Atvērtās dienas laukos: Nogaršot siļķu saldējumu, noreibt no bērzu sulas šampanieša, ieraudzīt manikīru aitām

Kad pilsētnieks dodas iepazīt laukus, viņš grib gan iepriecinājumu garšas kārpiņām, gan interesantu stāstu par lauku un mazpilsētu dzīves realitāti, gan izklaidi sev un bērniem. Visu šo komplektu vismaz reizi gadā var sajust, izmantojot akcijas "Atvērtās dienas laukos 2015" piedāvājumu klāstu. Šogad 13. un 14.jūnijā savas durvis apmeklētājiem vērs 102 lauku saimniecības, solot īpašus piedāvājumus ar degustācijām, ekskursijām un izklaidēm.

Foto: Lauku Ceļotājs. Lūk, kā jātin konfektes. Stundā čakla tinēja satin apmēram 100 saldumus.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Lauku Ceļotājs. Lūk, kā jātin konfektes. Stundā čakla tinēja satin apmēram 100 saldumus.

Mums bija iespēja iepazīt saimniecības, kas vairāk rūpējas par vēderpriekiem, tāpēc ja brauciena virziens ir Vidzeme, maršruts ir jau gatavs.
 

Ikšķilē jau vairākus gadus saimnieku atraktīvs vīndaris un bērzu sulu eksperts Linards Liberts, kas ik pavasari "izslauc" ap 4600 bērzu, lai no tiem iegūto unikālo sulu pārvērstu spirdzinošā vīnā un augstas kvalitātes šampanietī. Tiesa, saukt šo dzērienu par šampanieti īsti nedrikst, jo tas ir tapis Latvijā. Toties garšas kvalitātes neatpaliek no īstā dzirkstošā dzēriena, kas top Šampaņā, Francijā. To atzinuši  arī franču žurnālisti un vīna eksperti, kas reiz viesojušies Liberta bērza sulu darītavā. Komplektā ar dzērienu degustāciju būs arī stāsts, kā latviešu puisis nonācis līdz domai par tik neparastu rūpalu. Jo, raugi, izdabūt no koka stumbra ārā sulu nebūt nav iespējams ikvienā pasaules vietā. To var paveikt tikai šaurā klimatiskā joslā, kur aukstas ziemas mijas ar siltiem pavasariem. Kā Kanādā vai Latvijā...

 

Tālāk var lekt mašīnā un doties nobaudīt kaut ko saldu, bet varbūt - sāļu, skābenu, smeķīgu...  Proti, izsniedzot lielo karoti par vienreizēju samaksu, ikviens saldējuma cienītājs varēs izēsties saldējuma cik vien vēderā lien, ja apciemos "Skrīveru mājas saldējuma"  kafejnīciņu Skrīveros. Tur par saldējuma dabu garšīgi pastāstīs mājas ražotnes saimnieki.  Katru sezonu šeit top cita saldējuma garša, jo visu nosaka tas, kas šobrīd zied, gatavojas un ir apēdams gan vietējā laukā, gan ko nu saimnieki ir izdomājuši radīt. Izmēģiniet mārrutku saldējumu ar siļķīti vai saldējumu, kas ēdams kopā ar grilētu gaļu. Klasikas cienītāji varēs degustēt arī burvīgo paniņu, biezpiena, ogu, citronu saldējumus...

 

Skrīveri ir salda pilsēta, jo pavisam netālu var iepazīt vēl vienu bērnības garšu - "Skrīveru gotiņu", ko joprojām mazā ģimenes uzņēmumā no piena un riekstiem gatavo un ar rokām griež un papīrīšos ar tautasdziesmu tin "Skrīveru pārtikas kombināta" atjaunotāji - Lūšu ģimene ar trim bērniem un dažas algotas darbinieces. Šajās brīvdienās konfekšu tīšanas iemaņas varēs pamēģināt ikviens lauku apceļotājs.


Šos un citus interesantus dzīves un biznesa stāstus varēs uzzināt ikviens, kas šajās karstajās brīvdienās dosies uz laukiem. Pirms izvēlētās saimniecības apmeklēšanas labāk savu vizīti pieteikti.

