Ziemassvētku ceļvedis: ko darīt 25. un 26. decembrī?

Ziemassvētku vakaru tradicionāli pavadām ģimenes lokā vai dievnama velvēs, tāpēc arī 24. decembris ir viena no tām retajām reizēm gadā, kad kultūras un izklaižu pasākumu praktiski nav, tos rīko tikai “margināli elementi”, kuri pat nepretendē uz plašas publikas piesaisti. Tomēr pirmajos un otrajos Ziemassvētkos saviesīgā un sabiedriskā dzīve atkal uzņem pilnus apgriezienus. 

 

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs 25. decembrī aicina uz Mazbānīša Ziemassvētkiem. (Foto: Publicitātes foto)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Ventspils Piejūras brīvdabas muzejs 25. decembrī aicina uz Mazbānīša Ziemassvētkiem. (Foto: Publicitātes foto)

Ziemassvētkus nosvētīt varam gan svētsvinīgos pasākumos koncertzālēs, gan jautros pasākumos svaigā gaisā. Šīs brīvdienas piedāvā plašas jo plašas iespējas. Ķīpsalas hallē notiks ikgadējie lielie Rīgas Ziemassvētku koncerti, bet galvaspilsētas baznīcās izskanēs tik  dažādās Jēzus mātes cildinājuma lūgšanas versijas.

Mazsalacas pusē atkal iedegsies Skaņais kalns, Tērvetē pirmo reizi notiks gaismas un rūķu pilsētas Čiekures svētki, bet Ventspilī uz ziemas saulgriežiem aicinās Piejūras Mazbānītis un Ledus diskoballe. Ja gribas Ziemassvētkus nosvinēt mazliet netradicionālāk var doties uz Eirovīzijas armēņa koncertu vai Kanādas cirka mākslinieku trupas izrādi. Un vēl: 

Trešdien, 25. decembrī, Rīgā: bezmaksas kino seansi bērniem kinoteātrī “K.Suns”; koncerts “Ziemassvētku parafrāzes” Āgenskalna baptistu baznīcā; koncerts “Ziemassvētku noskaņa” ar kamerkori “Ave Sol” Lielajā ģildē; Endijas Rezgales un kora “Balsis” koncerti Anglikāņu baznīcā; “Sniega karaliene” un Ziemassvētku koncerts Krievu teātrī; Buratino Jaungada piedzīvojumi Maskavas namā; Ziemassvētku cirks Imantā (Anniņmuižas bulvārī); “Ezītis un egle” Leļļu teātrī; “Tautumeitas” vecajā Ģertrūdes baznīcā; “Sidraba egle” Nacionālajā teātrī. 

Ārpus Rīgas: Marijas Naumovs koncerts “Pa īstam” Tukuma luterāņu baznīcā; Ziemassvētku balle ar grupu “Vēja runa” Šlokenbekas muižā; Laimes mātes Ziemassvētku pieskāriens Zaulgauskas muižā (Madonas novadā); Daumanta Kalniņa Ziemassvētku koncerts Liepājas “Lielajā dzintarā” un koncerts “Pasaules tautu Ziemassvētki” Liepājas katoļu katedrālē; Baltās ledus svinības Vidzemes Olimpiskajā centrā Valmierā; Lielā Ziemassvētku balle Mārsnēnu tautas namā (Priekuļu novadā); multimediāls brīvdabas fantāzijas uzvedums “Sapnis” Siguldas pilsdrupu estrādē; teātra “Joriks” Aizmirsto rotaļlietu jaungada piedzīvojumi Rēzeknes Nacionālo biedrību kultūras namā; Ziemassvētku koncerts “Veltījums” Mazmežotnes muižā; Ziemassvētku starojums Bauskas svētā Gara luterāņu baznīcā.

Ceturtdien, 26. decembrī, Rīgā: bezmaksas kino seansi bērniem kinoteātrī “K.Suns”; koncerts “Ziemassvētku parafrāzes” Pēterbaznīcā; koncerts “Ziemassvētku stāsts” Jāņa baznīcā; koncerts “Ziemassvētku gaismēnas” kultūras centrā “Imanta”; Rīgas pareizticīgo kamerkoris “Blagovest” Rīgas domā; Pētera Vaska fonds ikgadējais labdarības koncerts “Gaismas nākšana” Nacionālajā bibliotēkā; Ziemassvētku džeza koncerts Lielajā ģildē; kinoteātris “Splendid Palace” 96.  dzimšanas diena ar Sniegbaltīti; “Sniega karaliene” un Ziemassvētku koncerts Krievu teātrī; “Saulīte un sniega cilvēciņa” Leļļu teātrī; “Kā saule gadījās” “Dirty Deal teatro”.

