Muzeju nakts pasākumu programma Latvijā un Rīgā

Sestdien, 16. maijā, notiks jau tradicionālā un ģimeņu tik iemīļotā Muzeju nakts. Mistiskais un mazliet noslēpumainais gājiens uz muzeju vakara krēslā parasti ievilina šajās kultūras iestādēs arī to, kas ikdienā muzeju krājumu apskatīšana īpaši nevilina. Piedāvājam iepazīties ar Rīgas pašvaldību iestāžu Muzeju nakts programmu un pasākumu programmu citās Latvijas pilsētās. 

Muzeju nakts īpašā burvība

FOTO: Shutterstock.com

Muzeju nakts īpašā burvība

Noderīga interaktīvā karte, kurā var iepazīties ar visu Latvijas pilsētu muzeju piedāvāto programmu var apskatīt šeit http://www.muzeju-nakts.lv/

 

Muzeju nakts mistērijas Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā
Programma  "Pastāvēs, kas pārvērtīsies" piedāvā izrādi, koncertus, izstādes un nakts romantiku laikā no 16.05.2015. pulksten 19.00 līdz 17.05.2015. pulksten 01.00. Programmā:

  • 19.15 - 20.15 - Kolonnu zālē Bērniem un pieaugušajiem - Teātra studijas ‘’Rampa’’ izrāde ar aizraujošu un jautru iesaistīšanās iespēju – mūzika un Raiņa bērnu dzejas kompozīcija „SENĀS, JAUKĀS BĒRNU DIENAS”   
  • 20.30 - 21.00 - Kolonnu zālē koncerts - muzicē Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālais ansamblis „MORGENROT”

 Apskatei būs atvērtas 13 muzeja ekspozīcijas zāles.

 

Runājošie konteineri P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā
P.Stradiņa Medicīnas vēstures muzeja apmeklētājus pie muzeja sagaidīs AS „Latvijas zaļais punkts” sarūpētie Runājošie atkritumu šķirošanas konteineri, kuri interesantā un atraktīvā veidāpateiksies iedzīvotājiem, kuri ikdienā šķiro atkritumus un atbildīgi izturas pret apkārtējo vidi.
Runājošie konteineri pie muzeja tiks izvietoti, atsaucoties muzeja darbinieku aicinājumam, jo ikdienā muzeja darbinieki ir atbildīgi un čakli atkritumu šķirotāji un labprāt aicina iedzīvotājus pievienoties šķirotāju pulkam.
Muzeju naktī Runājošie šķirošanas konteineri, kas aprīkoti ar īpašiem skaņas un kustību sensoriem, Latvijā iemīļoto aktieru Artūra Skrastiņa un Vitas Balčunaites balsīs sarunāsies ar muzeja apmeklētājiem un garāmgājējiem, pateicoties iedzīvotājiem par saudzīgo un atbildīgo attieksmi pret apkārtējo vidi.

 

 

 

„Rīgas Jūgendstila centrs” vēsturiskais interjers atdzīvosies teatralizētās 20. gs. sākuma ainās, Rīgas Porcelāna muzejā, kur tiks eksponēta unikāla dekoratīva vāze „Rainis un Sevčenko”, kā arī Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā, kur notiks Čaka mīlestības dzejas lasīšanas maratons. Ieeja Muzeju nakts pasākumos bez maksas.

Reklāma
Reklāma


 
Muzejā „Rīgas Jūgendstila centrs” (Alberta ielā 12 (ieeja no Strēlnieku ielas)) 16. maijā no plkst. 19.00 līdz plkst. 01.00 17. maijā vēsturiskais interjers atdzīvosies teatralizētās 20. gs. sākuma ainās. Muzejā būs sastopams arhitekts Konstantīns Pēkšēns ar kundzi, elegantas jūgendstila laikmeta dāmas, iedvesmotas no Raiņa un Aspazijas dzejas, kungi un kalpotāji. Apmeklētājus iepriecinās muzikāli priekšnesumi, savukārt, par sabiedrisko kārtību rūpēsies Gorodovojs – 20. gs. sākuma pilsētas kārtības sargs.
 


Rīgas Porcelāna muzejā (Kalēju ielā 9/11 (ieeja no Konventa sētas)) 16. maijā no plkst. 19.00 līdz 23.00 pasākums veltīts Raiņa un Aspazijas 150. jubilejai. Pasākuma ietvaros uz īpaša rotējoša podesta tiks eksponēta unikāla dekoratīva vāze “Rainis un Ševčenko” no Rīgas Porcelāna muzeja krājuma, un skanēs informatīvs un izglītojošs audiomateriāls, kas atklās vāzes tapšanas tehnoloģiskos un vēsturiskos apstākļus. Būs dzirdamas intervijas par šo tēmu ar jomas ekspertiem – vēsturnieku un porcelāna pētnieku Zigurdu Konstantu, mākslinieci Inesi Brants, literatūrzinātnieci Gundegu Grīnumu un vēsturnieku Rihardu Pētersonu.



Aleksandra Čaka memoriālajā dzīvoklī – muzejā (Lāčplēša ielā 48/50 – 14) 16. maijā no plkst. 19.00 līdz 01.00 17. maijā pasākums „Senatnes valdzinājums”. Pasākumā ikvienam apmeklētājām būs iespēja aplūkot fotoizstādi „Ciemos. Rainim un Aspazijai 150”, kā arī nupat kā izdoto „Aleksandra Čaka ģimenes pastkaršu albumu”, kurā apskatāmas 45 no vairāk kā 100 ģimenes pastkartēm kopā ar komentāriem. Pasākuma gaitā Aleksandra Čaka dzejas cienītājiem būs iespēja piedalīties dzejnieka mīlestības dzejas lasīšanas maratonā no dzejas krājumiem „Debesu dāvana” un „Iedomu spoguļi”, savukārt, mazie muzeja draugi varēs krāsot mākslinieka Vilipsōna zīmētus A.Čaka portretus dažādos dzīves brīžos. Sagaidot pusnakti, muzejā uzstāsies mūziķe Anta Eņģele.

 

Rīgas Zoodārzs sadarbībā ar uzziņu dienestu 1188 jau ceturto reizi rīko Vēstures nakti Zoodārzā. Zoodārza kases būs atvērtas līdz plkst. 22.00; bet baudīt pavasarīgām noskaņām piepildītu pastaigu būs iespējams līdz plkst. 23.30. Iekštelpu ekspozīcijas būs atvērtas līdz plkst. 23.00. Ieejas biļetes cena no plkst. 18.00 līdz 22.00 maksās tikai 2,00 €. (kupons iegūstams sadarbībā ar uzziņu dienestu 1188 un kolektīvās iepirkšanās portālu kopaletak.lv – visu maija piedāvājumu skatīt šeit: http://rigazoo.lv/public/31123.html )