Ar fotoizstādi “Vecāki – vienlīdzīgas iespējas” aktualizē abu vecāku lomu bērnu aprūpē. FOTO

“No vienas puses, šķiet, ka sabiedriskajā telpā par vienlīdzību ģimenē partneru starpā tiek runāts daudz, no otras – dažkārt ir sajūta, ka ar vienlīdzību ģimenēs Latvijā esam vien pusē,” izstādes “Vecāki – vienlīdzīgas iespējas” atklāšanas pasākumā teica vecāku organizācijas “Mammamuntetiem.lv” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Izstādes atklāšana notika ģimenes restorānā “Hercogs Garden”, kur tā būs apskatāma līdz 12. februārim, un dažādās vietās Latvijā līdz pat marta beigām.
Izstādes mērķis ir aktualizēt tematu par vienlīdzību ģimenēs, izstādi organizē vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un Zviedru institūtu.

FOTO: Reinis Oliņš

Izstādes mērķis ir aktualizēt tematu par vienlīdzību ģimenēs, izstādi organizē vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un Zviedru institūtu.

Izstādes mērķis ir aktualizēt tematu par vienlīdzību ģimenēs, izstādi organizē vecāku organizācija “Mammamuntetiem.lv” sadarbībā ar Zviedrijas vēstniecību un Zviedru institūtu. Izstādes bilžu autori ir dokumentālie fotogrāfi Ēlina Berge (Elin Berge, Zviedrija) un Artūrs Ķipsts (Latvija, “Mammamuntetiem.lv”), viņi Zviedrijā un Latvijā fotografējuši vecākus, kuri cenšas dzīvot vienlīdzīgu dzīvi.

 

“Lai vienlīdzību veicinātu, vispirms ir jāiemācās pamanīt nevienlīdzību,” 

norādīja Inga Akmentiņa-Smildziņa. Viņa minēja vienu spilgtu piemēru, kur ikdienā ģimenēs ir iesakņojusies nevienlīdzība – aizvadītajā gadā veiktajā “Mammamuntetiem.lv” aptaujā par darba un ģimenes līdzsvaru tikai nepilni 30% respondentu norādīja, ka bērna saslimšanas gadījumā partneri pamīšus savā starpā dala slimības lapas ņemšanu darba vietā. Pārējos gadījumos slimības lapu ņem mamma.

 

 

“Mēs runājam par it kā pašsaprotamām lietām – par vienlīdzību ģimenēs –, tomēr ne vienmēr tās ir pašsaprotamas, un par tām arvien ir jāatgādina,” nepieciešamībai aktualizēt vienlīdzības tematu piekrita Evika Siliņa, labklājības ministre, 

“veselīgi bērni var izaugt tādā ģimenē, kur abi vecāki līdzvērtīgi piedalās ar savu ieguldījumu un vieni vai otri pienākumi negulstas tikai uz viena vecāka pleciem.”

Izstādi apmeklēja Labklājības ministre Evika Siliņa. Ministre sarunājas ar izstādes foto autoriem Atūru Ķipstu un Ēlinu Bergi. 


“Zviedrija jau tālajā 1974. gadā kļuva par pirmo valsti pasaulē, kas ieviesa bērna kopšanas atvaļinājumu gan mātēm, gan tēviem – tas bija būtisks solis ceļā uz lielāku vienlīdzību darba un ģimenes dzīvē. Bet Zviedrija joprojām aktīvi runā par partneru vienlīdzību un saskata tur problēmas,” pasākumā norādīja Ilva Hammarstēna (Ylva Hammarsten), Zviedrijas vēstniecības pirmā sekretāre.

Reklāma
Reklāma

Izstādes atklāšanas uzrunu saka Ilva Hammarstēna, Zviedrijas vēstniecības Pirmā sekretāre.

 

Lai vēl vairāk mazinātu dzimumu nevienlīdzību, Zviedrijā 2016. gadā tika pieņemts, ka katram no vecākiem trīs mēneši jāpavada bērna kopšanas atvaļinājumā bez iespējas nodot to otram – šāda norma Latvijā stājas spēkā no šā gada, tikai atšķirībā no Zviedrijas Latvijā nenododami būs divi mēneši.

 


Izstādi veido 35 fotoattēli, kas uzņemti, fotogrāfiem piedaloties ģimeņu ikdienas gaitās. Izstādes atklāšanas pasākumu apmeklēja arī ģimenes, kas ir izstādes galveno varoņu lomā. Trīs no tām par iespēju fiksēt mirkļus no viņu ikdienas izlozes kārtībā balvā saņēma zīmola “Illy” kafijas aparātus un kafiju, savukārt ikviena ģimene – dāvanu komplektus no lielākā mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļu ražotāja Baltijas valstīs “Mayeri”.


Izstāde “Vecāki – vienlīdzīgas iespējas” apskatāma:

  • no 1. līdz 12. februārim ģimenes restorānā “Hercogs Garden” (Malduguņu iela 2,  Mārupe),
  • no 13. līdz 26. februārim t/c “Akropole Alfa” (Brīvības gatve 372, Rīga)
  • no 27. februāra līdz 12. martam t/c “Akropole Rīga” (Maskavas iela 257, Rīga)
  • no 13. līdz 26. martam Cēsu klīnikā (Slimnīcas iela 9, Cēsis)

Saistītie raksti