Ārpus Rīgas: koncerts “Ziema” Jaunpils pilī; Ziemassvētku diskoballe Tukuma ledus hallē; Baltās ledus svinības Vidzemes Olimpiskajā centrā Valmierā; Moderna Jaungada pasaka Liepājas Latviešu biedrībā un Dziesminieku koncerts Liepājas “Austras istabā”; multimediāls brīvdabas fantāzijas uzvedums “Sapnis” Siguldas pilsdrupu estrādē; Maskavas baleta “Apburtā princese” Rēzeknes “Gorā”; Ziemassvētku koncerts “Veltījums” Līvānu kultūras centrā; Endijas Rezgales koncerts Salacgrīvas Lielsalcas luterāņu baznīcā; koncertuzvedums “Pasakas par ziediem” Dzintaru koncertzālē; grupas “Sestā jūdze” koncerts Ventspils kultūras centrā; vokālā grupa “Putni” un komponists Nīmanis ar grupu Jelgavas svētās Annas baznīcā.


1. Lielie Rīgas Ziemassvētku koncerti Ķīpsalas hallē 
Ķīpsalas hallē trešdien, 25. decembrī, pulksten 17.00 un ceturtdien, 26. decembrī, pulksten 14.00
notiks iemīļotie Rīgas Ziemassvētku koncerti, kuros uzstāsies lieliski mūziķi – spilgtā, atraktīvā dziedātāja Dināra Rudāne, šarmanto puišu grupa no Latgales – “Baritoni”, pazīstamais rokmūziķis Atis Ieviņš, neordinārā mūziķe Katrīna Gupalo un daudzpusīgais solists, grupas “Framest” dalībnieks Mikus Abaroniņš. Krāšņā koncertā mākslinieki aicinās ne tikai sapņot, bet arī iedvesmoties lieliem darbiem!

Programmā būs ietverti Džona Lenona, Endrjū Loida Vēbera, Maikla Džeksona superhiti, leģendāras “Queen”, “Metallica” un Bjorkas dziesmas. Līdzās tām arī melodijas, kas ikvienam asociējas ar pašmāju kulta grupām “Jumprava”, “Eolika” un “Menuets”, kā arī Ulda Marhileviča, Ralfa Eilanda, Gunāra Kalniņa kompozīcijas un Ziemassvētku melodijas. 
 
“Ziemassvētkos tumsa uzvar gaismu un ideāli stāv pāri sadzīves niekiem. Ziemassvētkos piedzima Jēzus – cilvēks, kurš neatgriezeniski mainīja pasauli. Arī mākslinieku misija ir iedvesmot cilvēkus. Vistiešākajā veidā to dara mūzika, tāpēc šogad mēs vēlamies klausītājus iedvesmot jauniem, lieliem darbiem. Darīsim pasaulē labu! Varoņi ir tepat mums līdzās!” aicina koncerta idejas autors, režisors un scenogrāfs Reinis Suhanovs.
 
“Uz Ķīpsalas skatuves kāps lieliskais supervaronis – spēcīgā roka balss – Atis Ieviņš un visekscentriskākā būtne šajā mūziķu plejādē – Katrīna Gupalo. Klausītāju sirdis sasildīs vokālā grupa “Baritoni” un grupas “Framest” solists Mikus Abaroniņš, kurš iejutīsies “Jesus Christus Superstar” lomā un mūsdienu Ādama Ieva, kura brauc ar moci, skaisti dzied un ļoti labi izskatās – Dināra Rudāne. Rīgas Ziemassvētku koncertā meklēsim katrs savu varoni,” stāsta koncerta mākslinieciskais vadītājs un diriģents Rūdolfs Bērtiņš.

Šogad koncerta ideja ir apmeklētājus iedvesmot jauniem, lieliem darbiem. Idejas autors Reinis Suhanovs norāda: “Ir cilvēki – varoņi, tostarp ir arī mūziķi, kas veicinājuši pārmaiņas pasaulē, piemēram, Džons Lenons un Joko Ono, kas aicināja apturēt karus. Darīsim pasaulē labu arī mēs!” Tāpēc koncertā skanēs mūzika, kas iedvesmojusi cilvēkus visā pasaulē neatkarīgi no vecuma vai tautības. 

