Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada pasākumi. 30. marts – 12. aprīlis

 

16. martā apritēja 150 gadi kopš pasaulē nākusi latviešu literāte, politiķe un spilgta personība Aspazija. Sagaidot dzejnieces jubileju martā, paredzēti pasākumi, pirmizrādes, koncerti, konferences.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Turpinās Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas gada pasākumi. Marta izskaņā noslēdzies Valsts kultūrkapitāla fonda (VKKF) mērķprogrammu konkurss “Raiņa un Aspazijas gads”, kurā atbalstīti 57 projekti, kas papildinās programmu “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!”.


Īpašie datumi:

  • 31. marts - 1899. gadā Rainim tiek piespriests administratīvais sods – izsūtījums uz Vjatkas guberņas Slobodsku.
  • 4. aprīlis – 1895. gadā Aspazijas lugas „Ragana” pirmizrāde Rīgas Latviešu teātrī.
  • 10. aprīlis – 1921. gadā Rainis un Aspazija atgriežas Rīgā pēc trimdas Šveicē

 

Teātris

Kirils Serebreņņikovs, Ieva Struka “Raiņa sapņi” Latvijas Nacionālais teātris, Kronvalda bulv. 2, Rīgā 9. aprīlī, plkst 19.00

Krievu režisora Kirila Serebreņņikova veidotais jauniestudējums “Raiņa sapņi” Latvijas Nacionālajā teātrī tapis sadarbībā ar teātra zinātnieci, Nacionālā teātra direktora padomnieci literārajos jautājumos Ievu Struku un komponistu Jēkabu Nīmani. Tā ir veltījums Rainim viņa 150 dzimšanas dienas gadā un piedāvās ieskatīties Raiņa dzīvē ar dzejas, sapņu un pārdomu palīdzību, noiet Raiņa dzīves ceļu no piedzimšanas jeb nebūtības līdz nāvei jeb mūžībai.

Lomās: Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Ivars Puga, Lolita Cauka, Maija Doveika un citi. Izrādē piedalās Emīla Dārziņa jauktais koris, diriģents Artūrs Ancāns.

Pirmizrāde šā gada janvārī aizsāka Raiņa un Aspzijas 150. jubilejas gadu, kura laikā Latvijas profesionālajos un labākajos amatierteātros plānotas kopumā 15 izrādes. Tā ir viens no uzvarējušajiem darbiem dramaturģijas konkursā “Modini kanonu! Rainis un Aspazija). Biļetes uz izrādi nopērkamas Nacionālā teātra kasē vai www.bilesuparadize.lv

Inga Ābele “Aspazija. Personīgi”. Jaunais Rīgas teātris (JRT), Lāčplēša ielā 25, Rīgā 9., 10. aprīlī, plkst. 19.00

Oriģināldramaturģijas darbs “Aspazija. Personīgi” ir pētījums par slaveno dzejnieci, politiķi un spilgto personību Aspaziju, kā pamatā ir viņas biogrāfijas meti. Darbs godalgots dramaturģijas konkursā „Modini kanonu! Rainis un Aspazija”, kas tika izsludināts sagaidot abu literātu 150. jubilejas gadu. Izrādi veidojušas rakstniece Inga Ābele un režisore Māra Ķimele. Galvenajā lomā – Baiba Broka. Scenogrāfiju izrādei veidojis mākslinieks Gints Gabrāns, mūzikas auors – Jānis Šipkēvics (Shipsi), kostīmu māksliniece – Kristīne Jurjāne.  Biļetes nopērkamas JRT kasē un www.biletes.jrt.lv.

 

 

Literatūra un grāmatniecība

Literāra saruna “Un es un pasaule, un mēness topam viens...” Rīgas Latviešu biedrības namā 30. martā, sākums plkst. 18.00

Pasākums “Un es un pasaule, un mēness topam viens...” ir nākamais ciklā „Aspazijas un Raiņa gads Rīgas Latviešu biedrībā”. Sarunā piedalīsies Raiņa un Aspazijas muzeja vecākais eksperts Dr. philol. Jānis Zālītis ar priekšlasījumu par Aspazijas dzejoli un dziesmu “Mēness starus stīgo” (1894). Pasākumā izskanēs arī jūrmalnieces Birutas Tampes atmiņstāsts par Aspaziju un viņas brāļameitu skolotāju Virēni Rozenbergu. Aspazijas dzeju un lugas fragmentus, lasīs aktieris un režisors Valdis Lūriņš. Sarunu vadīs RLB domniece, Raiņa un Aspazijas muzeja speciāliste Mg. Philol. Gaida Jablovska. Ieeja bez maksas.

 

Vizuālā māksla

Reklāma
Reklāma

JRMV Izstāde “Rainis un Aspazija” Jelgavas kultūras namā, Kr. Barona iela 6, Jelgava līdz 30. martam

Jelgavas kultūras namā līdz 30. martam ir apskatāma Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas audzēkņu gleznu izstāde „Rainis un Aspazija”, kas veltīta Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejai.

