Rīgas drosmes un prieka vasaras notikumi: bezmaksas pasākumu programma no 15.–20.augustam

Rīga šovasar piedāvā virkni krāšņu un iedvesmojošu kultūras notikumu, iedzīvinot Rīgas apkaimju unikālo kultūrvēsturisko raksturu. Atklāj, ieelpo un piedzīvo siltuma un prieka pielieto Rīgu!
Rīgas dzimšanas dienas ieskaņas pasākums Lucavsalā

FOTO: Publicitātes foto

Rīgas dzimšanas dienas ieskaņas pasākums Lucavsalā

15.augusts

 

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls RE RĪGA!

Rīgas cirka pagalmā, plkst.17:30

 

Šovasar festivālā “Re Rīga!” vērosim, kā subjekti un objekti griežas ap savu asi, pētīsim, kā priekšmeti pārvietojas, un satiksim klaunus gan ar ļoti gaišu, gan diezgan melnu humoru. Festivāls norisināsies pilsētas ielās un parkos, kā arī “Rīgas cirka” telpās, piedāvājot izrādes no Argentīnas, Francijas, Somijas, Spānijas, Zviedrijas un Latvijas.

  • 17.30 Klauna CRONOPIO izrāde “PAČAMAMO”

Rīgas cirka pagalmā. Bez maksas (ieeja ar atklāšanas ielūgumiem/ brīvbiļetēm)

  • 18.30 CIE  MONAD atklāšanas izrāde “YIN ZERO”

Rīgas cirkā. Bez maksas (ieeja ar atklāšanas ielūgumiem/ brīvbiļetēm)

  • 20.00 RECOVER LABORATORY darbizrāde “MAZĀKS PAR TRĪS”

Rīgas cirkā. Bez maksas (ieeja ar atklāšanas ielūgumiem/ brīvbiļetēm)

 

Koncerts “Bahs, Respīgi, Ravēls”

Rīgas Doms, plkst.19:00

 

Orķestra “Rīga” ikgadēja tradīcija ir augusta koncerti Rīgas Domā –  cikls “Vasaras klasika” –  uz īpašu instrumentālu koncertprogrammu vienojoties Orķestra “Rīga” pūšaminstrumentiem un Rīgas Doma ērģeļu stabulēm. 2023. gada augustā izskanēs divas koncertprogrammas –  15. augustā “Bahs, Respīgi, Ravēls” un 29. augustā “Bahs, Rīga, Ziemeļzeme”.

Koncertā BAHS, RESPĪGI, RAVĒLS piedalās:
Orķestris “Rīga”
Ērģelniece Vita Kalnciema
Diriģents Ainārs Rubiķis

Pēc kādreizējas veiksmīgas sadarbības ar starptautiski atzīto diriģentu Aināru Rubiķi un ērģelnieci Vitu Kalnciemu, augusta mēnesī atkārtoti skanēs koncerts “Bahs, Respīgi, Ravēls”. Programmas centrālais skaņdarbs ir itāļu komponista Otorīno Respīgi (1879 – 1936) četrdaļīgais opuss “Katedrāļu logi” (Vetrate di Chiesa), kas ir īpašs ar sevišķi retu instrumentālo salikumu. Proti, savstarpējā kopskaņā vienojas pūšaminstrumentu stabules un Rīgas Doma varenās ērģeles. Skaņdarba četrās daļās autors ir tēlojis vairākus katedrāļu logu vitrāžās izmantotus sižetus, kā piemēram, par erceņģeli Sv. Mihaelu un par Jēzus vecāku došanos uz Ēģipti. Orķestra un ērģeļu saspēle gaidāma skaņdarba kulminācijā – pēdējā daļā, kas saistās ar vitrāžām, kurās iemūžināts mūziķu, studentu un skolotāju aizbildnis, pāvests Gregors Lielais. No Otorīno Respīgi darbiem būs iespēja dzirdēt arī 1910. gadā radītās, reti atskaņotās Ērģeļprelūdijas op. 92, ko līdzās vairākiem Baha ērģeļu skaņdarbiem koncertā atskaņos ērģelniece Vita Kalnciema.

 

16.augusts

 

Tikšanās ar jauno autoru semināra “Aicinājums” dalībniekiem. Dzejas un prozas fragmentu lasījumi

Lucavsalas atpūtas parks, plkst.12:00

Kultūrpunktā “Stropi” Lucavsalas atpūtas parkā norisināsies tikšanās ar semināra “Aicinājums” dalībniekiem. Dzirdēsim dzejas un prozas fragmentu lasījumus no jaunajiem talantiem.

“Aicinājums” ir ilggadējs skolas vecuma jauniešu (līdz 21 gadu vecumam) literārs konkurss, kuru organizē literatūrzinātniece Sandra Ratniece. Skolēnu literārās jaunrades vasaras seminārs “Aicinājums” šīs vasaras sākumā norisinājās jau 47. reizi un tas ir veicinājis daudzu jaunu un talantīgu autoru ienākšanu literatūrā.

 

Vīru vokālā ansambļa “Harmonija Rīgai” koncerts

Kultūrtelpa "Strops", plkst.18:00

Vīru vokālais ansamblis “Harmonija Rīgai” ir dibināts 1992. gadā un ir viens no retajiem Latvijas kolektīviem, kas pārsteidz klausītājus ar barbershop dziedāšanas stilu. Kolektīva repertuārā ir gan tipiskas barbershop dziesmas (jau sākotnēji komponētas šādai dziedāšanai), gan arī pašu dalībnieku aranžētas latviešu populārās dziesmas (Meldermeitiņa, Dzīvīte, dzīvīte u.c.) un pasaules hīti, tai skaitā slavenā grupas „Queen” “Bohemian Rapsody”.

