Top izrāde jauniešiem "Neaiztiec mani!". Pirmizrāde – 16. martā

Režisors Ivars Lūsis iestudē provokatīvu lugu jauniešiem „Neaiztiec mani!”, kuras pirmizrāde gaidāma 16. martā. Lai gan izrāde tiks izrādīta Latvijas Leļļu teātrī, tajā... leļļu nebūs. Jauniestudējums konceptuāli iekļausies Leļļu teātra ciklā "Leļļu laboratorija", turpinot meklēt alternatīvus ceļus, šķērsojot leļļu teātra žanriskos ietvarus un piesaistot jaunus māksliniekus.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Iestudējuma „Neaiztiec mani!” pamatā – jaunās rakstnieces Elzas Apkalnes luga „Korinte”. Autore to uzrakstījusi 17 gadu vecumā, 2006. gadā iegūstot otro vietu Valsts Kultūrkapitāla fonda rīkotajā Nacionālajā lugu konkursā jauniešiem domāto darbu grupā un sagādājot neviltotu pārsteigumu žūrijai. Tajā fiksēta padsmitgadīgas meitenes dzīve diennakts garumā, sniedzot ieskatu mūsdienu jaunieša izjūtās: te ir gan mūžīgā nesaprašanās ar vecākiem, gan protests pret pieaugušo pasauli – tās liekulību, nežēlību un meliem.


„Tomēr luga ir nevis par to, kā zaudēt nevainību vai strīdēties ar vecākiem, bet galēji sakāpinātām emocijām, kas ne tikai iekrāso, bet arī pabojā dzīvi. Pusaudžu vecums, par laimi, ir pārejošs, un visi no tā agrāk vai vēlāk izaug, bet nevar noliegt, ka viss šajā periodā izjustais ir spilgts piedzīvojums, kas atmiņā paliek uz mūžu,” lugas pamatdomu atklāj autore.
Vidējo izglītību E. Apkalne ieguvusi Rīgas Hanzas vidusskolā, pēc tās absolvēšanas darbojusies projektā „Jaffa.lv”. Vienlaikus arī sākusi politoloģijas studijas Vidzemes augstskolas Sociālo zinātņu fakultātē, tomēr pēc neilga laika studiju vietā priekšroku devusi ģimenei. Šobrīd Elza studē Latvijas Kultūras koledžas 2. kursā Kultūras menedžera specialitātē, specializējoties reklāmas un sabiedrisko attiecību jomā.
„Es esot izlaidusies kā sūds uz šķipeles… Bet es par to nepārdzīvoju! Pieņemu to par savu dabisko stāvokli un eju tālāk!” – izrādes moto, ko lugā pasludina Meitene, ir provokatīvs, turklāt finālā likta jautājuma zīme, varoņu likteņus un situācijas atrisinājumu ļaujot izlemt skatītājiem. Uz emocionālo iestudējumu tiek gaidīti jaunieši vecumā no 16 gadiem.
„Tēma neviļus atgādina izcilā rakstnieka DŽ.D. Selindžera slaveno romānu „Uz kraujas rudzu laukā”, kas arī vēsta par jaunieša nevēlēšanos samierināties ar pasaulē notiekošajām nejēdzībām, vēlmi pārveidot realitāti vai aizmukt no tās. Iestudējuma spurainā valoda, aktieru spēles stilistika, mūzika un vizuālais ietērps nojauks barjeru starp skatuvi un dzīvi, skatītājā raisot līdzpārdzīvojumu un aicinot izvērtēt attieksmi pret visdažādākajām lietām, izvairoties piedāvāt gatavu recepti, kā pareizi dzīvot,” stāsta Ivars Lūsis.


Viņš ir viens no retajiem režisoriem Latvijā, kurš grib un spēj saistoši iestudēt izrādes jaunatnei, runājot par tai aktuālajām tēmām. Plašu skatītāju interesi savulaik izsauca viņa iestudējums „Bērniņi” Liepājas teātrī (2008), kas uz teātri ne tikai atveda neredzēti daudz vidusskolēnu un studentu, bet tika izvirzīta „Spēlmaņu nakts” balvai sešās nominācijās. Gadu vēlāk režisors turpināja sarunu ar pusaudžiem izrādē „Miskastes bērns”, saņemot „Spēlmaņu nakts” balvu nominācijā „Gada izrāde bērniem vai jauniešiem”. „Neaiztiec mani!” ir jau trešā izrāde, kurā I. Lūsis skarbi un atklāti risina jauniešu problēmas.
Izrādes radošā komanda ir pārliecināta: atkarībā no aktieru dueta (galvenajās lomās redzēsim Danu Lāci vai Lienīti Osipovu (Meitene) un Miķeli Žideļūnu vai Valdi Vanagu (Vīrietis)), atšķirsies izrādes emocionālā tonalitāte. Kā viņi izjūt savus tēlus un izrādes vēstījumu?


