Kultūras pilna nedēļas nogale patriotiskās noskaņās

Brīvdienas visā Latvijā aizplīvos patriotiskā garā, jo atzīmēsim Lāčplēša dienu, pieminot mūsu varoņus, atzīmēsim Mārtiņdienu, kā arī būs iespēja izbaudīt kvalitatīvu latviešu (un ne tikai latviešu) kino. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai latviska nedēļas nogale visās ģimenēs!
 

Mārtiņdienas svinības Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejā 
Brīvdabas muzejs ielūdz uz Mārtiņa dienas svinībām 12. novembrī no 12 līdz 16. Viesiem būs iespēja piedalīties maskoto gājienā, ļauties jestriem dančiem kopā ar folkloras kopām, gatavoties ziemai ar sezonālām darbnīcām, apskatīt košo gaiļu izstādi, izmēģināt veiksmi umurkumurā un, protams, nobaudīt Mārtiņdienas gardumus.
Būs iespēja apskatīt raibo Mārtiņdienas gaiļu izstādi un izspēlēt senās spēles kopā ar rotaļlietu meistaru Aldoni Baldiņu, piedalīties masku darbnīcās ar Rīgas Latviešu biedrības "Sprīdīša skolu", kā arī izdevību vizināties zirdziņa mugurā un nogaršot Mārtiņa dienas cienastu "Priedes krogā" un "Pūnītē". Sīkāka informācija šeit.


Lielais Kristaps: BĒRNU RĪTS Lāčplēša dienā
Nedēļas nogalē – 11. un 12. novembrī  – mazajiem skatītājiem sarūpētas īpašas radošās darbnīcas un kino seansi. Abas dienas filmu seansi sāksies plkst. 11:30, taču bērni būs mīļi gaidīti jau no plkst. 10:00, lai vingrinātu iztēli dažādās aizraujošās aktivitātēs kopā ar homo ecos: un Brain Games.

Sestdien, Lāčplēša dienā, 11. novembrī no plkst. 10:00 homo ecos: radošā darbnīca (Splendid Palace vestibils). Biedrība homo ecos: bērnu rīta apmeklētājiem piedāvās upcycling darbnīcas. Lielākie bērni kopā ar homo ecos: no t-krekla izgatavos sev somu, ko, izmantojot trafaretus, varēs rotāt ar uzkrāsotu Lielā Kristapa logo.
Plkst. 11:30,  Bērni aicināti iepazīties ar Latvijas animācijas meistaru fantāzijas pasauli. Seansā pirmizrādi piedzīvos starptautisku atzinību guvušā režisora Ēvalda Lāča jaunā filmiņa “Kurmis un bullis”, tāpat būs iespējams piepildīt sapņus filmu studijas RIJA filmā “Dziedošais Hugo un viņa neticamie piedzīvojumi” (rež. Reinis Kalnaellis) – filmas veidošanā piedalījušies pazīstamās grupas “Prāta vētra” dalībnieki – Kaspars Roga kā scenārija autors, bet vienā no lomām – arī Renārs Kaupers. Stāstu par pavisam neparastu omīti ierasti rotaļīgā manierē pavēstīs režisors Nils Skapāns filmā “Mūsu ome rullē”, bet ar Jaunā Rīgas teātra aktieru ierunātajiem varoņiem varēs sadraudzēties režisora Edmunda Jansona un mākslinieka Reiņa Pētersona krāšņajā animācijā “Bize un Neguļa”. Un vai esat bijuši tuksnesī un bēguši no briesmoņa? Ja nē – drosmīgā ceļojumā jūs aizvedīs režisora Ginta Zilbaloža filma “Oāze”.


Svētdien, 12. novembrī no plkst. 10:00 Brain Games radošā darbnīca (Splendid Palace vestibils)
Bērni aicināti piedzīvot priecīgu rītu Brain Games galda spēļu pasaulē. Ikviens varēs iemēģināt savas prasmes un veiklību pingvīnu slidināšanā pa skolu un zivju ķeršanā šī gada labākajā galda spēlē bērniem ICE COOL! 
Plkst. 11:30 “Vectēvs, kas bīstamāks par datoru” seanss (Splendid Palace Lielā zāle)
Stāsts par vectēvu un viņa mazdēlu Oskaru šogad saņēmis veselas sešas Lielā Kristapa nominācijas. Pirms seansa ar skatītājiem tiksies filmas autori. 
Biļetes uz Lielā Kristapa BĒRNU RĪTIEM, kā arī pārējo filmu programmu pieejamas kinoteātra Splendid Palace kasēs.  Gan bērniem, gan skolēniem, gan studentiem, gan senioriem, gan arī ģimenēm būs pieejamas īpašas atlaides.
Sīkāka informācija šeit.