 

Zumbas nodarbība ar Ingu Stauģi

Kultūrtelpā “Strops” Pļavnieku Zaļajā birzī, plkst.19:00

 

Trešdien, 16. augustā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Pļavnieki, Zaļajā birzī, Andreja Saharova ielā 30, Rīgā aicināti lieli un mazi uz zumbas nodarbību ar Ingu! Nodarbība notiks brīvā un nepiespiestā gaisotnē. Latino stila deju kustības nostiprina visu ķermeņa muskulatūru, ieskaitot pašu svarīgāko muskuli – sirdi. Ar vai bez priekšzināšanām – visi laipni gaidīti uz zumbu!

Ingus Stauģis – dejotājs, deju pasniedzējs, Zumbad fitnesa instruktors, aktieris un pasākumu vadītājs, kā arī mīlošs tētis un labs draugs. Cilvēks – optimists, kurš katrā pelēkā mākonī atradīs zelta maliņu. Starp citu Ingus ir trīskārtējs Latvijas čempions sporta dejās un šis deju prasmes ļoti labi var redzēt viņa vadītajās zumbas fitnesa nodarbībās. Kā saka Ingus – viņa nodarbībās nav svarīgi, KĀ Tu kusties, bet gan – KA Tu kusties! Jo visa pamatā ir kustība – jo vairāk kusties, jo labāk jūties!

 

Pilnas ausis kultūras. Dzeja un saksofons

“The Place to Be” telpā Tallinas ielas kvartālā, plkst.19:00

 

Kad dzeja satiek akadēmisko mūziku – pilnas ausis kultūras garantētas!

Noslēdzošajā “Pilnas ausis kultūras” pasākumā 16. augustā radošu pieredzi mums sniegs dzejnieks Eduards Aivars un saksofonists Aigars Raumanis. Piedzīvosim saksofonam tik raksturīgo žanru un tēlu daudzveidību un tiksim žilbināti ar šī instrumenta tehniskajām iespējām. Sasaucoties ar mūziku, Eduarda Aivara darbi, tostarp dzejoļi ar gariem virsrakstiem, liks ieraudzīt dzeju no jaunas perspektīvas.

Pasākums notiks “The Place to Be” telpās Tallinas ielas kvartālā. Ieeja pasākumā no plkst. 19.00 un bez maksas.

Projektu atbalsta Rīgas dome un “Klavieru salons 152”.

 

17.augusts

 

Operdziedātājas Sonoras Vaices un čellu trio “Melo-M” koncerti “Brīnumskaņas Rīgas ielās”

 

Operas dīva Sonora Vaice un čellu trio “Melo-M” ir izveidojuši ekskluzīvu un elitāru koncertprogrammu, ar kuru plānots koncertēt Rīgas ielās, parkos un laukumos, lai pārsteigtu un iepriecinātu Rīgas iedzīvotājus un viesus. Koncertprogrammā ir iekļauti skaņdarbi no Volfganga Amadeja Mocarta operas “Figaro kāzas”, Džakomo Pučīni operas “Bohēma”, Džuzepes Verdi operas “Rigoletto” un daudzi citi klasiskās mūzikas skaņdarbi, tādejādi sniedzot klasisko mūzikas skanējumu un dziedājumu pieejamu un izbaudāmu klātienē ikvienam klausītajam.

Koncertprogrammā iekļauta arī komponista Kārļa Auzāna orģinālmūzika, kas sacerēta tieši trīs čelliem un klausītājiem sniedz iespēju dzirdēt un redzēt čellu virtuozu trio. Koncerta noslēgumā izskanēs viena no populārākajām Raimonda Paula mūzikla “Māsa Kerija” dziesmām “Skumjš stāsts par Keriju”.

Pavisam kopā izskanēs seši koncerti dažādās Rīgas apkaimēs, radot savdabīgu kontrastu starp koncerta vidi un elitāras mūzikas skanējumu.

Repertuārā iekļauti sekojoši skaņdarbi no dažādām operām, kā arī komponista Kārļa Auzāna orģinālmūzika:

  • La donna è mobile.  Skaņdarba autors Džuzepe Verdi ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Poppea. Skaņdarba autors Georgs Frīdrihs Hendelis ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Fūrijas. Skaņdarba autors Georgs Frīdrihs Hendelis ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Kerubīno ārija “Voi che sapete”. Skaņdarba autors Volfgangs Amadejs Mocarts ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Chi sa, chi sa, qual sia. Skaņdarba autors Volfgangs Amadejs Mocarts ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Oddity of Gagarin.  skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • Purple light. skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • Ūdens mūzika. skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • No meža mēs nākam. skaņdarba autors KārlisAuzāns
  • I vespri Siciliani. Skaņdarba autors Džuzepe Verdi ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Mizetes valsis. Skaņdarba autors Džakomo Pučīni ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Chanson d’amour. Skaņdarba autors Gabriels Faure ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Kaķu duets. Skaņdarba autors Džoakīno Rossini ( Kārļa Auzāna apdare)
  • Kerijas dziesma/ Skumjš stāsts par Keriju. Skaņdarba autors Raimonds Pauls ( Kārļa Auzāna apdare)

Koncertu garums – aptuveni stundu. 

 

GolfClayderman Rezidence Rīgā: IELU NERRS

Kim? Laikmetīgās mākslas centra iekšpagalms, Sporta 2 kvartāls,plkst.15:00

 

“Ielu Nerrs” septiņu stundu garumā aicinās ikvienu – lielu un mazu – apmeklēt un līdzdarboties ielu kultūru atspoguļojuma uzvedumā, kurā māksla vīsies kopā ar mūziku un popkultūru. Pasākuma programmas ietvaros būs vairāku stundu garumā tapušo māksliniecisko gleznojumu uz modeļiem-interesentiem modes skate, DJ sets un Latvijas repa/ hip-hopa zvaigžņu dzīvā uzstāšanās, MC jeb ceremoniju meistars, grils, foto stūris apmeklētājiem, kā arī atraktīvas aktivitātes un konkursi, kuros varēs iegūt balvas.

