Lieldienu pasākumi Latvijas pilsētās un novados

Lai arī garās Lieldienu brīvdienas sola lietainas un vēsas, tomēr arī sliktā laikā ir iespēja atpūsties un baudīt svētkus. Atliek vien izvēlēties piemērotāko pasakumu.

Saulainas Lieldienas - pat ja līst un snieg!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Saulainas Lieldienas - pat ja līst un snieg!


100 šūpoles otrajā Šūpoļu festivālā Siguldā
Lieldienu laikā – no 15 līdz 17.aprīlim – Siguldā norisināsies otrais Šūpoļu festivāls “Latvija Šūpojas Siguldā”, kura laikā ikviens aicināts doties aptuveni trīs kilometru garā pastaigu maršrutā, lai apskatītu un izšūpotos 100 īpaši festivālam veidotās šūpolēs. Unikālas un neparastas šūpoles šogad Siguldā radīs mūziķi no grupām “Astro`n`out” un “Dzelzs Vilks”, LNT Brokastu komanda, kā arī citas sabiedrībā zināmas personības.

Festivāla objekti tiks izvietoti trīs kilometru garā pastaigu maršrutā, bet atsevišķi objekti atradīsies arī citās Siguldas iedzīvotāju un viesu iecienītās vietās – Siguldas pils kompleksā, Gaujas Nacionālā parka teritorijā un citviet. Iezīmējot otrā Šūpoļu festivāla norisi Siguldas novadā, festivāla objekti būs apmeklējami arī Allažos, Morē, Jūdažos un Siguldas pagastā. Īpašā šūpoļu ceļa karte būs pieejama Siguldas novada Tūrisma informācijas centrā, kā arī Siguldas novada pašvaldības interneta vietnē www.sigulda.lv.
Šūpoļu festivāls tiks atklāts 15.aprīlī ar Zaķu skrējienu – tā starts tiks dots plkst.13.00 Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā.
Svētdien, 16.aprīlī, no plkst.9.00 līdz 16.00 Siguldas Svētku laukumā notiks Lieldienu gadatirgus, kurā būs iespējams iegādāties amatniecības izstrādājumus, zemnieku labumus un pašmāju gardumus svētku galdam. Svētku noskaņu papildinās Lieldienām atbilstoša kultūras programma.

 


Lieldienas Brīvdabas muzejā 
16. un 17. aprīlī no plkst. 10.00 līdz 16.00 Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs aicina svinēt Lieldienu svētkus brīvā dabā. Kopā varēsim šūpoties, olas krāsot un ripināt, iet rotaļās, piedalīties radošās darbnīcās, izzināt tradīcijas, dekorēt lielo koka olu, mesties dažādas izpriecās un iepirkties tradicionālais Lieldienu tirdziņā, kurā piedalās amatnieki un pārtikas tirgotāji.  Brīvdabas muzeja Lieldienu programmā apvienotas kā kristīgās, tā arī tradicionālās  kultūras vērtības. Galvenās aktivitātes notiks Kurzemes zvejniekciema pļavā, Gadatirgus laukumā pie lielajām šūpolēm un Kurzemes zemnieka sētā. 
Pasākumu programmā:

Lielas un mazas šūpoles gaidīs Gadatirgus laukumā; šūpošanās Lieldienās ir maģisks rituāls, kas simboliski atdarina saules šūpošanos un dancošanu Lieldienu rītā.
Visu pasākuma laiku amatnieku un mājražotāju tirdziņš Gadatirgus laukumā, kurā piedalās vairāk nekā 100 amatnieki un pārtikas tirgotāji. Radošās darbnīcas: olu krāsošanas, māla svilpaunieku izgatavošanas, podu apgleznošanas, olu ripināšanas un loka šaušanas. Spēlēsim galda spēles “Gardumu darbnīca” un “Pūķa ligzda”.  
Senās lauku spēles ar meistaru Aldoni Baldiņu un milzu koka olas rotāšana Kurzemes zemnieka sētā;
Studijas “Auseklis” kalēju darbnīca Mērsraga smēdē;
No 12.00-16.00 Lieldienu rotaļas ar folkloras kopām Gadatirgus laukumā;
Mielasts svaigā gaisā Kurzemes zvejniekciema pļavā, īpaši Lieldienu ēdieni Priedes krogā un Pūnītē;
Vizināšanās zirga mugurā.


Lieldienu svētki Turaidā “Atnāca Lieldiena Turaidā!”
Svinot pavasari, Turaidas muzejrezervāts aicina uz gadskārtu ieražu svētkiem Lieldienām, otrajās Lieldienās, 17. aprīlī plkst. 14.30 Turaidas muižas saimnieciskajā centrā, lai kopā ar ģimenēm un Siguldas folkloras kopu “Senleja” izdzīvotu Lieldienu latviskās tradīcijas.
Svētku priekam notiks Saules daudzināšana, šūpoļu atslēgšanas rituāls un šūpošanās, olu krāsošana pēc senajām tradīcijām, putnu dzīšana, podu sišana un spēles brīvā dabā.
Lieldienu brīvdienās Turaidas muzejrezervāts atvērts būs katru dienu no 10.00 līdz 19.00. Apmeklētājiem pieejamas būs ne tikai brīvdabas un Turaidas pils ekspozīcijas, bet arī Turaidas baznīca, kurā skatāms 18. gadsimta baznīcas interjers un ekspozīcija „Turaidas baznīcas un draudzes vēsture”.



