22. martā Lielā diena Dabas muzejā

Sestdien, 2014. gada 22. martā, plkst. 13.00 aicinām apmeklēt tematisku pasākumu Dabas muzejā, kurā muzeja speciālisti stāstīs par senām Lielās dienas tradīcijām un pavasara norisēm dabā. 

Foto no Latvijas Dabas muzeja arhīva.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Latvijas Dabas muzeja arhīva.

Lieldienas pieņemts uzskatīt par pavasara svētkiem, un šodien cilvēki visbiežāk tās saista ar baznīcu un Kristus augšāmcelšanos. Tomēr jau pirms kristietības ienākšanas Latvijas teritorijā vietējie iedzīvotāji svinēja Lielo dienu, kas iezīmēja laiku, kad diena un nakts kļuva vienādi garas. 

 

Pasākumu vadīs un ar stāstījumu par pavasara svētku svinēšanas nozīmi un tradīcijām seno cilvēku dzīvē uzstāsies muzeja antropoloģe Aili Marnica. Janta Meža, Botānikas nodaļas speciāliste, iepazīstinās ar tradīcijām, kas tautas mantojumā saglabājušās no nesenākiem laikiem – 19. gs. beigām un 20. gs. sākuma. Savukārt muzejpedagoģe Una Bērziņa pastāstīs, kuri dzīvnieki mostas jau agrā pavasarī un kuri turpina gulēt ziemas miegu, kā arī par augiem, kas uzskatāmi par pavasara vēstnešiem. Muzeja speciālisti skaidros, kā cilvēkiem rīkoties, lai neizjauktu trauslo līdzsvaru apkārtējā dabā. Pasākumā skanēs pavasara un Lielās dienas tautasdziesmas.

Ieejas maksa 1,42 € (1,00 Ls). 

 

Atgādinām, ka līdz 23. martam muzejā apskatāma izstāde „Katram savs mīļdzīvnieks”. Šonedēļ, 21. un 22. martā, Botānikas ekspozīcijā notiks aktivitātes saistībā ar Pasaules ūdens dienu, savukārt jaunāko klašu skolēniem brīvlaikā no 19. līdz 23. martam iespējams piedalīties uzdevumu trasītē „Kur ir mana mamma?”. 

Reklāma
Reklāma


Vairāk informācijas par pasākumiem muzeja mājas lapā www.dabasmuzejs.gov.lv.  


Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!