Ēdienkartes ABC zīdainim

Zīdaiņa periods bērna augšanā un attīstībā ir vitāli svarīgs. Tieši šajā vecumposmā var gan veicināt normālu bērna attīstību, gan to aizkavēt vai pat pilnīgi sabojāt. Šajā ziņā īpaši liela loma ir pietiekamam, kvalitatīvam un sabalansētam uzturam.
  • Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Olga Ļubina, sertificēta uztura speciāliste

    Uztura speciāliste

Ir svarīgi ievērot vispārpieņemtās vadlīnijas zīdaiņu ēdināšanā, kas balstītas pētījumos un speciālistu kalkulējumos, lai bērns patiešām saņemtu visu vajadzīgo un pietiekamā daudzumā.

FOTO:

Ir svarīgi ievērot vispārpieņemtās vadlīnijas zīdaiņu ēdināšanā, kas balstītas pētījumos un speciālistu kalkulējumos, lai bērns patiešām saņemtu visu vajadzīgo un pietiekamā daudzumā.

Zīdainis ir īpaši pakļauts sekām, kuras izraisa nepietiekams vai vecumam neatbilstošs uzturs – sākot ar gremošanas trakta traucējumiem, alerģiskām reakcijām, malnutrīciju (nepietiekams uzturs) vai aptaukošanos, vitamīnu un minerālvielu deficītu, rahītu u.tml. Tāpēc ir tik svarīgi ievērot vispārpieņemtās vadlīnijas zīdaiņu ēdināšanā, kas balstītas pētījumos un speciālistu kalkulējumos, lai bērns patiešām saņemtu visu vajadzīgo un pietiekamā daudzumā.

 

Lai zīdīšana pēc pieprasījuma nekaitē

Balstoties uz PVO rekomendācijām, zīdainim līdz 6 mēnešiem vislabākais ēdiens ir mammas piens. Latvijas izstrādātās uztura rekomendācijas par zīdaiņu barošanu iekļauj sevī rekomendācijas zīdīt bērnu līdz 1 gada vecumam, un, ja māte vēlas un grib, tad arī līdz 2 gadu vecumam un ilgāk*.

Māmiņai zīdaini jābaro pēc pieprasījuma, lai veicinātu piena veidošanos un izdalīšanos. Ieteicams pirmajās dzīves nedēļas barot ik pēc 1-3 stundām, vidēji tās iznāk 12 barošanas reizes diennaktī. Savukārt zīdainim augot un sasniedzot 6 mēnešu vecumu, diennaktī jābūt 5 līdz 7 ēdienreizēm.
 

Ja māmiņa sastopas ar grūtībām zīdīšanas laikā, piemēram, zīdainis nepārtraukti – ik pēc pusstundas vai pat 15 minūtēm prasa krūti, ieteicams vērsties pie speciālista, lai pārrunātu bērnu zīdīšanas procesa gaitu, un atrast iespējamo risinājumu. 
Pārāk bieža zīdīšana, pārāk liels apēsts mātes piena apjoms var veicināt refluksu, straujāku svara dinamiku, bet dažreiz pat otrādi – svara dinamika var būt nepietiekama, jo zīdainis neizēd atbilstošo mātes piena daudzumu.
Ja kādu attaisnojošu apstākļu dēļ krūts barošana nav iespējama, bērnam ir jāsaņem vecumam atbilstošs zīdaiņiem paredzēts piena maisījums. 

Un, nē, trīs mēnešu vecumā auzu tume nav piemērots ēdiens tāpēc, ka omīte tā teica. Lai cik laba būtu auzu tume, bērna ēdienkartē to var iekļaut tad, kad mazais sāk ēst piebarojumu. Auzu tume nedrīkst aizstāt mātes pienu vai mākslīgā piena maisījumu, jo tā nenodrošinās zīdaini ar nepieciešamajām uzturvielām! Tā ir ļoti rupja kļūda, ko vecāki var pieļaut.

Zīdot bērnu, protams, māmiņas var rīkoties daudz brīvāk un piedāvāt zīdainim krūti biežāk jeb – pēc pieprasījuma. Taču pārāk balstīties uz šo principu arī nevajadzētu, jo mēdz būt situācijas, kad bērns prasa krūti nepārtraukti. Ja mamma ir atsaucīga un mazais dzīvojas pie krūts gandrīz bez pārtraukuma, tas noslogos bērna gremošanas traktu, bet šāda situācija var veicināt atgrūšanu, straujāku svara pieaugumu vai arī tieši otrādi – svars var pieaugt sliktāk. Visu laiku zīdot bērnu, viņš var netikt līdz treknākajam pienam, bet visu laiku ēst tikai pirmpienu, kas satur mazāk tauku un vairāk ūdens. Lai šāda situācija nerastos, ieteicams arī barojošām mammām ievērot aptuveno trīs stundu pauzi starp ēdienreizēm, tāpat kā tā ir jāievēro piena maisījuma ēdājiem.

