Vasaras saulgriežu pasākumi Latvijā un Rīgā no 18. līdz 21. jūnijam

Gada īsākajā naktī, 21. jūnijā, latvieši atzīmē Vasaras saulgriežus. Tas ir pilnbrieda laiks, gada garākā diena un īsākā nakts – pārējas punkts, kad saule uzkāpusi pašā debesu kalna virsotnē. Vasaras saulgriežos, ievērojot tautas tradīcijas, var piedzīvot atklāsmi, ka esam dabas bērni. Tieši vasaras saulgriežos var fiziski sajust, kā visa dzīvā radība saņem spēkus un uzplaukst neparastā krāšņumā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vasaras saulgriežu svētki Turaidas Jāņkalnā

Turaidas Jāņkalnā tiks svinēti vasaras saulgriežu svētki, kur no plkst. 19.00 līdz saules lēktam ikviens aicināts izdzīvot saulgriežu nakti, izdzīvojot latviskās tradīcijas, izbaudot dabas burvību un saules un Jāņu dziesmu maģiju.

  • 19.00 – 21.00 – Zāļu vakars – vainagu vīšana, ozola vītnes darināšana, senās zāļu un pirts  zintis, siera siešana, līgošana, lāpu gatavošana – piekalnē pie Jāņkalna
  • 19.00– 20.00 – „Jāņam govis, Jāņam vērši, Jāņam sirmi kumeliņi” - leļļu izrāde bērniem kopā ar folkloras kopu „Putni” - Dziesmu dārzā
  • 19.30 – 20.00 – Sētas aplīgošana kopā ar folkloras kopām „Silavoti” un „Saule” – Turaidas muižas saimnieciskā centra teritorijā
  • 20.00 – 20.30 – Jāņa tēva – Siguldas novada domes priekšsēdētāja Uģa Mitrevica un Jāņa mātes – Turaidas muzejrezervāta direktores Annas Jurkānes sveikšana un sadziedāšanās kopā ar Siguldas folkloras kopu „Senleja” Jāņa sētā - laukumā aiz muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas.
  • 20.45  – Došanās uz Jāņkalnu, nesot ozolzaru vītni
  • 21.00 – 22.15 – Uguns rituāls  „Es iededzu gaišu guni!” Jāņkalnā
  • 22.15 – 23.00 - Ugunskura aizdegšana ābeļdārzā kopā ar Krūskopu ģimeni 
  • 22.15 – 22.30 - Uguns pūdeles aizdegšana kopā ar folkloras kopām „Laukam pāri un „Saule” – Lai sanāca Jāņa bērni!
  • 22.30 – 23.00 – Jāņu rotaļas kopā ar folkloras kopām „Ūzuleņi” un „Senleja” pie ugunskura 
  • 23.30 – 00.00 - Lielā sadziedāšanās Jāņkalnā kopā ar Rīgas folkloras kopu „Laiksne”
  • 00.00 – 00.30 – Pērno vainagu dedzināšana un spēka dziesmas „Man bij’ vārdi” pie ugunskura Jāņkalnā
  • 00.30 – 01.00 – Uguns rats. Trešā ugunskura aizdegšana Dziesmu dārzā
  • 01.00 – 03.00 – Nakts danči „Neguļu, neguļu Jānīša nakti!” kopā ar Rīgas Danču klubu Dziesmu dārzā 
  • 01.00 - 2.30 – Etnisko kultūru pārstāvju (lietuviešu, indiešu, čehu, baltkrievu, senslāvu u.c. tautu) rituāli un priekšnesumi Jāņkalnā
  • 02.30 – 3.00 – Lēkšana pār ugunskuru „Trejdeviņas dzirkstelītes” Jāņkalnā
  • 3.00 – 3.30 – Pretim saulei – lāpu gājiens no Jāņkalna caur Dziesmu dārzu uz Skandinieku avotiņu muti mazgāt un došanās sauli sagaidīt
  • 3.30 – 4.00 – Rasas vākšana Dainu kalnā kopā ar Solvitu Lodiņu
  • 4.00 – 4.15 – Gājiens no Dainu kalna uz saules sagaidīšanas vietu pie skulptūras „Neguli, 
  • 4.15 – 4.45 - Saules sagaidīšana pie skulptūras „Neguli, saulīte!”
  • 4.45 – Došanās uz Gauju - Jāņuguns plosta palaišana Gaujā

 

Saulgriežu jogas un mūzikas festivāls Siguldā
No 19. līdz 21. jūnijam jogas un mūzikas festivālā būs īpaša programma visai ģimenei – jogas lekcijas, brīvdabas koncerti, Saulgriežu tradīciju nakts un īpaši būs padomāts par bērniem.

