Latvijas Leļļu teātrī ielauzīsies “Gangsteromīte”, Jeb jauna un aizraujoša izrāde bērniem no 6 gadu vecuma

No 19. maija ar rūpīgi plānotām zādzībām Latvijas Leļļu teātrī sāks uzdarboties rakstnieka Deivida Valjama radītā Gangsteromīte, ko Latvijas bērni pazīst no tāda paša nosaukuma bērnu detektīva.
Režisors Edgars Niklasons ar Gangsteromītes lelli. 
(Foto: Emīls Alps)

FOTO: Publicitātes foto

Režisors Edgars Niklasons ar Gangsteromītes lelli. (Foto: Emīls Alps)

Režisors Edgars Niklasons asprātīgo un sirsnīgo stāstu ar britu dramaturga Lūka Džozefa Velša palīdzību pārvērtis kroņa nozagšanā ar pakaļdzīšanos un atzīšanos divos cēlienos, kurā aicināti piedalīties skatītāji no 6 gadu vecuma. Šis būs trešais un pēdējais šīs sezonas Lielās zāles iestudējums, kas skatītājus ievedīs muzikālā un piedzīvojumu pilnā izrādē, kurā galvenie tēli tiek izspēlēti ar košām, komiskām cilvēka auguma lellēm un kopā ar poētisko pilsētvidi veido emocionāli krāšņu un piepildītu skatuves ainavu.
 

Vienpadsmit gadīgais Bens nevar ciest nedēļas nogales, kad jāpaliek pie Omītes. Večiņai ir biezas brilles, liekie zobi un viņa ir kā traka pēc dažnedažādiem kāpostu ēdieniem. Zēns labprātāk gribētu sēdēt mājās un rakāties Tēta instrumentu kastē vai lasīt savu mīļāko iknedēļas žurnālu “Santehniķu Nedēļa”, bet ne šoreiz. Ciemojoties pie Omītes, viss rit savu gaitu, līdz Bens nejauši uzduras apslēptām dārglietām. Vai tās pieder Omītei? Un, ja tā, tad kāpēc viņa dzīvo tik pieticīgi? Ja nu dārglietas ir zagtas? Bens apņemas atklāt noslēpumu, nenojauzdams, ka nokļūs satriecošā piedzīvojumā, kas viņa domas par Omīti mainīs uz visiem laikiem. 

 

Tas, ka kāds ir vecs, nenozīmē, ka viņa dzīve ir garlaicīga. Tieši otrādi – atverot savu sirdi vecāku ļaužu stāstiem, var ieraudzīt, cik tie ir aizraujoši un brīnumu pilni.

 

Reklāma
Reklāma

Pie izrādes radīšanas strādā plaša mākslinieku komanda: režisors Edgars Niklasons, scenogrāfe Sintija Jēkabsone, leļļu un kostīmu māksliniece Evita Bēta, leļļu vadības konsultante Santa Didžus, horeogrāfe Alise Putniņa, komponists Kaspars Niklasons, dziesmu tekstu autors Edgars Niklasons, vokālā pedagoģe Annija Putniņa, videomākslinieks Emīls Alps, kā arī gaismu mākslinieks Gvido Āboliņš. Lomas uzticētas 6 aktieriem: Miķelim Žideļūnam, Elīnai Bojarkinai, Baibai Vanagai, Anrijam Sirmajam, Lilijai Sūnai un Matīsam Milleram. 
 

Režisors par iestudējuma ideju: “Izrādes stāsts ir par spēju ieraudzīt cilvēku, nevis vecumu, īpašas vajadzības vai kādas citas atšķirības. Tas ir arī stāsts par ļaušanos piedzīvojumiem un atvērtību pret pasauli un iespējām, ko tā sniedz. Mēdz būt tā, ka, būdami mazi bērni, omītes uztveram kā sargeņģeļus, kuri radīti, lai mūs mīlētu, lutinātu un visos iespējamos veidos pievērstu mums nedalītu uzmanību. Parasti viņas ar vislielāko prieku pieņem šo lomu un pilda to vissiltāko jūtu vadītas. Taču paradokss slēpjas tajā, ka, lai arī bērnībā mums ar omītēm mēdz būt visciešākā saikne, mēs maz ko uzzinām par viņu pašu dzīvēm. Omītes mūs neapgrūtina ar savām likstām, sāpēm vai pārdzīvojumiem. Vecus cilvēkus mēs mēdzam pāragri “norakstīt”, uzskatot, ka viņu derīguma termiņš ir iztecējis un sabiedrībai no viņiem nav nekāda labuma. Tāpēc šī izrāde būs veltīta viņām – mīlošajām, drosmīgajām, žiperīgajām un visādi citādi kolosālajām omītēm, lai viņas justos kā sava stāsta galvenās varones.”
 

  • Šajā sezonā izrāde “Gangsteromīte” būs skatāma 19., 26. un 28. maijā, kā arī 2. jūnijā.
  • Biļetes nopērkamas visās Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā. Vairāk par izrādi www.lelluteatris.lv.

Saistītie raksti