Rīgas Ziemassvētku koncerta mūziķu plejādi papildinās arī viens no labākajiem Latvijas meiteņu koriem “Spīgo” no Jelgavas, svētku kamerorķestris un pavadošā grupa (diriģents – Rūdolfs Bērtiņš). Biļešu cenas: 12-25 eiro (“Biļešu paradīzes” tīklā)


2. Dažādās “Ave Maria”: Sergejs Jēgers Rīgas Domā; Jūlija Vasiļjeva un Anastasija Lebedjanceva (Lietuva) Anglikāņos

* Rīgas Domā trešdien, 25. decembrī, pulksten 19.00 festivāla “Eiropas Ziemassvētki” koncertā “Ave Maria” uzstāsies mūsu izcilais kontrtenors Sergejs Jēgers, kā arī Agnese Kanniņa (vijole), Jānis Stafeckis (kontrabass) un Diāna Jaunzeme-Portnaja (ērģeles). Programmā: Georga Frīdriha Hendeļa, Henrija Pērsela, Džakomo Kačīni, Sezāra Franka, Kamila Sensānsa  un citu komponistu skaņdarbi.

Rīgas Domā skanēs ikoniskā “Ave Maria” cauri gadsimtiem dažādu laikmetu un tautību komponistu skatījumā... Līdz ar mūzikā tērptajām lūgšanām Dievmātei, pirmos Ziemassvētkus ieskandinās arī baroka ārijas un instrumentāli opusi, Ziemassvētku korāļi un tradicionālas melodijas. Kontrtenora Sergeja Jēgera siltā un maiguma pilnā balss savīsies ar Diānas Jaunzemes-Portnajas ieskandinātajām Rīgas Doma ērģeļu varenajām stabulēm un baznīcas velvēs atbalsosies arī vijoles un kontrabasa skaņas.

Biļešu cenas: 15 eiro (“Biļešu paradīzes” tīklā). Nākamie festivāla “Eiropas Ziemassvētki” noslēdzošie koncerti: 28. decembrī - Spīķeru koncertzālē džeza trio “Auziņš-Čudars-Arutynyan”; 29. decembrī Torņakalna (Lutera) baznīcā – Johans Sebastians Bahs “Ziemassvētku oratorija”. Sīkāk internetā: www.eiropasziemassvetki.lv.


3. „Eirovīzijas armēnis” Sevaks Hanagjans Rīgas Kongresu namā
Rīgas Kongresu namā ceturtdien, 26. decembrī, pulksten 19.00 uzstāsies armēņu dziedātājs, komponists un dziesmu autors Sevaks Hanagjans, kurš 2018. gadā savu valsti pārstāvēja Eirovīzijas konkursā. Sevaks Hanagjans jau kopš bērnu dienām uzaudzis ar Armēnijas tautas melodijām. Septiņu gadu vecumā viņš sāka nodarboties ar mūziku. Kad topošais dziedātājs mācījās skolā, viņa ģimene pārcēlās uz dzīvi Krievijā. Tur, pabeidzot Kurskas Kultūras koledžu un Maimonīda akadēmiju Maskavā, viņš ieguva lielisku muzikālo izglītību
 
2015.gadā dziedātājs aktīvi sāka iesaistīties televīzijas šovos. Gada laikā viņš piedalījās gan projektā “Galvenā skatuve”, gan “Balss”, tomēr īsti panākumi aizsākās pēc dalības Ukrainas šovā “X Faktors”. Dalībnieku atlasē Sevaks Hanagjans izpildīja savu dziesmu “Ņe molči”, kas iekaroja gan skatītāju, gan žūrijas sirdis. Burvīgais, ieturētais un talantīgais armēnis pārliecinoši izturēja visas projekta kārtas un kļuva par šova uzvarētāju.

Šobrīd viņu labi pazīst Armēnijā, Krievijā un citās valstīs. Dziedātājs izdevis albumu “Okeāns Tevī”, aktīvi strādā, radot jaunas dziesmas, un ieraksta duetus ar citiem māksliniekiem, piemēram, ar Ludmilu Sokolovu un Artūru Betsu, kā arī daudz koncertē, priecējot savus pielūdzējus. Biļešu cenas: 12-40 eiro (“Biļešu servisa” tīklā). 