Festivālā pārstāvēta Kundalini, Inside un Contact joga, Ashtanga, Hatha, Ayengar, ajūrvēdas medicīna, gonga un dzen meditācijas. Dažādi masāžas vingrinājumi mugurai, vinyasa spēka apguve Ashtanga jogā, atbrīvošanās no toksīniem ķermenī, sevis dziedēšana jogas un kokles skaņu pavadībā. Festivāla laikā būs iespēja piedzīvot arī Šakti deju Kundalini jogas praktiķes un skolotājas pavadībā.

Īpašu uzmanību pirms festivāla izpelnījušies Paramjot Singh Khalsa (Beļgija) un Dr.Ratan Singh (Indija, Vācija). Paramjots, saskaņā ar Kundalini jogas mācību specializējies atkarību pārvarēšanā. Savukārt Dr. Ratan Singh ir ajūrvēdas ārsts un attīrīšanās speciālists, kurš palīdz no organisma izvadīt toksīnus. 

Koncerti – 19. jūnija vakarā uz Lielās skatuves uzstāsies BARAKA (Latvija/Krievija) – kas apvieno Vidusāzijas tradīcijas un Eiropas džeza improvizācijas. Pārstāv meditatīvu „world” mūziku, kas izdzied cilvēka jūtu pasauli un mīlestību. Vakara koncertu turpinās Inese Kozuliņa (Latvija) ar sirdsskaidrām tautasdziesmām un mantrām šūpuļdziesmu noskaņās. Pusnakts mūziku festivāla Jogas kafejnīcā spēlēs BĒRNU RĪTS (Latvija), kas klausītāju sirdis uzrunājis arī pagājušajā gadā. 20. jūnija vakaru ar latviešu spēka dziesmām un tradīcijām pieskandinās folk grupa DĀRDI (Latvija), ar kuriem kopā sagaidīsim Saulgriežu nakti. 

 

Vasaras saulgrieži Jūrkalnes Ugunspļavā
21. jūnijā plkst. 20 Jūrkalnes Ugunspļavā sāksies vasaras saulgriežu svinības kopā ar “Nepieradinātā folka orķestri”, Ventspils novada folkloras kopām un Saldus kapelu “Strops”.

Vakara skanējumu papildinās Ventspils novada folkloras kopas “Maģie Suiti”, “Pūnika, “Sītava”, “Kāndla, “Piltīn” un Ugāles folkloras kopa, bet par aizrautīgiem dančiem rūpēsies kapela “Strops” no Saldus. Saulgriežos gaisma pārspēs tumsu pat naktī, kad Ugunspļavā degs pūdele, lāpas, ugunskuri un arī kalēja Ainara Ruļļa izveidotās Ugunsdzirnavas, kas savu griezienu uzsāks pusnaktī.

 

Saulgriežu ugunis Rīgas kalnos
No 18. līdz 21. jūnijam, godinot tradīcijas, saulgriežu ugunis tiks kurtas Rīgas kalnos – Torņakalnā, Čiekurkalnā, Dzegužkalnā, Āgenskalnā un Grīziņkalnā! 

Ceturtdien, 18. jūnijā plkst. 19.00 ielīgošanu Rīgas kalnos iesāks ar Zāļu vakaru un Līgo dziesmām, rotaļām un dančiem Torņakalnā J.Akuratera un O.Vācieša muzeja dārzā kopā ar Ivetu Vizbulīti un Vidvudu Medeņiem.  

20. jūnijā no plkst. 12.00 Līgo dziesmas skanēs Čiekurkalnā, kur reizē ar vasaras gadatirgu notiks ielīgošana Čiekurkalna tirgū kopā ar folkloras kopu “Rija”, vadīs Signe Sniedze un Druvis Rijnieks. Savukārt, plkst. 15.00 uz ielīgošanu aicināti Dzegužkalna iedzīvotāji un ikviens interesents Dzegužkalna estrādē, kur Ilga Reizniece kopā ar Rīgas Danču klubu ierādīs īstos deju soļus Jāņu rotaļās un dančos! Vakarpusē plkst. 18.00 līgos arī Āgenskalns, kur ikviens Jāņabērns gaidīts uz ielīgošanu E.Smiļģa Teātra muzejā kopā ar kapelu “Hāgenskalna muzikanti”, folkloras kopu “Dandari” un vadītāju Ilmāru Pumpuru. 

Saulgriežu dienā, 21. jūnijā, no plkst. 13.00 līgos arī Grīziņkalns, kur folkloras kopas “Krulla”, “Ciguzis”, “Zvīgzna” un “Rija” ikvienu priecēs ar Līgo dziesmām, rotaļām un dančiem parkā. Kopā ar vadītājiem Ievu Bērziņu un Druvi Rijnieku jautri dancos un līgos kā mazi, tā lieli. Ieeja bez maksas.