Kim? iekšpagalma centrā taps improvizēta skatuve-instalācija, kuras aprises atgādinās boksa ringu. Vide ap šo centrālo objektu tiks papildināta ar mākslinieku kolektīva īpaši pasākumam veidotām dekorācijām, tajā skaitā modes skates mēle un dažādu formu grafiti objekti, kas radīti no Rīgas pilsētvidē reiz eksponētajām, šobrīd noliktavā guļošajām dekorācijām.

 

Sievietes mūzikā: Kristīne Pāže, Alise Joste, Mada, un DJ apvienība “Dangerous Dolphins”

Kalnciema kvartāls, plkst.18:00

“Sievietes mūzikā” pasākumu cikls ir iniciatīva, kas vērsta uz sievietes lomu, tostarp kā mākslinieci, producenti, tekstu autori un instrumentālisti, vietējās mūzikas industrijā. Pasākumu cikla mērķis ir aktualizēt sieviešu ieguldījumu mūzikā, kā arī veicināt vienlīdzīgu iespēju radīšanu mūzikas nozarē. Šis pasākumu cikls ir svarīgs ne tikai mūzikas nozarei, bet arī sabiedrībai kopumā. Turklāt sieviešu stāsti un pieredze, kas izskan caur mūziku, var sniegt jaunas perspektīvas, padziļinātas sapratnes veidošanai, kā arī stiprināt citu sieviešu pašapziņu un lauzt vēsturiski iesakņotās nevienlīdzības un dzimumu stereotipus, kā arī iedrošināt citas dažādu paaudžu sievietes veidot izpausmi dažādās formās un veidot iekļaujošu un atbalstošu kopienu.

PASĀKUMA PROGRAMMA: 

18.00 DJ apvienība “Dangerous Dolphins”

19.45 Mada

20.45 Alise Joste

21.45 Kristīne Pāže

 

Antas Eņģeles koncerts “Vasaras vakaros”

Kultūrtelpā “Strops” Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā, plkst. 19:00

Ceturtdien, 17. augustā, plkst. 19.00 Vasaras kultūrtelpā “Strops” Ķengaragā, Latgales priekšpilsētas Mūzikas un mākslas skolas pagalmā (Prūšu ielā 13B), aicinām tikties ar Antu Eņģeli. Antu Eņģeli var dēvēt dažādi: dziedātāja, dziesminiece, dziedinātāja. Ar savu ģitāru un balsi viņa aizskar klausītāja dziļākās dvēseles stīgas pavisam tieši. Katra dziesma ir kā stāsts, kas izceļ sen aizmirstas, nostalģiskas un dārgas atmiņas. Antas zemais balss tembrs, ugunīgā harisma un spēja aizmirstai dziesmai likt ieskanēties ļoti personīgi, atstāj dziļu iespaidu uz ilgu laiku. Varbūt pat uz visu mūžu.

Koncertprogrammā VASARAS VAKAROS iekļautas latviešu autoru dziesmas, kurās cildināta Rīga, Daugava un Latvijas dabas skaistums. Un, protams, kā tad bez mīlestības un romantikas, tautasdziesmas? Klausītāju gaida pārbaudītas vērtības!

 

Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls 2023

Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīca, plkst.20:00

Rīgas Vēsturiskās mūzikas un dejas festivāls ir īpaši gaidīts vasaras notikums, kurā skatītāji un klausītāji var smelties enerģiju, atgūt harmoniju un kaut mirkli iejusties augsti izglītoto un smalkjūtīgo baroka laika galminieku ādā. Visi festivāla pasākumi tiek atskaņoti tikai un vienīgi ar vēsturisko mūzikas instrumentu oriģināliem vai to kopijām.

17.08.2023. plkst. 20.00 –21.00 Rīgas Sv. Marijas Magdalēnas baznīca

Jauno talantu koncerts. Atskaņo Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Senās mūzikas katedras studenti.

 

Vērmanes dārza estrāde. Operešu mūzikas koncerts

Vērmanes dārza estrāde, plkst.20:00

Jau kopš Vērmanes dārza estrādes pirmsākumiem uz tās ir skanējusi akadēmiskā mūzika. Šo tradīciju turpināsim ar 17. augusta koncertā, kur uz skatuves kāps 10 izcili kamermūziķi diriģenta Mārtiņa Ozoliņa vadībā un atskaņos ārijas un skaņdarbus no tādām zināmām operetēm kā Franca Lehāra “Jautrā atraitne” un ‘Džudīte”, Johana Štrausa “Sikspārnis”, Imres Kālmāna “Silva” un citām. Kā solisti koncertā piedalīsies spožie soprāni Sonora Vaice un Marlēne Keine, kā arī baritons Juris Ādamsons.

 

18.augusts

 

“M/Darbnīca” svētku mūzikas festivāls

Radošais kvartāls “Briania”, plkst.19:00

Gatavojieties muzikālai ekstravagancei! Radošajā kvartālā “Briānija” norisināsies “M/Darbnīca” svētku mūzikas festivāls – starptautisks džeza un globālās mūzikas notikums vienā no Rīgas aktivākajiem un daudzpusīgākajiem radošajiem kvartāliem. Atzīmējiet savos kalendāros 17.-20. augustu un sagatavojieties pārcelties uz pacilājošu ritmu, dvēselisku melodiju un elpu aizraujošu priekšnesumu pasauli. Vairāku dienu garumā rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja ne tikai dzirdēt īpaši atlasītu koncertu programmu izcilu pašmāju un ārzemju mūziķu izpildījumā, bet arī piedalīties radošajās aktivitātēs un darbnīcās visas dienas garumā. Festivāla programma būs veidota tā, lai tajā labi justos visa vecuma auditorija.

