laikā, vai tētis un dūla viens otram netraucē – uz topošo vecāku jautājumiem atbild dūlas.
  • Sanita Bergmane

    Sanita Bergmane

    dūla un zīdīšanas konsultante

  • Elīna Dupate

    Elīna Dupate

    Dūla

Dūlas visā Latvijā piedāvā gan grūtnieču vingrošanas un elpošanas nodarbības, grūtnieču jogu un citas nodarbības, kurās dzemdībām var gatavoties arī fiziski. Šobrīd nodarbības pieejamas neklātienē – tiešsaistes režīmā.

FOTO:

Dūlas visā Latvijā piedāvā gan grūtnieču vingrošanas un elpošanas nodarbības, grūtnieču jogu un citas nodarbības, kurās dzemdībām var gatavoties arī fiziski. Šobrīd nodarbības pieejamas neklātienē – tiešsaistes režīmā.

Kas ir dūla? 

Dūla ir topošo un jauno vecāku atbalsta persona, kura vecākiem sniedz informatīvu un emocionālu atbalstu grūtniecības laikā un pēcdzemdību periodā. 

 

Jautājums: Ko tas nozīmē – gatavoties dzemdībām?

Atbild Sanita Bergmane, dūla: Gatavoties dzemdībām var un vajag vairākos veidos – informatīvi, fiziski un emocionāli.

Informatīvi. Mana kā dūlas pieredze rāda, ka visbiežāk vilšanos dzemdībās piedzīvo tie pāri, kas aiziet uz dzemdībām, nezinot, kas tieši viņus sagaida. Jo nepietiek ar domu, ka “visas taču kaut kā piedzemdē”. Tā gan ir, bet esmu pārliecināta, ka teju katra sieviete vēlas piedzīvot spēcinošas un īpašas radības, nevis “kaut kādas”. Tieši tādēļ – gatavojies informatīvi. Kas ir dzemdības? Kas tajās notiek? Kas un kāpēc sāp? Kā es sev varu palīdzēt katrā no dzemdību periodiem? Pārzinot atbildes uz šiem jautājumiem, mamma var labāk sagatavoties dzemdībām un plānot katru dzemdību periodu. Jo arī šeit der vecais labais teiciens, ka tas, kurš nezina, ko grib, dabū to, kas paliek pāri. Meklē savu cilvēku, kurš informāciju pasniedz tev vissaprotamākajā veidā un var atbildēt uz visiem taviem jautājumiem. Šobrīd Covid-19 ierobežojumu dēļ dzemdību sagatavošanās kursi notiek tiešsaistē, taču to piedāvājums ir ļoti plašs. 

Fiziski. Gatavot ķermeni tik īpašam un spēku prasošam darbam var vingrojot, peldot, pastaigājoties. Mācoties un trenējoties elpot. Tāpat kā, plānojot noskriet maratonu, ir jātrenējas, lai piepildītu mērķi, tieši tāpat un vēl rūpīgāk jāpalīdz ķermenim sagatavoties arī fiziski, lai tas varētu paveikt šo tik ļoti nozīmīgo darbu – piedzemdēt bērnu. Dūlas visā Latvijā piedāvā gan grūtnieču vingrošanas un elpošanas nodarbības, grūtnieču jogu un citas nodarbības, kurās dzemdībām var gatavoties arī fiziski. Šobrīd nodarbības pieejamas neklātienē – tiešsaistes režīmā. 

Emocionāli. Pārdomājot, pārrunājot savas izjūtas un domas par grūtniecību un dzemdībām. Nekrāt savas bailes, bet drošā vidē palūkoties uz tām un tās atlaist. Neļaut trauksmei un satraukumam būt pārsvarā un traucēt izbaudīt grūtniecību. To visu iespējams darīt kopā ar dūlu vai citu speciālistu.

 

 

Video kanāls mammām un tētiem - spied šeit.

  • Video lekcijas un tiešraides nodarbības nu ir pieejamas portāla “Mammamuntetiem.lv” video kanālā, kas radīts īpaši mammām un tētiem.
  • Ja šobrīd gaidāt mazuli, skatiet video sadaļu “Topošajiem un jaunajiem vecākiem” – dažādas tematiskās lekcijas ir skatāmas bez maksas.
  • Ja priekšroku dod klausāmlekcijām, tad klausies tās mūzikas straumēšanas vietnē Spotify – “Podkāsti mammām un tētiem”!
  • Ja vēlies piedalīties slēgtu grupu nodarbībās, kur speciālistam vari uzdot sevi interesējošus jautājumus, portālā “Mammamuntetiem.lv” meklē sadaļu “Skola Mammām un Tētiem” un piesakies maksas tiešsaistes nodarbībām. 
     

 


 

Jautājums: Vai dzemdībās var piedalīties dūla, ja ir plānots, ka tajās piedalās arī bērniņa tētis? Vai viņi viens otram “netraucē”?

Atbild Elīna Dupate, dūla: Šobrīd sakarā ar Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem dzemdību nodaļās Latvijā daudzviet ir ieviesti ierobežojumi, kas paredz, ka dzemdībās drīkst piedalīties tikai viena pavadošā persona. Pavadošā persona ir jebkura sievietei tuva persona. Tas nozīmē, ka šobrīd pārim ir jāpieņem lēmums, vai dzemdībās piedalīsies dzīvesbiedrs vai dūla, vai cita tuva persona. Tomēr iesaku sekot līdzi ierobežojumiem izvēlētajā dzemdību iestādē un pirms došanās uz dzemdībām piezvanīt uz dzemdību nodaļu, lai noskaidrotu, vai nosacījumi nav mainījušies. Pirms Covid-19 pandēmijas ierobežojumu ieviešanas dzemdībās vienlaikus drīkstēja piedalīties gan dzīvesbiedrs, gan dūla. 