4. Sveču mežs Skaņajā kalnā
Pirmajos Ziemassvētkos, 25. decembrī, no pulksten 15.00 līdz 21.00 Mazsalacā - Skaņākalna dabas parkā iedegsies tūkstošiem gaismiņu pasākumā “Sveču mežs Skaņajā kalnā”. Parkā pie Sapņu trepēm pārsteigs gaismu šovs “Noskaņu mežs” un, dodoties tālāk pa sveču izgaismotajām taciņām, ikviens spēs ieraudzīt kādu svētku brīnumu.

Reklāma
Reklāma

Savukārt pie Skaņākalna klints no pulksten 17.00 apmeklētājus priecēs Ziemassvētku noskaņas koncerts “Leduspuķes Tavā logā”, kurā uzstāsies Dita Lūriņa, Zane Dombrovska, Mārtiņš Egliens un Aigars Voitišķis.

Sveču meža romantiku baudīt aicināti ne vien pieaugušie, bet arī bērni, par kuru izklaidi rūpēsies radošās darbnīcas. “Aicinām ikvienu parka apmeklētāju svinēt gaismas uzvaru pār tumsu un ļauties sveču gaismas burvīgajai maģijai,” aicina Mazsalacas novada kultūras centrs.

Skaņākalna dabas parks atrodas Salacas ielejā ar smilšakmens atsegumiem un daudzām alām tās krastos. Parks stiepjas aptuveni trīs kilometru garumā. Izstaigājot parku līdz Skaņākalna klintij, kur dzirdama unikālā atbalss, un dodoties atpakaļ, ir jānoiet vairāk nekā seši kilometri.

Tāpat apmeklētājiem būs iespēja iegādāties dažādus Ziemassvētku našķus, amatnieku darinājumus un piedalīties Laimes akā. Ieejas maksa: 5 eiro, pensionāriem – 3 eiro, skolēniem - 2 eiro, ģimenes biļete – 12 eiro, bērniem līdz septiņu gadu vecumam - bez maksas (“Biļešu paradīzes” tīklā). Lai rūpētos par apmeklētāju drošību, tiek lūgts uz pasākumu neņemt līdzi savus mājas mīluļus – suņus. Sīkāk internetā: www.mazsalaca.lv.

* Pirms Sveču meža Skaņajā kalnā no pulksten 13.00 līdz 15.00 būs atvērts Mazsalacas novada muzejs Valtenberģu muižā (Parka ielā 31, Mazsalacā).


5. Čiekuru un Rūķu svētki Tērvetē
Trešdien, 25. decembrī, Latvijas valsts mežu dabas parkā Tērvetē notiks līdz šim nebijis pasākums Ziemassvētku laikā – gaismas un rūķu pilsētas Čiekures svētki. Tur līdz ar krēslas iestāšanos tiks iedegtas gaismiņas rūķu pilsētā Čiekurē un izskanēs aicinājums svinēt Gaismu.

Rūķīšu mežā no pulksten 15.00 līdz 18.00 iedegsies svētku ugunis un darbīgā rūķu saime aicinās darboties un kopīgi iedegt uguns apli (tādēļ gan liels, gan mazs aicināti ņemt līdzi savu sveci).

Tāpat Rūķu pilsētā Čiekurē meža draugus pārsteigs līdz šim neredzēti dabas parka viesi: būs iespēja satikt pasaku gaismas nesējus un kopā ar tiem meklēt īpašās gaismas svētku dāvanas Čiekures pilsētas krāsainajos namiņos.

Gaismu pielietā Čiekurē pulksten 17.00 visi meža draugi tiks aicināti griezties rotaļdejās un baudīt ziemas iedvesmotas dziesmas.

“Meklēsim kopā svētku gunis, lai visiem mums priecīga sirds un prāts, lai viegli soļi un mundrs gars, lai laipna valoda un labas domas! Tiekamies Ziemassvētku krēslas stundas vakara pasākumā parkā Tērvetē,” aicina Mamma Daba.

Ieejas maksa parkā: pieaugušajiem – 5,50 eiro, skolēniem, studentiem, pensionāriem – 4 eiro, ģimenes biļete – 14 eiro, pirmskolas vecuma bērniem, 1. un 2. grupas invalīdiem – bez maksas. Sīkāk internetā: www.mammadaba.lv.
 


6. Mazbānīša Ziemassvētki un Ledus diskoballīte Ventspilī
* Kurzemnieki 25. decembrī no pulksten 14.00 līdz 17.00 var doties uz Piejūras brīvdabas muzeju Ventspilī, kur notiks Ziemassvētku rosība un vizināšanās ar Mazbānīti.

