Ģertrūdes ielas teātris 13. februārī aicina uz pirmizrādi "Rezervisti"

13.februārī, Ģertrūdes ielas teātrī paredzēta pirmizrāde -dramaturģes Ingas Gailes darbam "Rezervisti".

Foto no Ģertrūdes ielas teātra arhīva materiāliem.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Ģertrūdes ielas teātra arhīva materiāliem.

Skatuve ir laukums, uz kura nokļūt var tikai labākie. Rezervisti silda soliņu, kamēr sagaida izdevību pierādīt savu varēšanu. Bet ja nu tāda reize nepienāk? Vai būšana rezervistos ir neizlēmība vai apzināta izvēle palikt otrajā plānā? Ģertrūdes ielas teātrī top izrāde par tiem, kas ir ceļā uz izlaušanos.

Izrādi "Rezervisti" veido jaunā laikmetīgās dejas horeogrāfe Elīna Lutce kopā ar skatuves mākslā sevi jau apliecinājušu dramaturģi Ingu Gaili, laikmetīgās dejas jaunākās paaudzes dejotājiem Katrīnu Albuži, Evu Vancāni, Kristapu Ceļmalnieku un Sergeju Tareseņu, pieredzējušo scenogrāfi un tērpu mākslinieci Ievu Kauliņu un gaismu mākslinieci Jūliju Bondarenko.

 

"Tā ir spēle ar sevi un savām bailēm, par vietas meklēšanu sabiedrībā. Cilvēkiem ir raksturīgi domāt "kā būtu, ja būtu" vai "agrāk zāle bija zaļāka", bet ja nu viss, kas ir, ir tagad?!" – šo jautājumu izrādes horeogrāfe uzdod sev, izrādes radošajai komandai un skatītājam. Elīna Lutce 2011.gadā ir absolvējusi Latvijas Kultūras akadēmijas Olgas Žitluhinas vadīto mūsdienu dejas horeogrāfijas programmu un 2012.gadā kā horoegrāfe un izpildītāja debitēja uz profesionālās skatuves Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotajā izrāžu ciklā "Jaunie nāk!" ar īsformāta solo izrādi "NEmiers", kas bija skatāma arī Ģertrūdes ielas teātrī.

 

Izrādes „Rezervisti” dramaturģe Inga Gaile, daloties pārdomās par izrādē aizskarto jautājumu aktualitāti, stāsta: "Mani interesē tēma par dzīves atlikšanu un cilvēka attiecībām ar varu. Kādu laiku es biju pārliecināta, ka tikai intensīva dzīve ir cilvēka cienījama, un izvēle ir tikai starp melno vai balto, ka "remdenie tiks izspļauti". Tomēr, vai nav tā, ka varonīgi cīnoties par taisnību, cilvēks nereti pats paliek vardarbīgs? Ne velti vārdam "varonis" ir tāda pat sakne kā vārdam "vara". Un var būt, ka ir cilvēki, kas sēž uz rezervistu soliņa tāpēc, ka viņi grib būt labi, negrib pārkāpt otra robežas. Rietumu sabiedrībā ir liela nozīme sacensībai un uzvarai, bet, es domāju, ka sacensība nav vienīgais veids kā dzīvot dzīvi. Es domāju par to, ka cilvēka cienīga rīcība ir arī atteikšanās piedalīties sacensībās. Un vēl, man ir interesanti domāt par tiem iemesliem, kad un kāpēc cilvēks tomēr saņemas izlauzties un piedalīties spēlē. Vai tas notiek redzot netaisnību, vai izmisuma brīdī, kad ir izjaukta līdzšinējā kārtība? Vai arī tieši tad, kad kāds cits viņam ir devis apjausmu, ka pasaule nemaz nav tik briesmīga vieta.”

Piedalīšanās izrādes „Rezervisti” veidošanā Ingai Gailei ir jauns izaicinājums – veidot dramaturģiju bez vārdiem. Ģertrūdes ielas teātrī Inga Gaile līdz šim ir veidojusi jau divus darbus: sadarbībā ar režisoru Andreju Jarovoju ir tapušas "Āda" (2011), Ingas Gailes poētiskās oriģināllugas iestudējums, un "Četras naktis" (2012), kurā Fjodora Dostojevska stāstā "Baltās naktis" aprakstītie notikumi, saglabājot sižeta līniju, ir pārnesti no 19.gadsimta Pēterburgas uz mūsdienu Rīgu.

Inga Gaile.

 

Izrādes „Rezervisti” stāstu uz skatuves izdejos Katrīna Albuže, Eva Vancāne, Kristaps Ceļmalnieks un Sergejs Taraseņa. Katrīnai Albužei šī būs jau trešā izrāde Ģertrūdes ielas teātrī, pirms tam viņa ir piedalījusies horeogrāfes Sintijas Siliņas izrādē "Kaķis uz nokaitētā skārda jumta" (2010, "Dejas anatomija"), kurā viens no Katrīnas partneriem bija arī Kristaps Ceļmalnieks, un šosezon skatītājiem ir iespēja piedzīvot Katrīnas Albužes spilgto sniegumu režisora Andreja Jarovoja jaunākajā izrādē Ģertrūdes ielas teātrī "Pietiekami labs" (2013). Evai Vancānei pirmā sastapšanās ar Ģertrūdes ielas teātri bija pirms diviem gadiem, piedaloties horoegrāfes Elinas Breices izrādē "Ņem manas acis" (2008, „Dejas anatomija”), kur pretī Sergejs Taraseņa uz Ģertrūdes ielas teātra skatuves kāps pirmo reizi.

Reklāma
Reklāma

 

Scenogrāfiju un tērpus izrādei "Rezervisti" veido Ieva Kauliņa, viena no talantīgākajām jaunākās paaudzes scenogrāfēm Latvijā, kura savu pieredzi ir bagātinājusi, strādājot ar dažādu paaudžu režisoriem - Māru Ķimeli, Mihailu Gruzdovu, Andreju Jarovoju, Valteru Sīli, Inesi Mičuli un citiem, un ir piedalījusies izrāžu veidošanā gandrīz visos Latvijas teātros.

 

Ko darīt cilvēkam, kurš savā prātā zina, ka varētu spēlēt labāk nekā visi tie, kas jau ir uz laukuma, bet, kurš, spēli pēc spēles, pavada uz rezervistu soliņa?

Izrādes "Rezervisti" pirmizrāde notiks 13.februārī plkst.19 Ģertrūdes ielas teātrī.

Nākamās izrādes - 14., 16. februārī, 11., 13.martā.

 

Biļetes iepriekšpārdošanā: www.bezrindas.lv un galerijā "ISTABA".

Grupu un individuālas rezervācijas: git@git.lv

Biļešu cenas: Ls 6/Ls 3 (bērniem, skolēniem, skolotājiem, studentiem un pensionāriem)

Teātra zāle ir pieejama cilvēkiem ratiņkrēslos.

Ģertrūdes ielas teātra adrese: Ģertrūdes ielas 101a [iekšpagalma māja]

Teātra mājaslapa internetā: www.git.lv