Šovakat Zinātnieku naktī rādīs gaismu. Interesantākie objekti ģimenēm ar bērniem

 
Šogad Zinātnieku nakts 25. septembrī būs veltīta ANO Starptautiskajam gaismas un gaismas tehnoloģiju gadam, aicinot iepazīt aizraujošo zinātnes pasauli – tikties ar zinātniekiem, doties uz zinātnes centriem un augstskolām, kur sagatavo nākamos zinātniekus, kā arī piedalīties zinātniskās prezentācijās, interaktīvās nodarbībās un citās interesantās aktivitātēs.

FOTO: Shutterstock.com

25. septembrī vienlaikus astoņās pilsētās – Rīgā, Salaspilī, Jelgavā, Daugavpilī, Liepājā, Rēzeknē, Ventspilī un Valmierā - notiks ikgadējais Zinātnieku nakts pasākums. Kādus objektus un eksperimentus šogad varēs apskatīt augstskolu un institūru laboratorijās? 


RTU Enerģetikas un elektrotehnikas fakultāte 
RTU Enerģetikas un elektrotehnikas fakultātē prezentācija bērniem divās vecuma grupās: no 7 līdz 9 gadiem un no 15 līdz 18 gadiem – par tēmu „Kā redz robots”. RTU Robotikas kluba pārstāvis stāstīs par to, ka katrs robots apkārtējo pasauli uztver savādāk - viens sajūt pieskārienus, otrs mēra temperatūru, trešais redz gaismu utt. Visas robotu maņas nodrošina īpašas ierīces - sensori. Aizraujošas darbnīcas uz interaktīvajiem darbgaldiem, kur bērni varēs salodēt savu gaismas avotu, izgatavot mazus robotus un spīdošus flaberus. 

 

Latvijas Nacionālajā bibliotēkā " Gaismas pils"  
Īpaša programma – darbnīca “Dzīvīgās gaismiņas” iecerēta Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā plkst. 11:00 - 16:00, bet visas dienas garumā būs iespēja apmeklēt grāmatu izstādi “Gaisma dabā, zinātnē un mūsu ikdienā”. Kas ir gaisma un kur tā rodas? Kāpēc lietus laikā redzama varavīksne? Kā strādā TV
pults? Kā mediķi gaismas īpašības pielieto savā darbā un vēl daudz zināmu un nezināmu lietu par redzamo un neredzamo gaismu mums apkārt. Pēc interaktīvās lekcijas bērni praktiskajā darbnīciņā izgatavos kādu ar gaismas īpašībām saistītu līdzi paņemamu priekšmetu. Pieteikšanās pa tālr. 67089726.


Latvijas Valsts ceļu "Autoceļu kompetences centrs"  
Būs īpaši sagatavoti pasākumi skolēniem un bērniem. Centra telpās būs izvietoti vairāki kontrolpunkti, kas skolu komandām ļaus sacensties par sertifikātu un balvu saņemšanu vakara noslēgumā.  Centra telpās būs izvietoti vairāki kontrolpunkti, kas skolu komandām ļaus Vakara gaitā varēs uzzināt, kā ar gaismas lāzera palīdzību ieskatīties pazemē un veikt mērījumus, izmantojot penetrācijas radaru. Gatavot gaismas atstarojošus elementus, uzzināt, cik tālu atstaro ceļa zīmes, un kā to izmērīt. Vērot “Geto games” ar velo gaismas šovu. Būs arī filmu kino garāža. 



“Latvenergo” Enerģētikas muzejs
Muzejs aicina piedalīties izglītojošās nodarbības “Kā tapa Latvenergo hidroelektrostacijas” ar tematisku kinohroniku materiālu skatīšanos par Daugavas HES celtniecības gaitu, kā arī vērot “Fizmix” eksperimentus un piedalīties radošajā darbnīcā “Radi pats savu gaismu”. Interesenti uzzinās informāciju par gaismas nesējām – spuldzītēm (vērtīgi padomi par dažādām spuldzītēm no Energoefektivitātes centra). 
 