Uz tikšanos “M/Darbnīca” svētku mūzikas festivālā!

Ieeja festivālā bez maksas.

Pasākuma programma:

18. augusts:
19:00 – Līvas Dumpes kvintets
21:00 – Miķelis Dzenuška & Uzvaras bulvāris
23:00 – Jazzy Marky DJ set

 

Krāsaini dzirkstošā balle parkā kopā ar “Sunny Groove Dixie”

Pie Velnezera, plkst.16:00

Krāsaini dzirkstošā balle parkā ar Sunny Groove Dixie – muzikāli izklaidējošs notikums, lai iepriecinātu rīdziniekus un Rīgas pilsētas viesus Rīgas drosmes un prieka vasaras laikā. Muzikālā performancē apvienosies Latvijā spilgti un pazīstami profesionālie mūziķi diksilenda „Sunny Groove Dixie” sastāvā un džeza dziedātāja Marta Monta Zūdiņa. Drosmīgākajiem klausītājiem būs iespēja pieteikties un iegūt savā īpašumā īpaši zīmētu portretu, ko profesionāls mākslinieks zīmēs koncerta laikā.

Pirmā koncerta daļa no plkst. 16.00  līdz 16.45 un otra koncerta daļa no plkst. 17.15 līdz 18.00. Visa koncerta laikā mākslinieks zīmēs drosmīgākos skatītājus un klausītājus. Starp skaņdarbiem notiks komunikācija ar apmeklētājiem – vieglas sarunas par to kā klausītāji jūtas, tiks aicināti baudīt mūziku dejā, būt drosmīgiem, kā arī informēti par Rīgas Drosmes un prieka vasaras pasākumiem citās norises vietās.

 

Rīgas dzimšanas dienas ieskaņa Lucavsalā

Lucavsalas atpūtas parks, plkst.18:00

2023. gada Rīgas vasaras kultūras programmas viens no centrālajiem pasākumiem ir Rīgas dzimšanas dienas svinības 19. augustā Vecrīgā. Rīgas dzimšanas diena konceptuāli šogad veltīta “Drosmes un prieka tēmai”, uzsverot laikmetīguma, līdzdalības, pilsoniskā aktīvisma un kopā būšanas nozīmi. Drosme un prieks dzimst Rīgas dzimšanas dienā! Dzimšanas dienas caurviju elements ir dāvināšana, kas ir atgriezenisks process – prieks dot un prieks saņemt.

Jau 18. augustā rīdzinieki un pilsētas viesi tiek aicināti uz Rīgas dzimšanas dienas svinību ieskaņas pasākumu Lucavsalā, kur brīvā gaisotnē baudīt koncertprogrammu uz skatuves un dronu šovu naksnīgajās Rīgas debesīs virs Daugavas. Pasākums notiks no 18. augusta 21.00 līdz 19. augusta 00.30, ieeja no 18.00.

 

Pasākuma programma:

18.00–21.00 DJ Magnuss Eriņš, pasākuma vadītājs Artūrs Mednis

21.00–21.45 Grupa “Dziļi violets”

21.45–22.00 DJ Magnuss Eriņš, pasākuma vadītājs Artūrs Mednis

22.00–22.10 Dronu šovs “Rīgas atslēga” *

22.15–23.00 Grupa “Pirmais kurss”

23.00–23.30 DJ Magnuss Eriņš, pasākuma vadītājs Artūrs Mednis

23.30–23.40 Dronu šovs “Rīgas atslēga” *

23.45–00.15 Duets “Bujāns”

 

Norises vietā būs iespējams iegādāties spirdzinājumus, būs nodrošināta sabiedriskā ēdināšana, konditorejas tirdzniecība.

 

* Nelabvēlīgos laika apstākļos pasākuma programmā iespējamas izmaiņas. Seko līdzi aktuālajai informācijai Rīgas sociālo tīklu kontos. 

Reklāma
Reklāma

 

Koprades vasara Āgenskalna tirgū. SVĒTKU IZDEJOŠANĀS AR grupu RAHU THE FOOL

Āgenskalna tirgus, plkst.19:00

 

Piektdienu vakaros Āgenskalna tirgus pārtop par vietu, kur piedzīvot kopradi, kur mutuļo daudzveidīga kultūra un priekpilnas satikšanās – apkaimes iedzīvotāji un tās viesi var būt kopā, dalīties pieredzē un līdzdarboties koncertos, darbnīcās, izrādēs, stendapos, brīvrunas un mūzikas vakaros un citos jaunrades pasākumos.

Šajā vakarā ieskandināsim pilsētas svētkus un aicināsim izdejoties kopā ar muzikālo apvienību Rahu The Fool. Pirms koncerta notiks deju degustācijas ar apvienību Swingdance.lv un tautas deju kolektīviem, savukārt koncerta laikā ļausimies kustībai un skaņām kopā ar grupas “Rahu The Fool” mūziķiem. Svinēsim kopā būšanu un saliedēšanos caur deju un latviešu folkmūziku savijumā ar citiem žanriem, parādot, ka dažādība var būt līdzpastāvoša.

  • Grupas “Rahu The Fool” koncerts plkst. 21.00–22.00

Rahu The Fool ir muzikāla apvienība, kuru iedvesmojusi vectēvu stāsti par mīlestību un karu, stāsti par mūsu zemes jūrām un pļavām, kā arī par citām, sen aizmirstām lietām, piemēram, dzīvi senākos laikos. Muzikālajā ziņā grupa nemēģina pieturēties pie kāda konkrēta žanra klišejām, bet, ja jautāsiet, ko viņi spēlē, tad atbilde varētu būt, ka tā ir folkmūzika ar uzplaiksnījumiem no dažādiem žanriem – džeza, hip hopa, avangarda, blūgrāsa (country folk) un pasaules mūzikas.