 

Piebarošanas ieviešana

 Sākt papildināt bērna ēdienkarti var ne ātrāk par 17 nedēļām un ne vēlāk par 26 nedēļām no bērna piedzimšanas brīža. Pārāk agrīni sākta piebarošana noslogos bērna gremošanas traktu, jo tas vēl nav pilnīgi fizioloģiski nobriedis un nav gatavs gremot un uzsūkt uzturvielas, kas nav no mātes piena vai maisījuma. 
Savukārt pārāk vēlīni sākta piebarošana draud ar sliktu svara dinamiku, uzturvielu deficītu. Piemēram, sešu mēnešu vecumā zīdainim pakāpeniski samazinās dzelzs rezerves organismā, ko viņš izveidojis, vēl būdams mammas puncī, tāpēc nepieciešams sākt piebarošanu, lai vajadzīgo dzelzs daudzumu bērns varētu uzņemt ar pārtiku.

 

Kā pareizi sākt piebarošanu? 

Galvenais nosacījums ir piedāvāt bērnam ēdienu zīdaiņa vecumam atbilstošā konsistencē. Pusgadu vecam mazulim piemērots būs pilnīgi homogenizēts jeb viendabīgs biezenis bez kunkuļiem un sīkiem ēdiena kriksīšiem, jo pastāv augsts aizrīšanās risks. Turpretī 10 mēnešu vecam bērnam šādas konsistences ēdiens vairs nebūs piemērots, jo šajā vecumā mazajam jau jāprot kost un košļāt, bet pārāk ilgstoša piebarošana ar homogenizētiem biezeņiem var aizkavēt šo spēju attīstību. 

Reklāma
Reklāma

Košļāšanas muskuļi ietekmē arī valodas attīstību, un ilgstoša barošana ar viendabīgiem biezeņiem var aizkavēt bērna valodas prasmes.

Tāpat ir svarīgi nesteigties ar piena produktu ieviešanu bērna ēdienkartē, jo pirmajos piebarojuma mēnešos joprojām galvenais pamatēdiens zīdainim ir mammas piens vai mākslīgā piena maisījums. Skābpiena produktus var sākt piedāvāt bērnam 8–10 mēnešu vecumā, savukārt pienu kā dzērienu ieteicams ieviest tikai pēc gada vecuma. Pārāk agrīna piena ieviešana zīdaiņa uzturā var veicināt gremošanas trakta problēmas, piemēram, aizcietējumus, dzelzs deficīta anēmiju u.c. 
Atceries!

  • Saldinātiem piena produktiem, saldumiem (konfektes, cepumi), saldinātiem dzērieniem (granulētas bērnu tējas, kompoti, sulas) nav vietas zīdaiņa ēdienkartē, jo pievienotā cukura koncentrācija šajos produktos ir ļoti augsta! Saldinātu produktu lietošana veicina zobu emaljas bojājumus, piena kariesu, aizcietējumus, ādas izsitumus, dzelzs deficīta anēmiju un liekā svara attīstību.
  • Sāls un sāļās uzkodas zīdaiņiem nav nepieciešamas. Ļauj bērnam izgaršot produktu īsto garšu, nepievienojot sāli viņa ēdieniem. Un nedod bērnam sāļās standziņas, krekerus, čipsus u.tml.

 

Bērns ir gatavs piebarošanai, ja... 

...viņš prot noturēt galviņu un sēdēt, taču nevajag bērnu speciāli sēdināt, iestutējot, piemēram, spilvenos. 
...viņš norij ēdienu, nestumjot to ārā no mutes.


3 padomi, sākot piebarošanu

  1. Papildēdienu parasti sāk ar viena dārzeņa vai augļa biezenīti, pirmajā reizē piedāvājot to tikai pagaršot un tad pakāpeniski palielinot daudzumu. Tāpat pamazām jau pagaršotajam var pievienot citu dārzeni vai augli, taču to dara ar nedēļas intervālu. Biezeni var atšķaidīt ar atslauktu mammas pienu vai piena maisījumu, lai ēdiena garša bērnam būtu pazīstamāka.
  2. Ja bērns pirmajā reizē atsakās no piedāvātā produkta, pēc dažām dienām to var piedāvāt atkal, taču šoreiz varbūt papildināt ar mammas pieniņu vai piena maisījumu vai pievienot citam, jau pagaršotam un atzītam produktam.
  3. Vienā reizē vajag piedāvāt tikai vienu jaunu produktu, lai alerģijas gadījumā būtu skaidrs, kas tieši izraisījis šādu organisma reakciju.

 

Svara tabula zīdainim 

(vidējie rādītāji)


 

Atsauce: 
Veselības ministrija “Veselīga uztura ieteikumi bērniem līdz divu gadu vecumam” 2021.gads