LU Botāniskais dārzs aicina ekskursija "Augi un gaisma” (Pārdaugavā)
Ceļojums pa Augu mājām, stāsti par fotosintēzi, pigmentiem augu lapās un augu dzīvi dažādos gaismas apstākļos. Improvizētas laboratorijas:

  •  Kā augi „noķer un izmanto” gaismu. Eksperimenti ar augu pigmentiem: toizdalīšana, noteikšana un loma gaismas saistīšanā
  •  Rudens krāsu variācijas sfagnu sūnās – šūnu uzbūve, pigmenti, sfagnu sugu daudzveidība
  •  Purvs tumsā – purva augu atpazīšana lukturīša gaismā
  •  Naktstauriņi un gaisma: tauriņi, to lidojuma vērošana un komentāri. Plkst. 20:00 -
  • 22:00 (lietainā laikā laboratorija nedarbojas)
  • Radošā darbnīca “Lapu ēnas jeb augu rentgens”: vada māksliniece Tija Vīksna.
Reklāma
Reklāma



Latvijas Nacionālais botāniskais dārzs (Miera ielā 1) piedāvās krāšņu vakara programmu visiem interesentiem, tostarp lekciju “Gaisma 21. gadsimtā” un gaismas mākslas akciju “Staro oranžērija”. Zinātnes šovs „Krāšņā ķīmija" sāksies plkst. 18:00. Visa vakara garumā 18:00-22:00 botāniskā dārza teritorijā ģimeņu spēle „Gaismas fāze – tumsas fāze”. Sportiska aktivitāte ar zinātnisku ievirzi visiem vecumiem.Oranžērijā - sukulento augu stāsts „Mēs pārtiekam no gaismas” un fotogrāfijuizstāde „Ziedi citā gaismā”. Iespēja aplūkot ziedus no kukaiņa-apputeksnētāja skatpunkta.



Rīgas Stradiņa universitāte 
"Gaisma kā sērgu atklājēja" - bioloģijas un mikrobioloģijas katedras darbinieki pastāstīs, kā gaisma palīdz ieraudzīt un atklāt dažādas baktērijas, kuras ik dienas uzbrūk mūsu organismam un vēsturiski ir prasījušas miljoniem cilvēku dzīvību. Apmeklētāji uzzinās par dažādu mikroskopu darbības principiem, dienas gaismas un luminiscentās gaismas lomu mikroskopijā un varēs iejusties mikrobiologa lomā.
"Gaisma un cilvēka redze" - varēs iepazīt acs uzbūvi un pārbaudīt savu redzi. Tāpat apmeklētāji uzzinās, kā saglabāt redzi un mazināt acu slimību risku.
Cilvēka fizioloģijas un bioķīmijas katedras darbinieki pastāstīs par to, kā gaisma palīdz izpētīt cilvēka organismā notiekošos procesus un dažādu vielu ietekmi uz to norisi. Zobārstniecības fakultātes darbinieki dos ieskatu zobārstu ikdienas darbā un tajā, kā gaisma palīdz zobu ārstēšanā.


Latvijas biomedicīnas un studiju centrs
Plkst. 17. lekcija "Savas cilts meklējumos: vai ar DNS analīzes palīdzību var noskaidrot savu izcelsmi". Vakara gaitā būs iespēja katram iziet visus procesus, kas notiek, iesaistot cilvēku Genoma datu bāzē, un izsekot asins parauga ceļam laboratorijā. Būs iespēja redzēt, kā organizēta viena no Baltijas lielākajām biobankām. Zinātnieku uzraudzībā varēs izmēģināt darboties ar mikroskopu. Būs iespēja uzzināt, kāpēc spīd medūzas un citi jūras un okeāna dzīvnieki. 


Ar visu Zinātnieku nakts programmu arī citās Latvijas pilsētās un augstskolās var iepazīties ŠEIT.