Kad eglīšu, pīrāgu un piparkūku smarža mājās vēl līksmi vējo gaisā, bet paši mājinieki sāk kļūt nemierīgi, vislabāk ir visiem kopā doties Piejūras brīvdabas muzeja virzienā, jo tur savus svētkus svaigā gaisā svin Mazbānītis. Tikai šajā dienā - Mazbānīša Ziemassvētkos, miniatūro simtgadīgo lokomotīvi rotās svētku gaismiņas un būs iespēja vizināties pa ziemīgo Piejūras parku. Tikai šajā dienā Piejūras brīvdabas muzejā varēs iejusties ķekatnieku tēlos (sejiņu krāsošana), satikt prātīgi runājošu Rūķi, Zaķi un Vāveri, darboties čiekuru darbnīcās, lai darinātu rotājumus eglītei un pat čiekuru kendamus. Būs karsta tēja un pankūkas, bet pulksten 16.00 folkloras kopa „Laipa” visus aicinās uz Ziemassvētku svinēšanu Lībiešu sētā, aicina Ventspils muzeja Projektu nodaļas vadītāja Ieva Rupenheite.

Biļešu cenas: 1,40 eiro; skolēniem, studentiem, pensionāriem – 0,60 eiro; ģimenes biļete – 2,80 eiro.

* Savukārt Ventspils Ledus hallē 25. decembrī no pulksten 14.00 līdz vēlai vakarstundai pirmo reizi norisināsies nebijusi publiskā slidošana un ballīte uz ledus Ziemassvētku noskaņā ar spilgtām un krāsainām gaismām. Ierastais halles apgaismojums tiks izslēgts, un tā vietā tiks ieslēgtas LED un NEON ballīšu gaismas. Pasākuma apmeklētājus priecēs Ziemassvētku noskaņa un lieliska mūzika dīdžeja pavadībā.

Pasākuma vadītājs, Olafs un rūķi, iesaistīs apmeklētājus dažādās viktorīnās un konkursos. Pasākums paredzēts gan lieliem, gan maziem, dažādos seansa laikos. Biļešu cenas; 7 eiro („Biļešu servisa”tīklā), slidu noma – 2 eiro. Sīkāk internetā: www.visitventspils.com.


7. Kanādas cirka mašīna VEF kultūras pilī

Ceturtdien un piektdien, 26. un 27. decembrī, pulksten 19.00 VEF kultūras pilī notiks Kanādas cirka trupas „Machine de cirque” žilbinoša, dzejiska un humora pilna izrāde ikvienam.

„Machine de cirque” ir jautrs stāsts par to, kā pieci puiši būvē brīnummašīnu, lai nokļūtu atpakaļ pie civilizācijas. Viņi to dara, izteiksmīgi žonglējot, kūleņojot gaisā, vizinoties uz vienriteņiem un spēlējot mūzikas instrumentus. Vīri radoši sacenšas, lai noorientētos apokaliptiskajā rezerves daļu pasaulē – izdomas pilni un apbruņojušies ar izcilām akrobātikas spējām, viņi skatītājiem parāda, kā tiek galā bez sievietēm un datoriem. Šie prātā jukušie tēli brīžiem šķiet komiski, citubrīd – nostalģiski. Viņi meistarīgi pārsteidz ar ķermeņu veiklību, žonglēšanas prasmēm un spēju noturēt skatītāju uzmanību. Viņi ir gatavi atklāt savu dvēseli un reizēm arī savu ķermeni, lai līdz sirds dziļumiem smīdinātu, aizkustinātu un pozitīvi uzlādētu skatītājus ar pārsteidzošām prasmēm un dzīvīgiem bungu ritmiem. Īpašu atmosfēru rada šovā izmantotās bungas.

Pasaules atzinību guvusī apvienība „Machine de cirque” dibināta 2013. gadā un šobrīd mitinās Kvebekas pilsētā Kanādā. Cirka mākslinieku grupas dibinātājs Vinsents Dibē pieaicināja žonglierus un akrobātus Rafaelu Dibē un Johanu Trepaņjēru, kā arī perkusionistu Fredu Lebrasēru, un visi kopā radīja „Machine de cirque” konceptu, par savu misiju izraugoties veidot tādas cirka izrādes, kurās savienotos mākslas un tehnoloģiju pasaules. Biļešu cenas: 5-35 eiro (“Biļešu servisa” tīklā). 
 

No portāla Jauns.lv