LNSO koncerti 2020. gada janvāris – februāris

FOTO: Shutterstock.com

 

BERNSTEINS, GĒRŠVINS, ELINGTONS, BJORKA UN LINDA LEEN

16. janvāris pl. 19.00., Hanzas perons

Linda Leen ir košas balss un spēcīgas personības īpašniece – harismātiskā dziedātāja plaiksnī tumsnēji un valdzinoši. Izcilā mūziķa Ginta Pabērza saksofonspēli var nekļūdīgi pazīt jau no pirmās skaņas – viņa lokanā virtuozitāte fascinē un sajūsmina. Ar neticamu jaudu skanēs LNSO un Latvijas Radio bigbenda kopspēle. Koncerta programma – Henks Levi, Kārlis Vanags, Djūks Elingtons, Leonards Bernsteins, Linda Leen, Džordžs Gēršvins, Hanss Langs, Kurts Veils.

 

 

MĀLERA DZIESMAS UN BĒTHOVENA “HEROISKĀ”

31. janvāris pl. 19.00., Lielā ģilde

Programmā satiekas divi Vīnes dižgari – Bēthovens un Mālers. Klīst leģenda, ka otrais savulaik cerējis, ka tiks atskaņots tikpat bieži kā pirmais. Nezin, vai kāds skaita un salīdzina, bet nav šaubu, ka abu skaņražu mūzika ir vienlīdz ekspresīva un klausītāju mīlēta. Sajūsmu Eiropā un Amerikā regulāri saņem arī Johannesa Helda samtainais baritons, kritiķi viņu raksturo kā mākslinieku, kurš “var gan dziedāt, gan būt aktieris, tādējādi radot pavisam jaunu standartu – liktenīgu kombināciju, ar kuru sastapties ir vislielākā veiksme”. Diriģents Andris Poga un baritons Johanness Helds, jau vairākkārt tikušies uz prestižām Eiropas skatuvēm, šoreiz priecēs pašmāju klausītājus.

 

 

VINETA SAREIKA, MENDELSZONS UN VASKS

6. februāris pl. 19.00, Lielā ģilde

“Dzelzs dūre samta cimdā” – tā Vinetas Sareikas spēli un skatuves šarmu salīdzina prestižais beļģu laikraksts Le Soir. Par to, protams, mēs jau sen esam pārliecināti un nav jābrīnās, ka izcilā vijolniece tiek cildināta arī citviet, uzstājoties gan kā soliste, gan pirmā vijole izsmalcinātajā stīgu kvartetā Artemis. Varam vien nepacietīgi gaidīt, kā šajā romantisma pārpilnajā programmā viņas rokās iegulsies un izskanēs vijolnieku zelta repertuārā esošais Mendelszona Vijolkoncerts, bet, spriežot pēc pieredzes, interpretācija vēl ilgi paliks atmiņā. Tāpat jaunas vientulības nokrāsas sagaida Vaska eņģeļa meditāciju un Grīga stīgu kvartetu.

 

Reklāma
Reklāma

 

MOCARTS, BRUKNERS UN MAESTRO SINAISKIS

13. februāris pl. 19.00., Lielā ģilde

LNSO goda diriģents Sinaiskis ar jau ierastu regularitāti atkal atgriežas Rīgā, lai šoreiz piedāvātu Bruknera Astoto. Pēc pirmatskaņojuma tā nodēvēta par 19. gadsimta beigu mūzikas kroni, darbu, kas intelektuālā mēroga un diženuma ziņā pārspēj citas komponista simfonijas. Kā kontrasts sirmā Bruknera gigantiskajam darbam – jauneklīgā, deviņpadsmitgadīgā Mocarta trešais no pieciem vijolkoncertiem, kas radīti viena gada laikā Zalcburgā. Tajā solista gods šarmantajam un virtuozajam LNSO koncertmeistaram Georgam Sarkisjanam, kas, izspēlējis visas Bēthovena vijolsonātes, nu ķeras klāt lieliskajam mūzikas jokdarim un spridzeklim Mocartam.

 

 

LNSO KAMERMŪZIKA. LNSO KLAVIERTRIO UN BRĀMSS

20. februāris pl. 19.00., Lielā ģilde

Nosvinējis pirmo piecgadi, LNSO klaviertrio – Indulis Cintiņš, Dace Zālīte-Zilberte, Mārtiņš Zilberts – turpina interpretēt gan monumentālu klasiku, gan mazāk zināmus mūsdienu skaņdarbus. Šoreiz programmā Brāmsa visretāk atskaņotais, vienlaikus visīsākais klaviertrio, pilns nemiera un izaicinājumu, emocionālas turbulences un uzliesmojumu. Holivudas filmu mūzikā veiksmīgais Korngolds pārstāvēts ar opusu, ko veltījis pianistam Vitgenšteinam – tam pašam, kam Ravels savu kreisās rokas klavierkoncertu. 1930. gadā radītā mūzika retrospektīvi, vietām groteski un sentimentāli atskatās uz aizgājušā laika Vīni. Bet Ķeniņš met loku uz baroku, apliecinot savu talantu, ko mums pienāktos neaizmirst un novērtēt biežāk.

 

 

KONCERTIZRĀDE BĒRNIEM. LENESONS UN MOCARTA OPERA

22. februāris pl. 11.00 un 14.00., Lielā ģilde

Iemīļotais bērnu draugs LeNeSOns palīdzēs iepazīt draiskā divpadsmitgadnieka Mocarta operu par ganu zēnu un meiteni, kas sastrīdas un atkal salabst, pateicoties vietējam burvim. Pastorālas ainas, vienkāršas melodijas un dziedājumi, jautru tekstu runātas epizodes raksturo šo viencēlienu, kas gaišu un vieglu noskaņu, kā arī smaidu sejā atstās ikvienam klausītājam. Pasākumā arī dažādas aktivitātes mazajiem mūzikas interesentiem – iepazīšanās ar instrumentiem, zīmēšana un daudz kas cits.