Jau otro reizi kinoteātrī “Splendid Palace” norisināsies Itālijas Jaunā Kino festivāls

No 13. līdz 17. decembrim kinoteātrī “Splendid Palace”, sadarbībā ar Itālijas vēstniecību Latvijā un N.I.C.E. New Italian Cinema festival, jau otro gadu norisināsies Itālijas Jaunā kino festivāls, šogad sniedzot skatītājiem iespēju noskatīties astoņas Itālijas jauno režisoru filmas.
Festivālā būs skatāmas astoņas filmas.

FOTO: Publicitātes foto

Festivālā būs skatāmas astoņas filmas.

"Itāļu kino ir dzīvs un dzīvotspējīgs", saka Itālijas vēstnieks Latvijā, Alesandro Monti. "N.I.C.E. atgriežas Rīgā, lai piedāvātu Latvijas kinomīļotājiem ieskatu jaunāko itāļu režisoru radošajā pasaulē".

 

“Itālijas Jaunā kino festivāls N.I.C.E ir ļoti gaidīts notikums  mūsu kinoteātrī. Tā ir iespēja ne tikai redzēt filmas, bet iedvesmo arī sarunas ar jaunajiem itāļu kino veidotājiem. Tas rosina jaunas sadarbības mūsu valstu starpā,” saka Daira Āboliņa, kinoteātra “Splendid Palace” mākslinieciskā vadītāja. 

 

Festivālā būs skatāmas astoņas filmas: režisora Džuzepes Fiorello "Salūts" (Stranizza d’amuri), Kosimo Gomesa "Es un Spotijs" (Io e Spotty), Gabriela Fabbro "Lielais Bolero" (The Grand Bolero), Dāvida Minellas "Itāļu gardēžu kriminālstāsts" (La Cena Perfetta), režisores Monikas Dugo "Tāpat kā bruņurupuči" (Come le Tartarughe), Korrado Serona "Olimpijas ceļš" (Acqua e Anice), Karolīnas Kavalli "Amanda" un režisora Adrea di Stefāno “Amores pēdējā nakts” (L'ultima notte di Amore). Trīs no režisoriem - Kosimo Gomess, Gabriels Fabbro un Monika Dugo - būs Rīgā, lai pēc filmām klātienē tiktos ar kinoteātra “Splendid Palace” seansa apmeklētājiem. 

 

Programma

Itālijas Jaunā kino festivāls tiks atklāts 13. decembrī plkst. 18:00 ar režisora Džuzepes Fiorello drāmu “Salūts” (Stranizza d’amuri). Filma aizved mūs uz karstu 1982. gada Sicīlijas vasaru, ļaujot ielūkoties divu pusaudžu ciešajā draudzībā, kuri lepojas ar to, kas viņi ir, un lepojas ar savu mīlestību vienam pret otru. Filmu veidot iedvesmoja kāds traģisks notikums Sicīlijā, 1980. gadā, kad divi jauni puiši tika nogalināti savas homoseksualitātes dēļ.  Pēc filmas seansa skatītājiem būs iespēja tiešsaistē tikties ar režisoru Džuzepi Fiorello.  

Uzreiz pēc tam redzēsim režisora Kosimo Gomesa komēdiju “Es un Spotijs” (Io e Spotty, seanss plkst. 20.45). Pēc seansa tikšanās ar filmas režisoru.

 

Festivāla otrajā dienā, 14. decembrī plkst. 18.00, skatītājiem tiks demonstrēta režisora Gabriela Fabbro spēlfilma “Lielais Bolero” (The Grand Bolero). Žurnāls MovieMaker Fabbro ir nosaucis par vienu no populārākajiem itāļu scenāristiem, kura darbus vērts noskatīties. Viņa pirmā pilnmetrāžas spēlfilma "The Grand Bolero (2021)", kuru redzēsim festivāla programmā, bija viena no 2022. gada visvairāk godalgotajām Itālijas filmām un tika nominēta vairākām David di Donatello balvām, kas Itālijā ir līdzvērtīga Oskara balvai. Pēc filmas “Lielais Bolero” seansa būs iespēja tikties ar režisoru.

