Martā Latvijas Leļļu teātrī gaidāms pirmizrāžu bums

Latvijas Leļļu teātris gatavojas īstam pirmizrāžu bumam! Martā skatuves dzīvi sāks trīs jauni iestudējumi dažādu vecumu bērniem un jauniešiem.

Kārļa Auškāpa un Lailas Kirmuškas iestudētā izrāde Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta, kas jau vairākas sezonas veiksmīgi tiek spēlēta latviešu auditorijai, no 3. marta būs skatāma arī krievu trupā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Kārļa Auškāpa un Lailas Kirmuškas iestudētā izrāde "Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta", kas jau vairākas sezonas veiksmīgi tiek spēlēta latviešu auditorijai, no 3. marta būs skatāma arī krievu trupā.

Kārļa Auškāpa un Lailas Kirmuškas iestudētā izrāde "Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta", kas jau vairākas sezonas veiksmīgi tiek spēlēta latviešu auditorijai, no 3. marta būs skatāma arī krievu trupā. Trakulīgos piedzīvojumus nu izdzīvos aktieri Nikolajs Šestaks (Karlsons), Aleksandrs Jonovs (Brālītis), Aleksandra Brunere (Mamma), Deniss Martinjaks (Tētis), Lilija Sūna (Bokas jaunkundze), Svetlana Stoļarova (Beta), Jurijs Luniks (Bose), Jūlija Meščerjakova (Gunilla), Daumants Švampe (Kristers), Nadežda Bahvalova, Olga Larina (Fille) un Aleksejs Jefimovs (Pelle).
„Brālītis un Karlsons, kas dzīvo uz jumta” ir izrāde visai ģimenei: mazajiem skatītājiem tas ir brīnumains stāsts par lidojošu, labsirdīgu vīriņu, savukārt vecāki var pasmieties par amizanti raibo ģimenīti. Turklāt izrādes veidotāji brīdina: izrādes laikā tiek izmantoti pirotehnikas efekti!

Provokatīvi spirgtu pavasara vēsmu Latvijas teātru dzīvē ienesīs režisora Ivara Lūša veidotā izrāde „Neaiztiec mani!”, kuras pirmizrāde Lielajā zālē gaidāma 16. martā. Patiesās, ļoti emocionālās lugas adresāts ir jaunieši vecumā no 16 gadiem. Izrāde konceptuāli iekļausies Leļļu teātra aizsāktajā ciklā „Leļļu laboratorija”, kas turpina meklēt alternatīvus ceļus, šķērsojot leļļu teātra žanriskos ietvarus un piesaistot jaunus māksliniekus.
Izrādes „Neaiztiec mani!” pamatā - jaunās rakstnieces Elzas Apkalnes luga „Korinte”, kas 2006. gadā Valsts Kultūrkapitāla fonda rīkotajā Nacionālajā lugu konkursā jauniešiem domāto darbu grupā ieguva otro vietu (pirmā netika piešķirta), sagādājot neviltotu pārsteigumu žūrijai.
Luga bez ilūzijām izgaismo padsmitgadīgas meitenes pasauli diennakts garumā. Notikumu un pārdzīvojumu virkne atspoguļo mūsdienu jauniešu izjūtas, attieksmi pret apkārt notiekošo, mūžīgo nesaprašanos ar vecākiem; tas ir jauna cilvēka protests pret pieaugušo pasaulē valdošo liekulību, nežēlību un meliem.
„Neaiztiec mani!” pēc skatītāju un teātra kritiķu atzītajiem iestudējumiem „Bērniņi” un „Miskastes bērns” ir jau trešā Ivara Lūša veidotā izrāde, kurā viņš skarbi un atklāti risina jauniešu problēmas: iekļaušanos pieaugušo pasaulē, spēju un nespēju tajā iedzīvoties. Iestudējuma mūsdienīgā valoda, aktieru spēles stilistika, mūzika un vizuālais ietērps nojauks barjeru starp skatuvi un dzīvi, skatītājā raisot līdzpārdzīvojumu un aicinot izvērtēt attieksmi pret visdažādākajām lietām, izvairoties piedāvāt gatavu recepti, kā pareizi dzīvot. Tāpēc uz izrādi tiek gaidīti gan jaunieši, gan viņu vecāki.
Lomās redzēsim Danu Lāci vai Lienīti Osipovu (Meitene), Miķeli Žideļūnu vai Valdi Vanagu (Vīrietis), Artūru Putniņu vai Daumantu Švampi (Puisis), Audru Pētersoni (Māte) un Pēteri Šogolovu (Tēvs). Iestudējuma māksliniece – pazīstamā aktrise Jūlija Ļaha, bet scenogrāfiju veidojis Ivars Noviks.
Izrādes tapšanu atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds.

Visbeidzot, priecīga ziņa vismazākajiem bērniem! Garlaicīgā alfabēta mācīšanās nu ir aiz muguras, jo no 24. marta Leļļu teātra Mazajā zālē būs skatāms Indras Sproģes jautrās grāmatiņas "Joka pēc alfabēts" dramatizējums Vijas Blūzmas režijā.
Izrāde, uz kuru aicināti bērni no 3 gadu vecuma, tapusi „joka pēc”: spēlējoties ar burtiņiem, radošā komanda tā aizrāvusies, ka nolēmusi parādīt arī mazajiem skatītājiem, cik bagāta fantāzijas pasaule patiesībā slēpjas alfabētā. Leļļu teātra aktieri – Anrijs Sirmais, Dace Vītola un Santa Didžus – apspēlēs visus 33 latviešu alfabēta burtus un ar tiem grāmatiņā saistītos tēlus, tā mazajiem pierādot, ka mācīties var būt arī viegli un jautri!
Izrādē izmantota Renāra Kaupera populārā dziesmiņa „Joka pēc alfabēts”, kuru ar autora laipnu ieteikumu izrādes vajadzībām papildinājis un aranžējis komponists Valts Pūce.

Uz visām izrādēm biļetes jau nopērkamas „Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās, internetā un Leļļu teātra kasē.
Vairāk par jaunajām izrādēm lasiet Latvijas Leļļu teātra mājas lapā: www.lelluteatris.lv.

Latvijas Leļļu teātris. Prieks, no kura neizaug! Laiks, kuru neaizmirst!

 

Reklāma
Reklāma