Dana Lāce: „Ikvienam no mums ir svarīga pagātnes pieredze: īpaši jau notikumi ģimenē atstāj iespaidu uz visu turpmāko dzīvi. Vienā naktī notikumu un emociju ķēde Meiteni noved pie likumsakarīga iznākuma – nevainības zaudēšanas, tomēr tā nav šī stāsta galvenā ideja. Luga ir skaudrs vēstījums par problēmām, ar ko ik dienas sastopas daudzi jaunieši. Meitene, kura gan nenāk no nelabvēlīgas ģimenes, dzīvo nemitīgā emociju badā: viņa runā, bet neviens viņā neieklausās. Protams, savu dara arī kategoriskā protesta poza – pret visu un visiem. Tomēr vienlaikus viņa ilgojas pēc tā, kas svarīgs katrai dzīvai būtnei – pēc mīļuma, maiguma, attiecību siltuma, tāpēc izvēlas nevis sava vecuma Puisi, bet pieredzējušo Vīrieti, zemapziņā saskatot viņā tēvu, kas sniedz drošības sajūtu, bet - vai patiešām sniedz?”


Miķelis Žideļūns: „Arī Vīrieša pagātne nav rozēm kaisīta – tur ir gan šķiršanās sāpes, gan bērni... Tā ir trauma, kas liek mesties aizmirstībā, meitenes pārkožot kā riekstus. Šī Meitene ir drusku citāda, tomēr tas, ko viņa uztver kā īpašu notikumu, Vīrieša dzīvē īpašas pēdas neatstāj. Viena no izrādes tēmām ir arī jautājums par spēju vai nespēju piedot... Ir jau skaisti nomirt pavasarī, bet – vai vajag?”

Reklāma
Reklāma


Lienīte Osipova: „Mana Meitene ir vientuļa, jauna dvēsele, kura savu vietu šajā pasaulē vēl tikai meklē. Tas ir vecums, kad tu sāc apzināties, kas tu esi, kāda ir tava būtība un dzīves jēga. Manuprāt, luga ir visai reālistiska, skatos paralēles ar savā dzīvē satikto cilvēku likteņiem – skolā, vidusskolā. Kāda sieviete, kurai bērni jau lieli, runājoties par to, ka iestudējam šādu lugu, lika paskatīties uz šīm problēmām no cita rakursa. Varētu pat teikt – atvēra acis! Noteikti jārunā par šīm tēmām! Ikvienam jaunietim tās ir ļoti svarīgas. Situācija, kad uz visām pusēm durvis aizveras, ir bīstama.”


Valdis Vanags: „Vīrietis – mazliet mākslinieks, mazliet donžuāns, mazliet bohēmists – šai stāstā ir provocētājs, situācijas izmantotājs. Viņa attiecības ar Meiteni pēc liktenīgās nakts, tāpat kā izrādes fināls, beidzas ar daudzpunkti. Cenšos šo cilvēku izprast un atminēt viņa domu gājienu, bet no paralēlēm ar savu personīgo pieredzi distancējos - loma ir loma, un cilvēki ir tik dažādi: kurš pateiks viņu rīcības iemeslus?”


Pārējās lomās redzēsim aktierus Artūru Putniņu vai Daumantu Švampi (Puisis), Audru Pētersoni (Māte) un Pēteri Šogolovu (Tēvs). Iestudējuma māksliniece ir pazīstamā aktrise Jūlija Ļaha, bet scenogrāfiju veidojis viens no labākajiem šīs jomas profesionāļiem Ivars Noviks.


Izrādes „Neaiztiec mani!” pirmizrāde
piektdien, 16. martā, pēc tam tā repertuārā iekļauta 23. martā, kā arī 13. un 26. aprīlī. Izrāžu sākums plkst. 18:30.
Biļetes uz visām izrādēm jau nopērkamas „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, internetā un Leļļu teātra kasē. Biļešu cena – Ls 6, skolēniem un studentiem – Ls 4.


Ieskaties: www.lelluteatris.lv