Tartu zinātnes centrā "AHHAA" apskatāma jauna izstāde par gravitācijas noslēpumiem

Baltijā lielākajā zinātnes centrā "AHHAA", Tartu, atklāta jauna bezgalīgi pievelkoša izstāde visai ģimenei "Ahhaa, gravitācija!". Tas ir galvu reibinošs piedzīvojums, kas pacels adrenalīnu griestos un izaicinās pašiem atklāt gravitācijas noslēpumus rotējošā cilvēk-centrifūgā, Mēness virsmas simulatorā, milzu brīvā kritiena slidkalniņā un citos aizraujošos eksponātos.
Izstāde Ahhaa, gravitācija! būs apskatāma līdz 2022. gada 31. janvārim.

FOTO: Publicitātes foto

Izstāde "Ahhaa, gravitācija!" būs apskatāma līdz 2022. gada 31. janvārim.

Kas ir tas spēks, kas liek visam un visiem savstarpēji pievilkties? Mēs jūtam to savos muskuļos, kad kaut ko paceļam, taču patiesībā ikdienā tam nepievēršam uzmanību. Kāpēc gaisā pamests ābols agrāk vai vēlāk nokrīt zemē jeb uz Zemes centra pusi? Kāpēc kosmosa raķetei nepieciešams tik daudz spēka un jaudas, lai atrautos no Zemes virsmas? Kāda būtu sajūta, lēkājot uz Mēness? Cik daudz sver litrs piena uz Marsa vai uz Venēras? Kurš ir stiprāks, ja sacenšas gravitācijas un centrbēdzes spēks? Kāda ir sajūta, krītot no 5 m augstuma? "Ahhaa, gravitācija!" sniegs atbildes uz šiem un daudziem citiem jautājumiem. 

 

 

Turklāt izstādes "Ahhaa, gravitācija!" eksponāti ir ne tikai apskatāmi, ikviens var tos izmēģināt un izaicināt gravitācijas spēku rotējošā cilvēk-centrifūgā, milzu brīvā kritiena slidkalniņā, cilvēk-jo-jo, simulatorā pastaigai pa mēness virsmu, planētu rallija spēlē un citos smadzeņu šūnas kutinošos eksponātos. 


Izstādei "Ahhaa, gravitācija!" nav apmeklētāju vecuma ierobežojuma, un tā ir apskatāma arī angļu un krievu valodā. Zinātnes centra "AHHAA" darbalaiks piektdienās un sestdienās ir no plkst. 10.00 līdz 20.00, no svētdienas līdz ceturtdienai – no plkst. 10.00 līdz 19.00. Plašāka informācija pieejama "AHHAA" tīmekļvietnē un sociālo tīklu profilos. Izstāde "Ahhaa, gravitācija!" būs apskatāma līdz 2022. gada 31. janvārim. 

 

Drošības noteikumi

Ņemot vērā vīrusinfekcijas Covid-19 izplatību, aicinām sekot līdzi aktuālajiem noteikumiem ieceļošanai Igaunijā! Informācija pieejama šeit un Ārlietu ministrijas tīmekļvietnē. Zinātnes centrā "AHHAA" tiek ievēroti visi Igaunijā pieņemtie epidemioloģiskās drošības pasākumi, apmeklētājiem ir brīvi pieejami roku dezinfekcijas līdzekļi, sejas masku nēsāšana šobrīd nav obligāta. 


 

Par "AHHAA" 

Zinātnes centrs "AHHAA" dibināts 1997. gadā kā Tartu Universitātes projekts. 2011. gadā tas pārtapa par Baltijas valstīs vērienīgāko izglītojošo zinātnes centru gandrīz 3000 kvadrātmetru platībā. Līdz šim "AHHAA" apmeklējuši jau vairāk nekā pieci miljoni interesentu no Baltijas, Skandināvijas un citām valstīm. "AHHAA" zinātnes centra ekspozīcijas paredzētas visu vecumu zinātkāriem prātiem ­­– ģimenēm ar maziem bērniem, skolēniem, studentiem un senioriem. Lielākā daļa no vairāk nekā 170 pastāvīgās ekspozīcijas eksponātiem ir aptaustāmi un tos var izmēģināt, apmeklētāji ir aicināti apmeklēt arī matemātikas izstādi "Ahhaa, kubā!", tehnoloģiju un dabas zāles, zinātnes teātri, piedalīties radošajās darbnīcās, baudīt ceļojumu cauri Visumam planetārijā un iepazīties ar Tartu Universitātes medicīnas kolekciju. 


"AHHAA" apmeklējumam nav vecuma ierobežojuma, visi eksponāti ir piemēroti visai ģimenei. Lai rūpētos par pašiem mazākajiem viesiem, zinātnes centrā ir ierīkota speciāla telpa vecākiem ar zīdainīšiem. Tāpat ģimenēm ir pieejama īpaša "Ģimenes biļete", kas paredzēta vecākiem un visiem ģimenes nepilngadīgajiem bērniem.