Latvijas Nacionālā opera un balets aicina 9.-12. klašu skolēnus piedalīties konkursā "Ceļojums uz Operu"

Lai veicinātu jauniešu interesi par operas un baleta mākslu, jau sesto gadu VSIA „Latvijas Nacionālā opera un balets” aicina 9. – 12. klašu skolēnus piedalīties konkursā „Ceļojums uz Operu”, kas šogad veltīts topošajiem baleta jauniestudējumiem “Hamlets” un “(Ne)stāsti man pasakas”. Konkursa galvenā balva ir brauciens uz Igaunijas Nacionālo operu.

FOTO: Shutterstock.com

Konkursu rīko Latvijas Nacionālā opera un balets, un tā mērķis ir veicināt Latvijas skolēnu interesi un vairot zināšanas par Latvijas Nacionālo operu, operas un baleta mākslu. Konkursa dalībnieki ir Latvijas vispārizglītojošo un profesionālo izglītības iestāžu 9.-12. klašu skolēni, kas konkursā piedalās individuāli vai grupās līdz 3 cilvēkiem.

Dalībnieku pirmais uzdevums ir aizpildīt un iesniegt mājas lapā www.opera.lv pieejamo anketu par baletu “Hamlets” un “(Ne)stāsti man pasakas” literārajiem iedvesmas avotiem un LNOB apmeklēšanas paradumiem un norādīt savu/grupas izvēlēto darba tēmu un darba formātu. Tiem dalībniekiem, kuri līdz 28. februārim pareizi atbildēs uz anketas jautājumiem, 3. martā būs iespēja tikties ar jauniestudējuma radošo komandu. 

Konkursa galvenais uzdevums ir radošais darbs foto vai video formātā, kurā jaunieši, izmantojot dejas vai kustību elementus, atspoguļo savu skatījumu uz vienu vai abiem pasaules un latviešu literatūras šedevriem – “Hamlets” un “Krāsainās pasakas”. Gatavs radošais darbs līdz 22. martam jāiesniedz elektroniski, sūtot uz e-pastu konkurss@opera.lv  ar norādi “Konkurss CEĻOJUMS UZ OPERU”. Radošos darbus vērtēs žūrija. 

Konkursa pirmās vietas ieguvēji (1-3 personas) balvā iegūs ceļojumu ar Lux Express uz Tallinu, ielūgumu uz operas “Traviata” izrādi Igaunijas Nacionālajā operā 2019. gada 5. maijā un apmaksātu nakšņošanu viesnīcā “Park Inn By Radisson Central Hotel Tallinn”. Katram konkursa uzvarētājam ir tiesības doties ceļojumā ar vēl vienu līdzbraucēju. Piecu labāko darbu autoriem būs iespēja 24. aprīlī vai 6. maijā noskatīties  jauniestudējumu “Hamlets. (Ne)stāsti man pasakas”. Uzvarētāju apbalvošana notiks jauniestudējumam “Hamlets. (Ne)stāsti man pasakas” veltītajā preses konferencē 4. aprīlī. 

Baletu “Hamlets” un “(Ne)stāsti man pasakas” pasaules pirmizrāde notiks 12. aprīlī. Šekspīra traģēdijas “Hamlets” zemtekstu dziļuma iedvesmots, horeogrāfs Antons Freimans savā pirmajā pilnmetrāžas baletā risinās attiecības ar nāvi, izaicinās uz dialogu paaudzes, pagātni un nākotni. Savukārt iestudējuma muzikālā partitūra veidota kā saruna starp vecmeistaru Sergeju Rahmaņinovu un mūsdienu komponisti Lindu Leimani. 

Jau skolas gados iemīlējusi Imanta Ziedoņa “Krāsaino pasaku” glezniecisko paradoksu un aizkustinošo absurdu, Elza Leimane ir iedvesmota ar šī meistardarba starpniecību uzlūkot baleta vēstures krāsainību savā iestudējumā “(Ne)stāsti man pasakas”. Tā mūzikas autori un izpildītāji būs Jānis Šipkēvics (Shipsea), Matīss Čudars un Kaspars Kurdeko.
 

Konkursa anketa pieejama šeit. 

Reklāma
Reklāma