Izstāde tiek organizēta Dziesmu svētku ieskaņu koncertuzveduma „Mirdzi kā zvaigzne” ietvaros. Ieeja bez maksas

 

Muzeji

“Ciemos. Aspazijai un Rainim 150” A. Čaka memoriālais muzejs līdz 3. jūnijam

Nelielā piemiņas izstāde veidota sadarbībā ar Memoriālo muzeju apvienību. Izstādē aplūkojamas 11 Aspazijas un Raiņa fotogrāfijas no 1925. gada, kad abi dzejnieki dzīvoja Rīgā, Dīķu ielā līdz 1943. gadam, kad Aspazija viena vadīja savas dienas Dubultos, Meierovica prospektā 20.
 

Akcija “Rainis un Aspazija klauvē!” Rīga un Pārdaugava 11. aprīlī

Īpaša muzeju akcija “Rainis un Aspazija klauvē”, ko īsteno Aleksandra Čaka muzejs, Jāņa Akuratera muzejs, Andreja Upīša muzejs, Raiņa un Aspazijas muzejs sadarbībā ar Ādolfa Alunāna muzeju un Raiņa muzeju Berķenelē.

2015. gada laikā paredzēti četri ceļojumi, iepazīstinot interesentus ar Raiņa un Aspazijas dzīves un piemiņas vietām Rīgā un Latvijā. 11. aprīlī– Raiņa un Aspazijas dzīves un piemiņas vietas Rīgas centrā un Pārdaugavā.

Ceļojuma “Raiņa un Aspazijas Rīga” sākums A. Čaka muzejā (Lāčplēša iela 48/50 dzīv.14) plkst. 12.00, kur būs iespēja iepazīties ar izstādi „Čaks, Rainis un Aspazija”. Ceļojuma turpinājumā pastaiga pa Rīgas centru nokļūstot gan līdz vietai, kur atradās „Dienas Lapas” redakcija, gan viesnīca “Bellevue” (viesnīca, kur Rainis tikās ar Aspaziju), gan māsu Zēfeldu dzīvoklis (kur kādu laiku dzīvoja Aspazija). Tad apstāšanās A. Upīša memoriālajā dzīvoklī, lai iepazītu stāstos un dokumentos Raiņa, Aspazijas un Upīša attiecības un saskarsmes laukus. Turpinājumā ceļojums ar autobusu līdz Baznīcas ielai (Raiņa pēdējai dzīves vietai Rīgā), bijušajam Guberņas cietumam, un tad līdz Pārdaugavai – namam Baložu ielā un mājai Dīķa ielā. Akcijas – ceļojuma noslēgums ap plkst. 15.30 E. Smiļģa Teātra muzejā. Biļetes iepriekšpārdošanā “Biļešu paradīzē” - 7 eiro; pensionāriem, skolēniem, studentiem – 6 eiro. Biļetes 11. aprīlī pirms pasākuma A.Čaka muzejā – 7 eiro.

 

Pasākumi Raiņa un Aspazijas muzejā Jūrmalā

Multimediāla ekspozīcija “RAIŅA TELPA. Plašums. Dziļums. Bezgalība” Jūrmalas pilsētas muzejā, Tirgoņu ielā 29, Majoros. līdz 2016. gada janvārim.

Ekspozīciju veidojuši mākslinieks Ivars Mailītis, Raiņa telpas projekta autors un vadītājs, arhitekts Matīss Mailītis, Raiņa un Aspazijas vasarnīcas projekta koncepcijas autors, režisors Viktors Jansons, kura idejas kontekstā videoinstalācijas telpa ir viens no vairākiem atsevišķiem, bet konceptuāli saistītiem autordarbiem, kā arī Raiņa un Aspazijas vasarnīcas vadītāja, projekta konsultante Astrīda Cīrule.

 

Tikšanās ar grāmatas “Sirdsmīļo brālīt!” sastādītāju Gaidu Jablovsku Aspazijas māja, Jūrmalā, Dubultos, Z. Meierovica prosp. 18/20 8. aprīlī plkst. 17.00

“Sirdsmīļo brālīt!” ir grāmata par Raiņa un viņa māsas Līzes savstarpējo saraksti dzejnieka jaunības periodā. Tikšanās ar Raiņa pētnieci, grāmatas sastādītāju Gaidu Jablovsku. Ieeja bez maksas.


Lelde Stumbre “Aspazija. Vakara laivā” Jūrmalas teātris, Muižas ielā 7, Bulduros, Jūrmalā 12. aprīlī, plkst. 16.00

Patiesu sirreālo atmiņu retrospekcija. Luga stāsta par dzejnieces Aspazijas dzīves gājumu, tikai apgrieztā secībā – no vecuma uz jaunības dienām. Rainis lugā nav redzams, bet jūtams gan, ik uz soļa. Iestudējuma režisors Imants Jaunzems.

Lugu dramaturģe Lelde Stumbre sarakstījusi īpaši Jūrmalas teātrim un tā ir teātra veltījums Raiņa un Aspazijas 150 gadu jubilejā. Iestudējums iekļauts jubilejas Raiņa un Aspazijas 150. jubilejas programmā “Pastāvēs, kas pārvērtīsies!”. Ieejas maksa 4 eiro.


Programmā iespējamas izmaiņas! Precīzu informāciju meklējiet www.aspazijarainis.lv