Lieldienu pasākums Tukumā
16. aprīlī plkst. 16. Pastariņa muzejā tiks svinētas Lieldienas latviskās tradīcijās. Apmeklētāji aicināti krāsot olas no dabas materiāliem un tās meklēt orientēšanās sacensībās muzeja apkārtnē. Varēs piedalīties sacensībās „Punu koris”, atdarinot putnu balsis un, dziedot dziesmas, iet rotaļās. Ieeja ar muzeja biļeti.

16. apīlī plkst. 12.00 un 15.00 Tukuma Brīvības laukumā Lieldienu lustes ar mūziku, dziesmām un rotaļām. Pulksten 13:00 Kultūras namā Bērnu un jauniešu teātra “Knifiņš” izrāde “Visām pelēm garšo siers”. Ieeja bez maksas. 

 

Reklāma
Reklāma

Lieldienas Āraišu arheoloģiskajā parkā
Programmā: Lielās dienas ieskandināšana. Lieldienu dziesmas un rotaļas rādīs folkloras kopa „Ore”. Latvijas Folkloras krātuves pārstāve Elvīra Žvarte pastāstīts par Lieldienu izdarībām latviešu tradicionālajā kultūrā un parādīs, kā izzināt savas apkārtnes tradīcijas digitālajā arhīvā garamantas.lv. Varēs papildināt savus olu krājumus meklējot tās Āraišu arheoloģiskajā parkā. Acīgākais un izveicīgākais tiks pie veltes visai ģimenei! Ar saviem olu krāsošanas noslēpumiem dalīties aicināts ikviens. Ietērpsim olas krāsu tērpā un vārīsim, lai tiek ikvienam. Pēcāk pirmssvētku treniņš tradicionālajās izdarībās ar olām (olu kaujas un ripināšana). Interesants pasākums - Skapja vēdināšana. Savu skapja saturu rādīs Āraišu arheoloģiskais parks un Cēsu Vēstures un mākslas muzejs. Būs apskatāmi arheoloģiskie un etnogrāfiskie tērpi, kurus dažādos laikos valkājuši vietējie ļaudis, dvieļi un šatiera deķi. Piedāvāsim iespēju izvēdināt un izrādīt arī pasākumu apmeklētāju dzimtas saglabātos tērpus, lai priecātos par mūsu visu kopīgo mantojumu.
 

Bauskā vimbu svētki un Lieldienas
Bauskā pirmo reizi notiks „Vimbu svētki”. Tiem, kuriem būs licence, - varēs makšķerēt, jaunākie dalībnieki varēs dzīvot līdzi zaķa piedzīvojumiem teātra uzvedumā: “Kā zaķis brauca uz Rīgu pēc skābu kāpostu sēklām”, ko pēc Annas Sakses pasakas motīviem izspēlēs Liepājas ceļojošais cirks “Beztemata”, kopā ar Cepurnieku un Balto trusi piedalīties izrādē “Alises piedzīvojumi Lieldienās”, kā arī apgūt jaunas prasmes radošajās darbnīcās.
 

Lieldienu jampadracis tirdzniecības kompleksā "Spice"
No 13. līdz 16. aprīlim tirdzniecības kompleksā Spice notiks Lieldienu jampadracis ģimenēm - bezmaksas LEGO ® pasākumi, konkursi un spēļu zona bērniem, kā arī no Igaunijas pilsētas Tartu atceļojusī zinātnes centra AHHAA izstāde “Zinātne uz riteņiem” ar aizraujošu šova programmu. Zinātnes centrs AHHAA Spicē pie informācijas centra demonstrēs ceļojošo izstādi “Zinātne uz riteņiem”.

Izstādes ietvaros 13. aprīlī no plkst. 15.00 – 20.00 un 14. aprīlī no plkst. 11.00 – 18.00 notiks aizraujoša aktivitāšu programma – zinātnes eksperimenti, demonstrācijas un praktiskas darbnīcas.

Trīs dienas – 14., 15., un 16. aprīlī no plkst. 12.00 – 17.00 bērni tiek aicināti sagaidīt Lieldienas kopā ar LEGO varoņiem, piedaloties 4 dažādās atrakcijās un pārbaudījumos. Par dalību katrā atrakcijā bērni saņems zīmodziņus īpašajā Lieldienu jampadrača atrakciju kartē. Uzrādot karti ar 4 zīmodziņiem, kas apliecinās veiktos pārbaudījumus, bērni saņems diplomu un pārsteiguma balvu no LEGO.

Savukārt t/c Spice 2. stāvā pie Jānis Roze grāmatnīcas atradīsies LEGO spēļu zona ar nebeidzamām iespējām darboties, spēlēties LEGO DUPLO baseinos, fotografēties ar LEGO varoni, kā arī piedalīties konkursos un saņemt balvas.

 

Par pasākumiem dažādos novados var izlasīt arī Lauku ceļotājs mājas lapā