Mazuļa piedzimšana ir ļoti īpašs un privāts notikums pāra dzīvē. Tāpēc ir saprotami, ka var rasties jautājums, vai dūlas klātbūtne dzemdībās ir nepieciešama, vai topošais tētis nejutīsies atstums. Dūlai un bērna tēvam dzemdībās ir atšķirīgas, tomēr savstarpēji papildinošas lomas. Dūla drīzāk palīdzēs abiem. Ir lieliski, ja visus dūlas pienākumus spēj uzņemties dzīvesbiedrs, tomēr ne vienmēr tā ir. Jāņem vērā, ka bērna tētis dzemdību procesā nav neatkarīgs vērotājs. Arī viņš izdzīvo dažādu emociju gammu – uztraukumu, saspringumu, informācijas trūkumu utt. Tēvam lielākoties nav pieredzes dzemdību procesu norisē vai arī uztraukumā piemirsies dzemdību kursos apgūtais, video lekcijās dzirdētais. Tāpēc dūlas klātbūtne gan nomierina, gan iedrošina, gan arī motivē dzīvesbiedru un veicina viņa atbalsta lomu, iesakot, kā labāk un efektīvāk palīdzēt sievietei, nevis aizstāj viņu. Līdz ar to dūla ir atbalsts ne tikai sievietei dzemdībās, bet arī dzīvesbiedram. 

Reklāma
Reklāma

Tā kā dūlas klātbūtne sievietei dzemdībās ir nepārtraukta, tas ļauj bērna tētim dzemdībās piedalīties tik ilgi un tādā apmērā, kā viņš vēlas un kas ir saskaņā ar viņa sajūtām, tajā pašā laikā sievietei nepaliekot bez atbalsta personas. Jāņem vērā, ka dūla dzemdībās rīkosies saskaņā ar mammas un tēta vēlmēm un respektēs tās, lai kādas tās būtu. Dūlas prioritāte ir sievietes un bērna tēta fiziskā un emocionālā labsajūta. Tāpēc nav pamata bažām, ka dūla jebkādā veidā konkurēs ar mazuļa tēti.

 

 

Uzdod savu jautājumu! 

Savu jautājumu dūlai vari uzdot, rakstot uz e-pastu: fonds@mammamuntetiem.lv. Atbildi saņemsi privāti un pēc iespējas drīz. Iespējams, jautājums un atbilde tiks publicēti arī žurnālā “Zīdainis”, taču netiks atklātas jautājuma specifiskās detaļas, tādējādi nodrošinot anonimitāti. 



 

Jautājums: Vai dūla var piedalīties ķeizargrieziena dzemdībās? Vai ārsti neiebilst, ja operācijas laikā ir klāt gan tēvs, gan dūla (plus viss slimnīcas personāls).

Atbild Sanita Bergmane, dūla: Tas, vai dūla drīkst piedalīties ķeizargrieziena dzemdībās, ir atkarīgs no katras dzemdību iestādes noteikumiem. Ir dzemdību iestādes, kuras tam neiebilst, un ir tādas, kur dūla var atbalstīt mammu un visu jaundzimušo ģimeni pirms un pēc ķeizargrieziena, bet ne tā laikā. Par šiem noteikumiem jājautā izvēlētajā dzemdību iestādē. 


 

Jautājums: Kā dūla var atbalstīt sievieti un ģimeni gan ķeizargrieziena laikā, gan pēc tā? 

Atbild Sanita Bergmane, dūla: Ķeizargrieziena operācija ir notikums, kas var raisīt vēl vairāk jautājumu un emociju nekā vaginālās dzemdības. Tāpēc uzmeklē sev atbalsta personu, pat ja īsti šobrīd nespēj atbildēt, kāpēc par to esi iedomājusies. 

Lūk, dažas idejas, kā dūla var noderēt ķeizargrieziena operācijas laikā (ārkārtas situācijā var būt dažādi ierobežojumi, pirms dzemdībām ir vērts ar tiem iepazīties)!

Informatīvi. Pastāstīt un izskaidrot to, kas notiek ķeizargrieziena laikā. Zināmais sagādā mazāk trauksmes un baiļu nekā nezināmais.

Iemūžinot pirmos bēbīša dzīves mirkļus šaipus puncim un satikšanos ar vecākiem gan foto, gan video veidā.

Palīdzēt organizēt āda-āda kontaktu, kolīdz tas ir iespējams. Šis kontakts ir svarīgs piesaistes izveidošanai, kā arī kopējai fiziskai un emocionālai sievietes un bērniņa labsajūtai.

Atbalstīt un palīdzēt uzsākt zīdīšanu. Tā kā pirmajā dienā pēc ķeizargrieziena sievietei ir apgrūtināta iespēja staigāt, tad dūla var padot un palīdzēt pielikt pie krūts mazuli. Kā arī sniegt iedrošinājumu zīdīšanā. 

Palīdzēt fiziski sievietei pēc ķeizargrieziena operācijas. Pirmās dienas pēc operācijas var būt fiziski grūtas, kad palīdzība nepieciešama staigājot, apmeklējot tualeti, mazgājoties, aprūpējot bērniņu. 

Atbalstot sievieti un ģimeni emocionāli. Jaunās mammas un tēta uzklausīšana ir vecāku iespēja justies tā, kā viņa jūtas.

 

Arī tad, ja sievietei paredzēta plānota ķeizargrieziena operācija, dūla var būtiski palīdzēt sagatavoties šim notikumam. Kā tieši? Pārrunājot sievietes emocijas par to un sniedzot informāciju, kā notiek šāda veida dzemdības. Tāpat var laikus sagatavot plānu pirmajam laikam pēc operācijas.