Idejas muzejiem, kas būs interesanti visai ģimenei

Līdz ar augustu laiks ir kļuvis vēsāks un jaunais mācību gads tuvāks. Tas gan nenozīmē, ka vairs nevar paspēt atpūsties un apskatīt jaunas vietas un lietas. STEaMup komanda ir apkopojusi interesantākos muzejus, kuros ikvienam būs lieliska iespēja papildināt savas zināšanas tehnoloģijās, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, dabaszinātnēs un vēsturē.
Interesantākie muzeji, kuros ikvienam būs lieliska iespēja papildināt savas zināšanas tehnoloģijās, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, dabaszinātnēs un vēsturē.

FOTO: Shutterstock.com

Interesantākie muzeji, kuros ikvienam būs lieliska iespēja papildināt savas zināšanas tehnoloģijās, fizikā, ķīmijā, bioloģijā, dabaszinātnēs un vēsturē.

Aizraujošā dzelzceļa vēsture Latvijā

Kad Latvijā parādījās pirmais vilciens un kā tas izskatījās? Kā tiek vadīta vilcienu kustība? Kā darbojas dažādas ar dzelzceļu saistītas ierīces? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem atradīsiet Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā Rīgā vai Jelgavā. Dzelzceļa muzejs ir īpaši padomājis par to, lai tā apmeklējuma laikā interesanti būtu ikvienam. Bērniem un jauniešiem ir pieejamas tādas radošās nodarbības kā “Ceļojums pagātnē”, “Iepazīsti stacijas dzīvi”, “Lokosalīme” un “Iepazīsti un uzbūvē tvaika lokomotīvi”. Tāpat arī ir iespēja izbraukt ar rokas drezīnu. Šī noteikti būs aizraujoša ekskursija tiem, kam interesē fizika, vēsture un, protams, dzelzceļš!

 

Rīgas Motormuzejs - lielākais un modernākais seno spēkratu muzejs Latvijā un Baltijas valstīs

Rīgas Motormuzejs aicina bērnus un jauniešus doties aizraujošā ceļojumā motoru pasaulē, kā arī iesaistīties interaktīvās un izglītojošās muzeja nodarbībās. Dodoties ekskursijā pa muzeju, jaunieši var piedalīties interaktīvā spēlē “Ceļojums muzeja un autobūves vēsturē”, kā arī iejusties pasaulslavenā izgudrotāja Edisona lomā un izgatavot paši savu elektrisko spuldzīti. 

 

Interesants piedzīvojums Kurzemes Democentrā

Kurzemes Democentrā viss ir vienuviet - bioloģija, fizika un tehnoloģijas. Tas ir interaktīvs centrs Ventspilī, kas bērniem un jauniešiem piedāvā aktīvu, aizraujošu un izzinošu piedzīvojumu tehnoloģiju pasaulē. Centrā ir iespējams doties ekskursijās gida pavadībā, piedalīties radošajās darbnīcās par energoresursu taupīšanu un energoefektivitāti, kā arī piedalīties zinātnes šovos, kuru mērķis ir veicināt bērnu un jauniešu izpratni par dabaszinātnēm. Tuvojoties jaunajam mācību gadam, šī būtu lieliska vieta, ko ieplānot arī kā pieturvietu ikgadējā klases ekskursijā. 

 

Zinātkāres centrs “ZINOO Cēsis”

Apmeklējot zinātkāres centru “ZINOO Cēsis”, interesanti būs ikvienam - gan mazam, gan lielam. Apmeklējuma laikā var pārbaudīt gravitāciju šūpolēs, izbraukt ar kartingu un izmēģināt, kā darbojas dažādas fizikas parādības, piemēram, berze. Var izprast, kas jādara, lai panāktu sānslīdi brauciena laikā. Tāpat var piedalīties arī robota būvēšanā un vadīšanā, kā arī noskaidrot, kā īsti darbojas optiskā ilūzija. Zinātkāres centrs piedāvā vairāk nekā 30 interaktīvos eksponātus. Centra apmeklējums būs interesants arī mazākiem bērniem, jo viņiem būs iespēja spēlēties ar VARIS un LEGO konstruktoriem un būvēt lietas pēc sirds patikas. 

Reklāma
Reklāma

 

Latvijas daba Nacionālajā dabas muzejā

Krāšņā Latvijas daba ir apskatāma, ne tikai dodoties pastaigā pa mežu vai kādu pludmali. To ir iespējams aplūkot arī Latvijas Nacionālajā dabas muzejā, kas ir viens no vecākajiem daudznozaru dabaszinātņu muzejiem Baltijā un lielākā sabiedrībai pieejamā dabas bagātību krātuve Latvijā. Muzejā ir 12 dažādas ekspozīcijas, kurās var saskatīt līdzību ar dabaszinību un bioloģiju stundās gūtajām zināšanām – aplūkot gan Latvijā mītošos zīdītājus un putnus, gan kukaiņus un zemūdens pasauli, gan augus un sēnes, gan arī pasaulē mītošos dzīvniekus.

 

Enerģētikas muzejs

Jauniešu interesi par eksaktajiem mācību priekšmetiem un inženiertehniskajām profesijām veicinās Enerģētikas muzeja apmeklējums. Dažādas muzeja ekspozīcijas ir izvietotas trīs Latvijas pilsētās – Ķegumā, Aizkrauklē un Rīgā, kas ikvienam ļauj izvēlēties apmeklēt sev ērtāk pieejamo ekspozīciju. Ķegumā apskatāma muzeja ekspozīcija “Elektroenerģētikas attīstība Latvijā”. Aizkrauklē, Pļaviņu HES ar digitālo tehnoloģiju palīdzību var iepazīties ar hidroelektrostacijas vēsturi un darbību un izzināt, kā Daugavas ūdens pārtop elektroenerģijā. Savukārt Rīgā būs iespēja aplūkot muzeja krātuvi. 

 

Pārsteidzošā medicīnas vēsture

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs ir viens no lielākajiem medicīnas muzejiem pasaulē, un tā krājumā glabājas vairāk nekā 23 000 vienību. Starp tām ir medicīniski instrumenti, ar nozari saistītas tehnoloģijas, dažādi medikamenti, kosmonautu tērpi, kosmosa kuģos izmantotās tehnoloģijas un pārtika, zobārstniecības krēsli un citas interesantas lietas. Muzejā ir iespējams aplūkot medicīnas attīstības gaitu, kas īpaši aizraujoši varētu šķist jauniešiem, kuri interesējas par bioloģiju un nākotni vēlas saistīt ar medicīnu. Turklāt kādā no ekspozīcijām ir iekārtota viduslaiku aptieka un pilsēta, kur parādīta tā laika pilsētnieku sadzīve, slimību diagnostika un ārstēšana.