  • Deju degustācijas ar Swingdance.lv un DJ 19.00–20.00 un 20.00–21.00

Ikviens būs aicināts iepazīt deju soļus ar profesionāliem dejotājiem, ko izkopt kopā – sākumā apgūsim pamatkustības, iesildīsimies un iepazīsimies ar kaimiņiem. Mūziku atskaņos DJ ar iemīļotām dziesmām un mazāk dzirdētiem dažādu laiku ierakstiem. Turpināsim dejot vakara garumā kopā ar aizraujošo un dinamisko Rahu The Fool apvienību.

 

19.augusts

 

“M/Darbnīca” svētku mūzikas festivāls

Radošais kvartāls “Briania”, plkst.15:00

Gatavojieties muzikālai ekstravagancei! Radošajā kvartālā “Briānija” norisināsies “M/Darbnīca” svētku mūzikas festivāls – starptautisks džeza un globālās mūzikas notikums vienā no Rīgas aktivākajiem un daudzpusīgākajiem radošajiem kvartāliem. Atzīmējiet savos kalendāros 17.-20. augustu un sagatavojieties pārcelties uz pacilājošu ritmu, dvēselisku melodiju un elpu aizraujošu priekšnesumu pasauli. Vairāku dienu garumā rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja ne tikai dzirdēt īpaši atlasītu koncertu programmu izcilu pašmāju un ārzemju mūziķu izpildījumā, bet arī piedalīties radošajās aktivitātēs un darbnīcās visas dienas garumā. Festivāla programma būs veidota tā, lai tajā labi justos visa vecuma auditorija.

Uz tikšanos “M/Darbnīca” svētku mūzikas festivālā!

Ieeja festivālā bez maksas.

Pasākuma programma:

19. augusts:
15:00 – DJ Eduards Švāns ar latviešu džeza izlasi
17:00 – “Jersika Records” un M/Darbnīca džeza izlases prezentācija un diskusija par Latvijas Džezu.
20:00 – grupa “M.A.S.A.” (Macats, Arutunjans, Silova, Auziņš)
22:00 – Olga Lukachova and Funk Reunion (Ukraina)
23:00 – DJ Mareks Ameriks

 

Rīgas dzimšanas diena. Džeza un klasiskās mūzikas skatuve Smilšu ielā

Smilšu iela, plkst.14:00

19. augustā no plkst. 14.00 līdz 23.00 Vecrīgā ļausimies vērienīgākajiem Rīgas svētkiem, kur dažādos neierastos un aizraujošos formātos baudīt kopā būšanu, dalīšanos priekā, uzdrīkstēšanos, nelielu aizmiršanos un reizē atrašanos.

Pasākuma programma: 

  • 14.00  Indiešu klasiskas mūzikas apvienība “Chaturveni” – Sebastian Dreyer,
  • Balraj Singh, Tripti Sharma, Natalja Garanina (Indija)
  • 15.15 Grupa “P.S.PMS” – Kristīne Pāže, Evija Vēbere un Elīna Silova (Latvija)
  • 16.00 M.A.S.A – Rūdolfs Macats, Kārlis Auziņš, Ivars Arutjunjans, Elīna Silova (Latvija)
  • 17.00 Dāmas un kino – Inga Šļubovska, Dita Krenberga, Inga Ozola, Ilze Ozoliņa (Latvija)
  • 18.00 Olga Lukachova un Funk Reunion (Ukraina)
  • 19.00 Zubek & Pentz Piazzolla Duo (Polija)
  • 20.00 Grupa “Viral Mind” (Latvija)

 

Rīgas dzimšanas diena. Drosmes laukums

Rātslaukums, plkst.14:00

19. augustā no plkst. 14.00 līdz 23.00 Vecrīgā ļausimies vērienīgākajiem Rīgas svētkiem, kur dažādos neierastos un aizraujošos formātos baudīt kopā būšanu, dalīšanos priekā, uzdrīkstēšanos, nelielu aizmiršanos un reizē atrašanos.

Programma:

  • 14.00 Rīgas mēra svētku atklāšanas uzruna
  • 14.15 Apsveikums Rīgai no Tartu “24 dāvanas no AHHAA x Tartu 2024”
  • 14.45 Apsveikums Rīgai no Lietuvas kopienas
  • 15.15  Sarunas par drosmi Kristīnes Garklāvas vadībā
  • 16.00 Drosmes profesiju parāde
  • 16.15  Apsveikums Rīgai no baltkrievu kopienas
  • 16.45 Sarunas par drosmi Kristīnes Garklāvas vadībā
  • 17.45 Apsveikums Rīgai no Moldovas kopienas 
  • 18.00 Apsveikums Rīgai no Ukrainas kopienas
  • 18.30 Sarunas par drosmi Kristīnes Garklāvas vadībā
  • 19.30 Sadziedāšanās latviešu un ukraiņu valodās ar kori “Maska”

 

Rīgas dzimšanas diena. Prieka laukums un Joku skatuve

Līvu laukums, plkst.14:00

19. augustā no plkst. 14.00 līdz 23.00 Vecrīgā ļausimies vērienīgākajiem Rīgas svētkiem, kur dažādos neierastos un aizraujošos formātos baudīt kopā būšanu, dalīšanos priekā, uzdrīkstēšanos, nelielu aizmiršanos un reizē atrašanos.

