Tradicionālās Jāņu nakts svinības Dzegužkalnā

Jau vairākus gadus līgotāji, kuriem tuvāka ir tradicionālā Jāņu svinēšana, pulcējas Rīgas augstākajā kalnā – Dzegužkalnā, kur arī šogad iedzīvotājus gaida uz Jāņu nakts svinībām, aicinot kopā ar Jāņa māti un Jāņa tēvu iepazīt latviešu tautas tradīcijas ar vainagu pīšanu, uguns pūdeles iedegšanas rituālu, līgošanu, dziesmām, dančiem un rotaļām.

Līgosim kopā Dzegužkalnā!

FOTO: Shutterstock.com

Līgosim kopā Dzegužkalnā!

 

Svinības Dzegužkalnā sāksies plkst. 20.00, kad līgotājus gaidīs pasākuma vadītāji Jāņa māte Zoja Heimrāte un Jāņa tēvs  Edgars Lipors, lai aicinātu svētku dalībniekus uz apdziedāšanos un Jāņu tradīciju iepazīšanu  kopā ar Liepājas aktrišu folkloras kopu „Atštaukas” un Līvānu folkloras kopu „Ceiruleits”. Plkst. 22.00 pasākuma apmeklētāji varēs vērot īpašu jāņuguns iekuršanas rituālu, ar ugunsrata un uguns pūdeles iedegšanu. Pēc tās postfolkloras grupa „Iļģi” kopā ar Rīgas Danču klubu aicinās uz kopīgu dancošanu, bet ap pusnakti Dzegužkalnā godinās visus svinībās klātesošos Jāņus. 

 

Vēlāk muzikālā apvienība „Raxtu Raxti” ar solistiem Kristīni Kārkli-Puriņu, Martu Kristiānu Kalniņu, Kārli Auzānu līgotājus ar dziesmām aicinās uz tumsas aizvadīšanas rituālu, bet saules sagaidīšana notiks kopā ar Ēriku Zepu un Rēzeknes postfolkloras grupu „Rikši”.

Reklāma
Reklāma

 

Visas nakts garumā Dzegužkalnā skanēs dziesmas, dimdēs deju soļi, būs jautras rotaļas, varēs iegādāties arī Jāņu svinībām raksturīgos ēdienus un dzērienus, kā arī būs iespēja mieloties ar līdzatnesto cienastu pie svētkiem rotātiem galdiem.