Seansā plkst. 20.30 būs skatāma režisora Dāvida Minellas komēdija “Itāļu gardēžu kriminālstāsts” (La Cena Perfetta), kas stāsta par kādu labsirdīgu mafijas puisi, kurš vada restorānu, lai “atmazgātu” naudu un jaunu šefpavāri, kura tiecas pēc pilnības. Kad viņi satiekas, viņi atklāj, ka abiem ir kopīga mīlestība pret ēdienu un sapnis iegūt Michelin zvaigzni. Pēc filmas seansa iespēja tikties ar režisoru tiešsaistē. 

 

Reklāma
Reklāma

Piektdiena, 15. decembris, tiks veltīta izglītībai: režisori Kosimo Gomezs, Monika Dugo un Gabriels Fabbro tiksies ar Latvijas Kultūras akadēmijas Nacionālās filmu skolas studentiem.

 

Nedēļas nogalē, 16. decembrī plkst. 18:00, būs skatāma režisores Monikas Dugo debijas filma “Tāpat kā bruņurupuči” (Come le Tartarughe). Pēc seansa tikšanās ar filmas režisori. Savukārt seansā plkst. 20:30 redzēsim režisora Korrado Serona komēdiju “Olimpijas ceļš” (Acqua e Anice), kas vēsta par kāda vecāka gadagājuma popdziedātāju Olimpiju, kas cieš no demences, un kura kopā ar kādu jaunu meiteni dodas ceļojumā pie cilvēkiem, kuri viņu mīlēja, uz vietām, kas viņu padarīja par zvaigzni.

 

Festivāls noslēgsies 17. decembrī, piedāvājot apmeklētājiem noskatīties režisores Karolīnas Kavalli pirmo pilnmetrāžas spēlfilmu, komēdiju “Amanda” (Amandaplkst. 18:00 (pēc seansa tikšanās ar filmas režisori tiešsaistē) un režisora Andrea di Stefano trilleri “Amores pēdējā nakts” (L’ultima Notte d’Amoreplkst. 20:30

Filmas tiek demonstrētas itāļu valodā, ar subtitriem angļu valodā un sinhrono tulkojumu latviešu valodā. 

Filmas tiek demonstrētas ar Itālijas vēstniecības Latvijā un N.I.C.E. New Italian Cinema festival atbalstu. 

Ieeja seansos – bez maksas, iegādājoties 0.00 EUR biļetes www.splendidpalace.lv un kinoteātra “Splendid Palace” kasē.

 

Par N.I.C.E. 

Rīga ir kļuvusi par daļu no N.I.C.E. starptautiskā ceļojuma, jo festivāls katru gadu notiek daudzviet pasaulē.  “N.I.C.E. festivāls šogad norisinās jau 33. reizi, un mēs ceram atkārtot panākumus, kas gūti šajās desmitgadēs. Vienmēr paturot prātā festivāla galveno mērķi, N.I.C.E. ir radījis pasākumu ciklu visā pasaulē, kas publiku iepazīstina ar jauno itāļu autorkino”, komentē Viviana Del Bianco, festivāla mākslinieciskā vadītāja. 

 

2023. gadā N.I.C.E. savu ceļu sāka ASV ar pasākumiem Ņujorkā, Filadelfijā un Vašingtonā: festivāls savu kino gadu noslēgs Florencē, ar Donatella Carmi Bartolozzi balvas pasniegšanu, kad tiks paziņots šī gada festivāla uzvarētājs. N.I.C.E. darbības gados Itālijas Kultūras institūti un vēstniecības ir mudinājušas “aizvest” festivālu uz jaunām vietām, jaunām valstīm, un šobrīd festivāls notiek arī Dublinā, Rīgā, Dubaijā un Baku.

 

N.I.C.E. festivālu veido neliela komanda, kas aktīvi strādā pie tā, lai jaunais itāļu kino ir pazīstams un novērtēts visā pasaulē. Festivālu atbalsta Itālijas Kultūras ministrija, Florences pašvaldība, Toskānas reģions un Rai Cinema.

 

“Starp 2023. gada atlasītajām programmas filmām ir gan pieredzējušu režisoru darbi, gan spilgtas debijas, apliecinot, ka, neskatoties uz pēdējo gadu grūtībām, itāļu režisori ir aktīvāki un motivētāki nekā jebkad agrāk,” uzsver Viviana del Bianco.

Saistītie raksti