  • 14.00–21.00 Ziloņu minigolfa trases
  • 14.00 Pasākuma vadītāja Kozmena uzruna, pietiekšanās “Apsveikuma runām”
  • 14.15 Cirka apvienība RavArt ar performanci “Tom, Tom & Tom” (Nīderlande)
  • 14.45 “Apsveikuma runas”
  • 15.00 Pieteikšanās  joku sporta spēlēm
  • 15.15 Double Take Cinematic Circus ar izrādi “Jump Cut” (Beļģija)
  • 16.00 Joku sporta spēļu 1. disciplīna: “Bottle flip”  un uzvarētāju apbalvošana
  • 16.30 Cirka izrāde “Pačamammo” –  klauns Cronopio (Mariano Gedwillo, Argentīna)
  • 17.15 Joku sporta spēļu 2. disciplīna: “Rīgas gaiļu cīņas”
  • 18.00 Double Take Cinematic Circus ar izrādi “Jump Cut” (Beļģija)
  • 18.45 Joku Sporta spēļu 3. disciplīna: “Sliktāko anekdošu konkurss”
  • 20.00 Grupa “Mazais Princis” (Latvija)

 

Rīgas dzimšanas diena. Bērnu programma Doma dārzā

Doma dārzs, plkst.14:00

19. augustā no plkst. 14.00 līdz 23.00 Vecrīgā ļausimies vērienīgākajiem Rīgas svētkiem, kur dažādos neierastos un aizraujošos formātos baudīt kopā būšanu, dalīšanos priekā, uzdrīkstēšanos, nelielu aizmiršanos un reizē atrašanos.

  • 14.30 Izrāde bērniem “Limonāde” vecumā no 3+
  • 16.00 Koncerts bērniem “Mazulis ausās, mūziku klausās” vecumā no 2+
  • 17.30 Izrāde bērniem “Kaka un pavasaris” vecumā no 4+
  • 19.00 Izrāde jauniešiem “Pilna slodze”, vecumā no 14+

*Izrādes pieejamas bez maksas un bez iepriekšējas pieteikšanās, apmeklētāju skaits tajās ir ierobežots, ņemot vērā izrāžu specifiku un norises vietas ietilpību.

Pilsētvidē dažādos laikos un vietās: Kristīnes Brīniņas izrāde “Vai esam tikušies agrāk?” – piemērota ikvienam skatītājam jebkurā vietā un laikā

 

DOMA BAZNĪCAS PAKĀJE

  • 14.00–20.00 Bērnu darbnīcas un Prieka gājieni Doma baznīcas piekājē
  • (Plakātu, masku, mūzikas instrumentu darbnīcas)
  • 14.00–20.00 Lielo burbuļu atrakcijas
  • 14.00–20.00 Emocionālā, sociālā intelekta centra “Esi” spēles
  • 14.45 Cirka izrāde “Pačamammo” – klauns Cronopio (Mariano Gedwillo, Argentīna)
  • 15.30–18.30 Rīgas cirka skolas priekšnesumi

 

Rīgas dzimšanas diena. Doma laukuma skatuve

Doma laukums, plkst. 14:00

19. augustā no plkst. 14.00 līdz 23.00 Vecrīgā ļausimies vērienīgākajiem Rīgas svētkiem, kur dažādos neierastos un aizraujošos formātos baudīt kopā būšanu, dalīšanos priekā, uzdrīkstēšanos, nelielu aizmiršanos un reizē atrašanos.

Programma:

  • 14.15 Kalush Orchestra (Ukraina)
  • 14.45 Cirka izrāde “Pačamammo” – Klauns Cronopio (Mariano Gedwillo, Argentīna)
  • 15.15 Grupa “The Sound Poets” (Latvija)
  • 16.30 Rīgas gardākās kūkas konkurss
  • 17.30 Grupa “Carnival Youth” (Latvija)
  • 18.30 Cirka performance “Greenman” Doma laukumā (Adrians Švarčšteins, Spānija)
  • 19.00 Zemessardzes orķestris un solisti. Diriģents majors Andis Karelis
  • 20.00 Koncerts no Mākslas muzeja “Rīgas birža” balkona
  • 21.00 Svētku noslēguma koncerts  “DROSMES UN PRIEKA DZIESMAS”

Dalībnieki: Miķelis Putniņš, koris “Maska”, Gustavo, Aija Andrejeva, Ieva Akuratere, Kristīne Pāže, Ilona Bagele, Daumants Kalniņš, Jānis Apeinis.

 

Nordeķu prieka mirkļu parks. Apkaimes iedzīvotāju satikšanās

Nordeķu parks, plkst. 10:00

Nordeķu prieka mirkļu parka 19. augusta programmas centrā ir II Nordeķu kongress jeb iedzīvotāju forums par apkaimei un Pārdaugavai aktuāliem jautājumiem. Forumā norisināsies trīs diskusijas, kurās piedalīsies Rīgas domes pārstāvji, jomu speciālisti un apkaimes biedrības pārstāvji.

Rīgas pilsētas arhitekta biroja pārstāvji iepazīstinās ar plāniem Iļģuciema apkaimes attīstībai. Ar uzskatāma konceptplāna palīdzību iedzīvotāji būs aicināti balsot par nepieciešamiem uzlabojumiem. Sarunā par iedzīvotāju iesaisti Pārdaugavas parku un dārzu attīstībā tiks risināti jautājumi par veiksmīgāku un ciešāku sadarbību starp pilsētniekiem un atbildīgajiem dienestiem. Savukārt diskusijā par apkaimes kultūras norisēm tiks runāts par iespējām padarīt apkaimi bagātāku ar dažāda veida kultūras notikumiem. Pēcpusdienā notiks ekskursija – literārā pastaiga pa Nordeķu parka apkaimi, kas pievērsīs uzmanību tuvējās apkaimes nozīmīgajiem rakstniekiem. Sarunā ar dzīvesstāstu pētnieci Baibu Belu apkaimes iedzīvotāji ir aicināti atnest sev nozīmīgu fotogrāfiju un pastāstīt par to citiem. Nordeķu kongresa dienu noslēgs līksma zaļumballe kopā ar ekoloģiskās mūzikas orķestri “Ducele”.