 

Ko vēl varēs iepazīt Latvijas laukos? Ar pilnu programmu un katra novada piedāvājumu var iepazīties šajā "Lauku ceļotāja" sagatavotā kartē.  Papīra formātā akcijas karti var saņemt visās 77 Statoil DUS Latvijā vai Lauku ceļotājs birojā, Rīgā, Kalnciema ielā 40 vai novadu TIC.
Bet te neliels ieskaits tiem, kurus interesē sajūtas, garšas vai pieredzējums. 


Gardie lauki. Būs gan sviesta kulšana, gan sklandraušu, kliņģeru, pīrāgu, maizes un lauku tortes cepšana. Varēs nogaršot „gotiņu kažociņā”, jauno medu un ziedputekšņus, ēdamos sausseržus, kārtīgu zivju zupu un Otīlijas zupu. Arī dzeramo klāsts ir plašs: ozolzīļu kafeja, ārstniecības augu tējas, latgaļu alus un kviešu alus, 5 dažādi ziedu un 15 augu-ogļu vīni, 4 veidu liķieri un „Valna glymezs” uzlējums.

Reklāma
Reklāma

Maģiskie lauki. Plikām pēdām sajutīsi zāli, vēl pirms Līgo nakts sasiesi pirtsslotiņu, palūgsi akmenim - viņa izturību un sīkstumu, bet ugunsāderei veselību, nesteidzīgi pastaigāsi pa enerģētisko spirāli. Ja dosies pie fazānu pāra, piepildīsies kāda vēlēšanās. Būs iespēja gulēt uz "bišu mājas” un klausīties bišu skaņās.

Zinātkārie lauki. Uzzināsi, kā tiek cirptas aitas un kā aitām tiek taisīts pedikīrs, kā rodas piens, kā audzēt sliekas vai kāda izskatās Vjetnamas lielvēdercūka. Piedalīsies zelta poda meklēšanā un laucītē varēsi dēstīt un audzēt sīknaudu.  

Ekstrēmie lauki. Varēsi izmēģināt jaunākos traktorus un kombainus, kā arī pievarēt klinšu sienu un virvju trases vai “ievingrināt rokas” dažādos darbos kā acošana, potēšana, koku vainagu veidošana. Pavisam ekstrēma būs igauņu lāča KARŪ baidīšana, staigāšana ar koka kājām, slēpošana ar 3-vietīgām slēpēm, ripas dzīšana un citas senču izklaides, kā arī 85 m nobrauciens pa trosi ar trulīti.
 

Prasmīgie lauki. Iemācīsies vilnas plucināšanu, miltu malšanu, sviesta kulšanu, siera siešanu, sveču liešanu, skalu grozu pīšanu, podu virpošanu uz ripas, kā arī zāģēt ar divrocīgo zāģi, izgatavot skaisto skaidu ar slīmestu un pielikt roku siles grebšanā.

 

Slinkie lauki – Nesteidzīgu garu varēsi kurināt dūmu pirti un pērties pēc sentēvu metodēm, pēcāk nakšņot grāfa vai grāfienes guļamistabā vai satikt Blankenfeldes spoku. Tiem, kam vārda diena vai dzimšanas diena īpašas atlaides.
 

Lauki Līgo! Sarūpē gardumus un našķus Jāņu galdam, iemācies siet sieru pēc senču un pēc modernām receptēm, uzzini, kā brūvēt Latgaļu alu pēc sentēvu receptes un nogaršo kviešu alu. Bet ja uzzināsi, kā uzvīt īpaši maģisko Jāņu vainagu, noteikti Jāņos satiksi sev mīļoto.

 

Aptauja ar laimestu 500 EUR vērtībā.
Izmēģiniet veiksmi, aizpildot aptaujas anketu www.aptaujas.celotajs.lv un laimējiet dāvanu karti atpūtai laukos 500,- EUR vērtībā! Anketa aizņems aptuveni 10 minūtes Jūsu laika, un Jūsu atbildes mums ļoti palīdzēs veidot Labsajūtu tūrisma piedāvājumu, kas  šobrīd ir aktuāla tendence Ziemeļeiropā un ienāk arī pie mums.