 

Edvarda Grīga gleznainā mūzika un dzīvās ilustrācijas LNSO bērnu koncertciklā ar LeNeSOnu
Sestdien, 11. novembrī, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNSO) aicina klausītājus kopā ar LeNeSOnu doties uz gleznainajiem fjordiem, ziemeļu ūdeņu dzīlēm un klinšainām augstienēm, kurp aizvedīs Edvarda Grīga mūzika un dzīvās ilustrācijas koncertā “LeNeSOns un Grīga “Pērs Gints””. Kopīgi mācīsies norvēģu dejas, dosies troļļu gājienā.  Koncerts notiks 11. novembrī plkst. 11.00 krievu valodā un plkst. 14.00 latviešu valodā Lielajā ģildē, Rīgā. Sīkāka informācija šeit.
 

Latviešu dziesminieku koncerts Lāčplēša dienā Rīgas Latviešu biedrībā
Lāčplēša dienā, 11. novembrī, pulksten 18.00 Rīgas Latviešu biedrības Lielajā zālē notiks ikgadējais latviešu dziesminieku koncerts, kurā piedalīsies tautā iemīļoti dziesminieki – Silvija Silava, Agita Kaužēna, Elīna Līce u.c.
Dziesminieku radītajai mūzikai piemīt burvība, tā nav radio stacijās visiem ikdienā dzirdamā mūzika, tā skan salīdzinoši reti un vislabāk uztverama tieši dzīvajā izpildījumā. Koncertā latviešu dziesminieki izpildīs gan pašu radītas dziesmas, gan arī latviešu tautasdziesmas un to apdares, taču neizpaliks arī Austrasbērnu iemīļotā mūzikas autora Imanta Kalniņa dziesmas. Sīkāka informācija šeit


Seno tradīciju Mārtiņdiena Turaidā
Sestdien, 11. novembrī plkst. 14.30 Turaidas muzejrezervāts kopā ar Siguldas folkloras kopu “Senleja” aicina svinēt senos gadskārtu svētkus - Mārtiņdienu.
Turaidā, Mārtiņdienas svētkos, aizdedzot uguni, kopīgi tiks izdzīvotas senās tradīcijas, kurās
galvenie akcenti būs Zemes mātes daudzinājums,  Mārtiņa gaiļa zupa vārīšana un nogaršošana, tikšanās ar maskotajiem Mārtiņbērniem – čigāniem, rudens velšu izsole,  Mārtiņdziesmas, rotaļas un danči.

Reklāma
Reklāma


Lāčplēša dienas atceres pasākums Olainē 
Sestdien, 111. novembrī, Olaines Mežapark1ā no plkst. 12.00 līdz 16.00 notiks “Lāčplēša dienas atceres pasākums”. Šī gada programmā iekļautās aktivitātes ir ieroču un formas tērpu demonstrēšana, karavīru tējas un zupas degustācija, sportiskās un radošās aktivitātes un kaujas rekonstrukcija “1919. gada 12. novembra kauja”. Visus interesentus aicinām apskatīties kara ekspozīciju Olaines Vēstures un mākslas muzejā un piedalīties radošajā darbnīcā, kura darbosies no plkst. 12.30 līdz plkst.15.00. Sīkāka informācija šeit. 


Ķīpsalā - Andele Mandele KIDS 
 11. novembrī   no plkst. 11.00 līdz 17.00 Izstāžu centrā " Kīpsala " norisināsies  Pērļu Medības bērniem- Andele Mandele KIDS.   Pasākuma ietvaros jau otro reizi norisināsies Mazo Ķiparu rokdarbu Tirdziņš , kur tieši bērniem būs iespēja tirgot savus ražojumus un spert savus  pirmos soļus uzņēmējdarbībā. 

 

Teātrī "Zīļuks" luga "Sprīdītis"
11.novembrī pulksten 14 mazākiem un lielākiem skatītājiem ir iespēja noskatīties teātra "Zīļuks" izrādi "Sprīdītis", ar kuru teātris tikko atgriezies no viesizrādēm Ķīnā un jau paspējis ar panākumiem startēt arī Rīgas amatierteātru festivālā "Rīga spēlē teātri 2017".  Izrādes ilgums ir 40 minūtes. Ieteicamā mērķauditorija: vecāki ar bērniem vecumā no četriem līdz 13 gadiem. Izrāde notiek Rīgas Skolēnu pilī. Sīkāka informācija šeit