Visas dienas garumā bērniem un jauniešiem norisināsies radošās darbnīcas. Arvien būs skatāmas arī apkaimē dzīvojošās fotogrāfes Intas Rukas izstāde “Pārdaugava”, kā arī to papildinošā mākslinieces Vikas Ekstas darbnīcas dalībnieču izstāde “Pārdaugava 15/07/2023”.

Visu dienu

Intas Rukas fotogrāfiju izstāde “Pārdaugava”

Vikas Ekstas fotogrāfijas darbnīcas dalībnieču izstāde “Pārdaugava 15/07/2023”

  • 10.00–11.00 Dejas nodarbība ar akrobātikas elementiem, vada dejotājs Aigars Larionovs
  • 11.00–14.00 Mākslas un kustību darbnīcas bērniem
  • 11.00–15.00 II Nordeķu kongress
  • 11.00–12.00 Saruna par Iļģuciema apkaimes attīstības plānu
  • 12.00–13.00 Saruna par iedzīvotāju iesaisti Pārdaugavas parku un dārzu attīstībā
  • 13.00–14.00 Saruna par apkaimes kultūras norisēm
  • 14.00–14.30 Kongresa noslēgums
  • 14.30–17.30 Skaņu mākslinieka Maksima Šenteļeva meistardarbnīca
  • 15.00 un 17.00 Ekskursija – literārā pastaiga pa Nordeķu parka apkaimi
  • 18.00–19.00 Apkaimes dzīvesstāsti ar dzīvesstāstu pētnieci Baibu Belu
  • 19.00–21.00 Zaļumballe ar ekoloģiskās mūzikas orķestri “Ducele”

 

Torņakalna apkaimes svētki

Arkādijas parks, plkst.12:00

Torņakalna apkaimes svētki iecerēti kā plašs un tematiski daudzveidīgs notikums Arkādijas parkā, kas pulcē gan apkaimes iedzīvotājus gan viesus, piedāvā daudzšķautņainu programmu – izrādes, koncertus, radošās darbnīcas, ielu mūzikas priekšnesumus, kā arī diskusijas par aktuāliem jautājumiem apkaimes dzīvē. Torņakalnam izsenis ir savs raksturs, bagāta vēsture un īpaša aura. Apkaimes svētkos aicinām to novērtēt, izdzīvojot Torņakalna stāstus daudzveidīgā skatuves un parka teritorijas programmā.

Svētku programma uz skatuves un teritorijā:

  • 12.00  Izrāde bērniem “Māja zem varavīksnes”
  • 13.00  Diskotēka “Torņakalna ceļojums” ar Ēriku Balodi, ziepju burbuļu šovu un pasaku tēliem
  • 15.00  Torņakalna iluzionisma muzejs “Mystero” piedāvā:
  • Iluzionistu Pecolli šovs ģimenēm “Brīnumi notiek”
  • 16.00  Ielu priekšnesumu stunda parka teritorijā

–         Horeogrāfes Kristīnes Brīniņas kustību un leļļu izrāde bērniem “Vai mēs esam tikušies agrāk?”

–         Ceremonijorķestra “Miers un Bērziņš” uzstāšanās

  • 17.00  Latvijas Universitātes zinātņu mājas iemītnieku – Latvijas Universitātes folkloras draugu kopas “Dandari” uzstāšanās – danču stunda
  • 18.00  Muzicē Laimis Rācenājs un Laura Amantova kvartets
  • 19.00  Grupas “Oranžās brīvdienas” koncerts
  • 20.00  Grupas “Rahu the fool” koncerts
  • 21.00  Grupas “Gapoljeri” koncerts

Skatuves programmas vadītājs – aktieris Lauris Subatnieks

 

Norises parka teritorijā:

12.00–18.00

 Radošās darbnīcas sadarbībā ar Pārdaugavas Bērnu un jauniešu centru “Altona”, ebru darbnīca, lielās koka spēles, koprades darbdnīca sadarbībā ar apkaimes biedrību – diskusijas, sarunas un stāsti.

Torņakalna apkaimes svētkos piedalās arī Āgenskalnā mītošais teātris “Dirty Deal Teatro”, piedāvājot svētkos noskatīties izrādi “Drama Queen”.

15.00 un 20.00 “Dirty Deal Teatro” telpās Talsu ielā 1

Izrādes dramaturģe un galvenās lomas atveidotāja ir Sofija Meļņikova no Ukrainas.
Izrāde vēsta par to, kā pārdzīvot bēgļu gaitas, bailes, vientulību, neizdevušos mīlestību un astoņus gadus ilgu attiecību izjukšanu.
Izrāde ir balstīta autores atmiņās un stāsta par to, kā Rīgā viņa atrada sevi.

Izrāde ukraiņu un krievu valodā ar subtitriem latviešu un angļu valodā.
Bezmaksas ielūgumi pieejami “Biļešu paradīzes” tīklā.

 

Sausā ledus šovs ar trakajiem profesoriem

Pāvula Jurjāna mūzikas skolas brīvdabas estrāde, plkst. 17:00

 

Trakie profesori ir kāri uz eksperimentiem un dullībām. Viņi izmēģinās izlīst cauri A4 lapai un veiks dažādus krāsainus eksperimentus ar sauso ledu – staigāsim pa mākoņiem, plakšķināsim burbuļus un kārtīgi paballēsimies kopā arī mazajiem pētniekiem. Pasākums tiek organizēts sadarbībā ar biedrību “Krāsu karuselis”.

Biedrība “Krāsu karuselis” ierosinās bērnu fantāziju, iekustinās viņu radošumu, jo mēs patiesi ticam, ka ikviens bērns vēlas spēlēties. Spēlēties pa īstam. Spēlēties komunikācijā ar citiem, ne tikai virtuālajā realitātē. Viņi patiesi ir bezgala radoši, bezgala dzīvīgi un gatavi uzņemt sevī labo, skaisto, jautro un unikālo! Mēs tikai varam kļūt par iedvesmas nesējām, virziena ierādītājām, pārējo paveiks viņi paši, viņu iedzimtā spēja spēlēties, saspēlēties, izspēlēties!

