Tiešsaistē bez maksas skatāmas trīs "LUX kinobalvai" nominētās filmas

Līdz 12. aprīlim tiešsaistē bez maksas skatāmas trīs izcilas pagājušā gada Eiropas kinofilmas, kas nominētas jaundibinātajai godalgai "LUX — Eiropas skatītāju kino balva": Tomasa Vinterberga melnā komēdija "Vēl pa mēriņam", Aleksandra Nanau dokumentālā filma "Kolektīvs" un Jana Komasa filma "Corpus Christi".
Kadrs no filmas Corpus Christi (2019)

FOTO: Publicitātes foto

Kadrs no filmas "Corpus Christi" (2019)

Divas no filmām – "Vēl pa mēriņam" un "Kolektīvs" – nominētas "Oskariem" kategorijā "Labākā ārvalstu filma", bet "Kolektīvs" sacenšas par balvu arī kategorijā "Labākā dokumentālā filma". "Vēl pa mēriņam" tika atzīta arī par pagājušā gada labāko filmu Eiropas Kinoakadēmijas balvu ceremonijā.
 

Līdz 12. aprīlim ikvienam Eiropā iespējams visas trīs filmas noskatīties tiešsaistē un nobalsot par savu favorīti. Visvairāk balsu savākusī filma iegūs "LUX — Eiropas skatītāju kino balvu". Līdz šim "LUX kinobalvas" ieguvēju izvēlējās Eiropas Parlamenta deputāti, bet šī būs pirmā reize, kad uzvarētāju noteikt arī skatītāji. Visas filmas skatāmas oriģinālvalodās ar latviešu subtitriem.
 

Par filmām:

"Vēl pa mēriņam" (rež. Tomass Vinterbergs, Dānija, 2020)

Pastāv savdabīga teorija, ka cilvēkam vajadzētu piedzimt ar nelielu alkohola koncentrāciju asinīs un ka neliels skurbums ļauj vērīgāk uztvert pasauli, mazina problēmas un stimulē radošu pašizpausmi. Šīs teorijas iedrošināti, Martins un viņa trīs draugi — dzīves nogurdināti vidusskolas skolotāji — nolemj veikt eksperimentu, proti, visas darba dienas garumā gādāt par nemainīgu alkohola koncentrācijas līmeni asinīs. Ja reiz Čērčils krietnā skurbumā spēja gūt uzvaru Otrajā pasaules karā, vai gan daži mēriņi nenāktu par labu pašiem draugiem un viņu skolēniem? Pirmie rezultāti ir visnotaļ iepriecinoši, un skolotāju sākotnēji nelielais eksperiments kļūst par īsteni akadēmisku pētījumu. Gan mācību stundas, gan rezultāti arvien uzlabojas, un draugiem atgriežas dzīvesprieks. Mēriņš pēc mēriņa — dažiem eksperimenta dalībniekiem sāk klāties arvien labāk, bet daži zaudē kontroli. Pakāpeniski kļūst skaidrs, ka, neraugoties uz alkohola varbūtēji nozīmīgo devumu pasaules vēsturē, pārgalvīgas izdarības nepaliek bez sekām.
 

"Corpus Christi" (rež. Jans Komass, Polija, Francija, 2020)

Reklāma
Reklāma

"CORPUS CHRISTI" ir stāsts par 20 gadus veco Danielu, kurš izciezdams sodu jauniešu ieslodzījuma vietā, piedzīvo garīgu apskaidrību. Daniela vēlme ir kļūt par mācītāju, taču tas nav iespējams savulaik pastrādātā nozieguma dēļ. Ieradies mazpilsētā, kur norīkots strādāt vietējā kokapstrādes uzņēmumā, puisis ietērpjas priestera drānās un nejaušas sagadīšanās rezultātā sāk kalpot vietējā draudzē. Jaunā, harizmātiskā mācītāja ierašanās vietējai sabiedrībai paver iespēju sākt dziedēt dvēseles brūces, kuras radījusi pilsētiņā notikusī traģēdija.
 

 

"Kolektīvs" (rež. Aleksandrs Nanau, Rumānija, 2020)

2015 gadā ugunsgrēkā Bukarestes klubā "Colectiv" dzīvību zaudē 27 cilvēki un 180 gūst ievainojumus. Drīzumā slimnīcās nomirst vairāki ugunsgrēkā cietušie, kuru ievainojumi nav bijuši dzīvībai bīstami. Tad kāds ārsts raida trauksmes signālu pētniecisko žurnālistu grupai. Viens atklājums noved pie nākamā, žurnālistiem nākot uz pēdām plašai krāpšanai veselības aprūpes sfērā. Amatā tiek iecelts jauns veselības ministrs, kurš ļauj vēl nepieredzētā mērā novērot savus centienus reformēt korumpēto sistēmu, kā arī šķēršļus, kas likti viņa ceļā. Sekojot līdzi žurnālistiem, trauksmes cēlējiem, ugunsgrēka upuriem un valdības amatpersonām, "Collective" piedāvā bezkompromisa skatījumu uz to, kādu ietekmi spēj panākt izcila pētnieciskā žurnālistika.