Reklāma
Reklāma

 

Mājražotāju Jāņu tirdziņš "Čiekurkalna Krustcelēs" 
20.jūnijā, sestdienā no 10:00 līdz 17:00 piecu ceļu – divu apkaimju Čiekurkalna un Mežaparka krustojumā, ieskandinot Līgo svētkus, norisināsies Jāņu tirdziņš. Tirdziņā pulcēsies vairāk kā 30 tirgotāju no visas Latvijas.

Īpaši gaidītas ģimenes ar bērniem, jo paralēli tirdziņam pulksten 12:00 sāksies arī bērnu un jauniešu velosacīkstes “Drošais ātrritenis 2015”. Dalība sacensībās ir visās riteņu klasēs – sākot ar bezpedāļu riteņiem līdz pat BMX. Organizatori būs sarūpējuši balvas visiem mazajiem dalībniekiem.

Vainagu pīšana, spēles, tradicionālie ēdieni, dažādu šķirņu alus un sieri – tirdziņa apmeklētāji varēs sākt ielīgot Jāņus un izbaudīt jautru pasākuma atmosfēru. Tirdziņa darba laiks no 10:00 līdz 17:00.
 

Rīgā, Doma laukumā - 20. tradicionālais Zāļu tirgus
19. jūnijā, no plkst. 9.00 līdz 19.00 Doma laukumā notiks tradicionālais Rīgas pilsētas ielīgošanas pasākums Zāļu tirgus, kas šogad norisināsies divdesmito gadu pēc kārtas. Apmeklētājiem būs iespēja iegādāties ne tikai dažādu amatu meistaru gatavotos lietišķās mākslas priekšmetus, bet izvēlēties arī gardāko no plašā gaļas, zivju, medus, konditorejas un siera produktu sortimenta.

No plkst. 10.00 uz skatuves sāksies ielīgošana kopā ar profesionālo pūtēju orķestri «Rīga», bērnu deju kopu «Kamolītis», bērnu vokālo ansambli «Magonīte", bērnu deju ansambli «Dzīpariņš», tautas deju ansambli «Dzīpars», bērnu vokālo ansambli «Momo», folkloras kopu «Rija», bērnu vokālajiem ansambļiem «Dvīņi» un «Saulessvece», Rīgas Latviešu biedrības senioru kori «Erelbe», jauniešu pūtēju orķestri «Fanfara», tautas deju ansambli «Ačkups», vīru vokālo ansambli «Harmonija Rīgai», tautas deju ansambli «Vija», Rīgas vokālo džeza grupu «Assembly Singers», deju kopu «Marmale» un postfolkloras kopu «Rikši».

Gan tirgotājiem, gan apmeklētājiem možu garu visas dienas garumā uzturēs Jāņa tēvs Normunds Laizāns, pastāstot par svarīgākajām Jāņu tradīcijām un ticējumiem. Ikvienam būs iespēja demonstrēt savu izdomu, asprātību, zināšanas un veiklību dažādos konkursos.

 

 

Vasaras Saulgrieži Druvienas Silmačos
19.jūnijā un 20.jūnijā Druvienā, Silmaču sētā svinēs tradicionālos Saulgriežus. Apgūs svētku praktiskās iemaņas uguns, ūdens, gaisa un zemes stihiju ietekmē, izzinās Saulgriežu nakts rituālus un to nozīmes,  apgūsi līgodziesmas,  izzinās augu maģiju, burvību un varenību, mācīsimie siet sieru, gatavot medalu, pīt ziedu vaiņagus, virtenes un pīnes.

21. jūnijā kopā ar Vītolu ģimeni ielīgos Silmaču pakalnus, iekurs Saulgriežu ugunskurus un ugunsplostus, baudīs ugunsskulptūru maģisko dabu, veidos deviņu Sauļu vārtus, izstaigās baskāju taku, vārtīsies rasā un peldēsies Saules lēktā. Visus dalībniekus aicina ierasties tautiskā tērpā vai baltā kreklā, pēc katra iespējām, kā arī līdzi paņemt lāpu priekš lāpu gājiena un malkas pagali kopīgas Jāņu enerģijas veidošanai.
 

 

Cēsīs Vasaras saulgriežu deju uzvedums "Kad balti mākoņi līgo"
Cēsu Pils parkā. 21.jūnijā, Saulgriežu vakarā, plkst. 22.00 notiks deju koncerts, kurā caur mūziku un dejām tiks apspēlētas šīs nakts senās tradīcijas un mistērijas, kas vijas cauri gadsimtiem.

Deju uzvedums "Kad balti mākoņi līgo" ir kļuvis par neatņemamu Jāņu ielīgošanas pasākumu Cēsīs, kurā piedalās Cēsu novada amatieru kolektīvi. Šogad pasākumu ar dejām krāšņāku darīs deju kolektīvi: Raitais solis, Randiņš, Kande, Saulgrieži un Dzirnas, savukārt muzikāli bagātinās bērnu un jauniešu popgrupa "HEY" un pūtēju orķestris "Cēsis". Pasākuma īpašie viesi TDA "Liesma".