 

20.augusts

 

“M/Darbnīca” svētku mūzikas festivāls

Radošais kvartāls “Briania”, plkst.13:00

Gatavojieties muzikālai ekstravagancei! Radošajā kvartālā “Briānija” norisināsies “M/Darbnīca” svētku mūzikas festivāls – starptautisks džeza un globālās mūzikas notikums vienā no Rīgas aktivākajiem un daudzpusīgākajiem radošajiem kvartāliem. Atzīmējiet savos kalendāros 17.-20. augustu un sagatavojieties pārcelties uz pacilājošu ritmu, dvēselisku melodiju un elpu aizraujošu priekšnesumu pasauli. Vairāku dienu garumā rīdziniekiem un pilsētas viesiem būs iespēja ne tikai dzirdēt īpaši atlasītu koncertu programmu izcilu pašmāju un ārzemju mūziķu izpildījumā, bet arī piedalīties radošajās aktivitātēs un darbnīcās visas dienas garumā. Festivāla programma būs veidota tā, lai tajā labi justos visa vecuma auditorija.

Uz tikšanos “M/Darbnīca” svētku mūzikas festivālā!

Ieeja festivālā bez maksas.

Pasākuma programma:

20. augusts:
13:00 – Ukulele Rīga darbnīcas
16:00 – Zubek & Pentz Piazzolla Duo (Polija)
18:00 – City Jazz Big Band

 

Koncerts no Rīgas Rātsnama balkona

Rīgas Rātsnama balkons, plkst.20:00

Muzicēs Rīgas sakbutu konsorts: Vairis Nartišs – sakbuts, alpu rags; Kaspars Majors – sakbuts; Pēteris Vaickovskis – sakbuts; Kaspars Šmits – čimbaso.

Kopš 1998. gada Rīgas pilsētā neatņemama Kultūras sastāvdaļa ir bijusi Vecrīgas Torņu mūzika. Šī tradīcija ir aizgūta no viduslaikiem, ka Eiropas pilsētu rātsnamos dežūrēja speciāli algoti pūšaminstrumentālisti, kuri pilsētas iedzīvotājus un viesus informēja vai brīdināja par dažādiem notikumiem – svētkiem, kara draudiem, pilsētas viesiem.

Vasaras moto ir drosmes un prieka vasara, kas Ukrainas kara kontekstā šādus Torņu mūzikas tradīcijas atjaunošanu paceļ jaunā nozīmīgumā – kā koncertu vadmotīvs tajos skanēs slavenākā viduslaiku tēma, kas izmantota daudzās Mesās – “L’Homme Arme” (karavīrs), kas jaundibinātās koncertvienības Rīgas Sakbutu konsorta priekšnesumā pēc gadu simtiem skanēs ar autentiskiem trombona priekštečiem – sakbutiem.

Sakbuti pārsvarā bija vieni no plašāk izmantotākajiem metāla pūšaminstrumentiem viduslaikos, jo tie bija pirmie hromatiskie metāla pūšaminstrumenti.

Koncerti tiks ievadīti ar vienīgā Baltijā gandrīz 4 metrus garā alpu raga signāla skaņām, kas Rīgas iedzīvotājus un viesus simboliski aicinās uz koncertiem Rīgas Rātslaukumā.

Koncertu programmā – G. Difajī, J. Okegems, M. Pretoriusa, M. A. Šarpentjē, H. Pērsela, O. di Laso, G. F. Tēlemena, Dž. P. de Palestrīna, V. Nartišs.

 

Muzikāls priekšnesums “Rīgas vitrāžas”

Pļavnieku Zaļā birzs, plkst. 16:00

“Rīgas vitrāžas” iecerēts kā muzikāli izklaidējošs un skaņu vitrāžu pilns muzikāls pasākums, lai iepriecinātu rīdziniekus un Rīgas pilsētas viesus Rīgas drosmes un prieka vasaras laikā. Kvintets BRASS.EDU kopā ar situminstrumentālistu Normundu Evertu un akordeonistu Artūru Noviku piepildīs klausītāju dvēseles ar izklaidējošu muzikālu programmu, kurā izskanēs gan klasiskās mūzikas šedevri, gan latviešu un ukraiņu komponistu skaņdarbi, kā arī tautasdziesmu aranžijas, tādējādi paužot atbalstu mieram pasaulē.

Pirmā koncerta daļa no plkst. 16.00  līdz 16.45 un otra koncerta daļa no plkst. 17.15 līdz 18.00. Starp skaņdarbiem notiks komunikācija ar apmeklētājiem – vieglas sarunas par to kā klausītāji jūtas, tiks aicināti baudīt mūziku dejā, būt drosmīgiem, kā arī informēti par Rīgas drosmes un prieka vasaras pasākumiem citās norises vietās.

 

Laikmetīgā cirka un ielu mākslas festivāls RE RĪGA!

Rīgas cirka arēnā, plkst. 11:00

Šovasar festivālā “Re Rīga!” vērosim, kā subjekti un objekti griežas ap savu asi, pētīsim, kā priekšmeti pārvietojas, un satiksim klaunus gan ar ļoti gaišu, gan diezgan melnu humoru.

Festivāls norisināsies pilsētas ielās un parkos, kā arī “Rīgas cirka” telpās, piedāvājot izrādes no Argentīnas, Francijas, Somijas, Spānijas, Zviedrijas un Latvijas.

Programma: 

11.00 Klauna CRONOPIO izrāde “PAČAMAMO DELUX”

Rīgas cirka arēnā

16.00 JAUNO MĀKSLINIEKU SKATUVE

Rīgas cirka arēnā. Bez maksas

Vairāk informācijas: www.reriga.lv

 

Avots: vasara.riga.lv

Saistītie raksti