Rīgas Starptautiskais kino festivāls TOP filmu izlase ģimenes kino svētkiem oktobrī

Rudens nāk ar lietainu laiku, kad tik ļoti vairs negribas doties ārā, bet gan palikt mājās, saritināties siltā segā un, sēžot dīvānā, baudīt filmas. Rīgas Starptautiskais kino festivāls (RIGA IFF) arī šogad piedāvā gan pilnmetrāžas spēlfilmas, gan animācijas īsfilmas, kas izraudzītas tieši mazākajiem kinomīļiem.
Kadrs no filmas  “Martins un burvju mežs”

FOTO: Publicitātes foto

Kadrs no filmas “Martins un burvju mežs”

Šā gada bērnu filmu programmas KIDS’ REEL galvenie temati ir ģimene, darbs un rūpes par līdzcilvēkiem. Lūk, filmu izlase kopīgiem ģimenes kino svētkiem.

 

“Martins un burvju mežs” 

Filmas galvenais varonis Martins nespēj savu dzīvi iedomāties bez tehnoloģijām, bet kādu dienu, pošoties uz vasaras nometni Krālovkas kalnu apkaimē, Martins saprot, ka būs jāatvadās no interneta. Naktis zem klajas debess, mazgāšanās strauta ūdenī, uz uguns gatavotas maltītes un jauni draugi meža valstībā – tas viss Martinu sagaida vasaras nometnē. Bet ir vēl kāds neparedzams notikums – mežā mītošās brīnumainās radības nolēmušas, ka tieši Martins būs izredzētais, kurš palīdzēs izglābt mežu. Čehu režisora Petra Oukropeca piedzīvojumu filma palīdz un iedrošina lūkoties vides aizsardzības tematikā tieši no bērna skatpunkta – ko paši mazākie var darīt, lai pasargātu dabu?  Filmas tiešsaistes seanss 16. okotbrī plkst. 16.00.
 

 

“Māsas: mūsu vasara ar superspējām”   

Norvēģu režisori Ārills Ēstins Ommundsens un Silje Sālomonsena ir radījuši pretstatu sintētiskajām supervaroņu franšīzēm. Viņuprāt, spēja saprasties vienam ar otru un nesavtība ļauj paveikt prātam neiedomājamus varoņdarbus. Filmas galvenās varones ir māsas – deviņus gadus vecā Vega un piecgadniece Billija (abas ir māsas arī dzīvē). Viņas dodas vasaras pārgājienā kopā ar tēti, taču notiek nelaimes gadījums un tētis salauž kāju. Un tas vēl nav viss – cieš arī telefons, vienīgais, kas varētu palīdzēt izkļūt no meža vai sazināties ar glābējiem. Tad nu, abām māsām sadarbojoties, tiek meklēta palīdzība, kas izglābtu gan tēti, gan viņas pašas. Viņas maldās pa mežu, izjūt bailes un izsalkumu, līdz cerību raisa iztēles spēks un dabas maģija. Šo krāšņo un Norvērģijas dabas skatiem pilno darbu varēs noskatīties tiešsaistes seansā 17. oktobrī plkst. 13.30.

 

“Mans brālis – supervaronis!”
 

Kā gan labāk iesākt svētdienu, ja ne kopā ar visu ģimeni? Lielais ekrāns un dīvāns 24. oktobrī plkst. 11.00 ļaus pilnvērtīgi izbaudīt itāliešu režisora Stefāno Čipāni debijas filmu “Mans brālis – supervaronis!”. Plaši izrādīta kino festivālos visā Eiropā un godalgota ar dažādām balvām, to skaitā Eiropas Kinoakadēmijas jauniešu balvu, “Mans brālis – supervaronis!” ir sirsnīgs un aizkustinošs stāsts par citādā pieņemšanu. Filma vēsta par diviem brāļiem – pusaudzi Džakomo un krietni jaunāko Džovanni, kuram ir Dauna sindroms. Vēloties iegūt vienaudžu labvēlību, Džakomo nonāk neapskaužamā situācijā, kas viņam liek uz savu mazo brāli paraudzīties pavisam citām acīm.

Reklāma
Reklāma

 

 

“Zudušās jahtas pēddziņi”
 

Kaimiņu puikas Pertsa un Kilu ir nonākuši nozieguma vietā. Baltijas jūras apskalotajā Kotkā ir notikusi laupīšana un mīklaini pazudusi jahta. Abi zēni gatavi traukties zemūdenēs, motorlaivās un lidmašīnās, lai izmeklētu notikušo un atrastu pazudušo jahtu. Filma ir veidota kā pārlaicīgs, klasisks piedzīvojumu stāsts, kas nostalģiski portretē bērnību kā iztēles bagātu valstību. Filma ir balstīta uz somu bērnu grāmatas autora Veines Rīkiles (1906–1969) stāstiem par abiem zēniem un viņu piedzīvojumiem. Šī ir pirmā no trim daļām, kas stāsta par Pertsas un Kilu draudzību un būs skatāma tiešsaistes seansā 16. oktobrī plkst. 11.00.

 

Animācijas īsfilmu izlase

Skatītāju iecienītie KIDS’ REEL animācijas īsfilmu seansi ir īpaši piemēroti pirmsskolas vecuma bērniem. Izlasē iekļauti trīs poļu režisores Darjas Kopjecas darbi par mammu un vecmāmiņu atmiņām, kā arī ungāru režisores un Eiropā pazīstamās ilustratores Kingas Rofušas veidotais stāsts par maza zēna iziešanu cauri pārmaiņām animācijas īsfilmā “Mājas”. Izlasē skatāmas arī franču animācijas īsfilmas – Mašas Avramovičas “Iestrēģuši kopā” – komisks stāsts par robežu šķērsošanu, kā arī Nikolaja Bjanko-Levrēna un Žilī Rembovas asprātīgā versija par pasaku par Sarkangalvīti – “Bīsties vilka!”. Izlases galvenais notikums ir aizkustinošā Igo de Fokomprē filma “Mamma ir lietus”, kas no bērna perspektīvas lūko izprast mentālās veselības sarežģītos labirintus. Animācijas mīļotāji filmas stilistikā un tēlos sajutīs japāņu animācijas vecmeistara Hajao Mijadzaki ietekmi. Meistarīgi veidoti, daudzveidīgi un no ikdienas piedāvājuma atšķirīgi animācijas darbi, kas aizkustina un iepriecina. Tie būs skatāmi divos tiešsaistes seansos – 17. un 23. oktobrī plkst. 11.00.