Rīgas Operas festivālā viesosies arī Latvijas opermūzikas zvaigznes

3.jūnijā ar Bruno Skultes operas „Vilkaču mantiniece” pasaules pirmizrādi sāksies 14. Rīgas Operas festivāls, kurā viesosies Latvijas opermūzikas zvaigznes Kristīne Opolais, Inga Kalna, Egils Siliņš, viessolisti Gustavo Porta, Tatjana Aņisimova, Aleksandra Kačinska, Emma Vetere, Kosma Ranuers, Andrejs Žilihovskis, kā arī LNO jaunie talanti – Liene Kinča, Inga Šļubovska, Evija Martinsone, Jānis Apeinis u.c.

3., 4. un 15. jūnijā Rīgas Operas festivālā būs skatāmas LNO jauniestudējuma B.Skultes opera „Vilkaču mantiniece” izrādes.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

3., 4. un 15. jūnijā Rīgas Operas festivālā būs skatāmas LNO jauniestudējuma B.Skultes opera „Vilkaču mantiniece” izrādes.

„Šogad Rīgas Operas festivāls piedāvā jaunu koncepciju: tradicionāli Rīgas Operas festivālā tika rādīti aizvadītās sezonas jauniestudējumi, kā arī labākās izrādes divos blokos, dublējot nosaukums un variējot izpildītāju sastāvus. Šogad ir saglabājies dalījums divās daļās, bet pirmajā blokā tiks rādīta LNO repertuāra „zelta klasika” — iestudējumi, ar kuriem LNO lepojas un vēlas demonstrēt operuzvedumu tradīcijas, pārmantojamību un unikalitāti vēsturiskā griezumā: publika varēs baudīt gan Aīdu, gan Turandotu, M-ma Butterfly un Klīstošo holandieti. Festivāla otrs bloks veltīts šīs sezonas jauniestudējumiem un iepriekšējās sezonas jaunumiem. Šogad festivālā atkal atgriežas lielā vokāli intstrumentālā forma — 14.jūnijā būs dzirdams Džuzepes Verdi Rekviēms. Rīgas publikai ar „Rīgas Namu” atbalstu piedāvāsim to skatīties ne tikai klātienē Operas Lielajā zālē, bet arī tiešraidē uz Operas fasādes,” atzīmē LNO direktors Andrejs Žagars

3., 4. un 15. jūnijā Rīgas Operas festivālā būs skatāmas LNO jauniestudējuma B.Skultes opera „Vilkaču mantiniece” izrādes. Diriģenta Andreja Jansona vadībā muzicēs Dana un Raimonds Bramaņi, Andris Ludvigs, Inga Šļubovska, Rihards Mačanovskis, Krišjānis Norvelis u.c., bet 4. jūnijā savu skatuves debiju piedzīvos jaunais soprāns Ance Purmale.

8. jūnijā Dž.Verdi operā „Aīda” titullomu dziedās soprāns Liene Kinča, Radamesa lomā — Gustavo Porta, Amnerisu dziedās Kristīne Zadovska, bet Amonasro lomā — Samsons Izjumovs. Pie diriģents pults Modests Pitrens. LNO iestudējums izceļas ar neaizmirstamu Ilmāra Blumberga radīto vizuālo ietērpu. Izrāde ir kā liela glezna, kurā krāsa un forma pauž Senas ēgīptes varenību. Uz tās fona risinās stāsts par etiopiešu princeses un ēģiptiešu karavadoņa mīlestību, kas beigās izrādās stiprāka gan par varu, gan nodevību un pat par nāvi.

9. jūnijā atjaunotajā Džakomo Pučīni operas „Turandota” iestudējumā titullomu dziedās Tatjana Aņisimova, kura ar šo lomu veiksmīgi piedalījusies daudzu opernamu iestudējumos, t.sk. Maskavas Lielajā teātrī. T.Aņisimova ir Ukrainas Tautas māksliniece, Starptautiskā Bilbao konkursa laureāte (2. vieta, 1996), A. Krausa starptautiskā konkursa laureāte (3. vieta, 1996), N. Lisenko starptautiskā konkursa laureāte (1.vieta, 1992), kā arī nacionālās balvas Ukrainas balss laureāte.

10. jūnijā operu „M-me Butterfly” diriģēs japāņu diriģents Hirofumi Jošida. Titullomu dziedas Aleksandra Kačinska, galvenajās lomās Andris Ludvigs, Jānis Apeinis. Poļu soprāns ALEKSANDRA KAČINSKA 2003. gadā absolvējusi Lodzas Mūzikas akadēmijas vokālo un aktiermeistarības klasi. Dziedātāja ieguvusi 1. vietu 11. Starptautiskajā dziedātāju konkursā Bilbao (2006), 2.vietu Barselonas Liceu teātra jauno dziedātāju konkursā (2009) un 2.vietu Operetes konkursā Krakovā (2006). A.Kačinska dzied Varšavas, Krakovas un Poznaņas operteātros, kā arī Kasseles, Gelzenkirhenes un Bilefeldes operās

11. jūnijā Riharda Vāgnera operā „Klīstošais holandietis” galvenajās lomās — izcilie Vāgnera mūzikas interpreti Egils Siliņš, kurš dziedājis Votāna un Holandieša lomas pasaules nozīmīgākajos opernamos, t.sk. Cīrihes Operā, Parīzes Nacionālajā operā, Drēzdenes Zemperoperā,  Madrides Karaliskajā teātrī, Vīnes Valsts operā, Briseles Theatre de la Monnaie u.c., Emma Vetere (Zviedrija), Riharda Vāgnera jauno dziedoņu konkursa uzvarētāja 2009.gadā, kur pārsteidz pasauli dažādās Vāgnera operu lomās, un Deutsche Oper am Rhein solists, spožs Ērika lomas atveidotājs Korbijs Velčs. Egilu Siliņu un Emmu Veteri turpmākajās sezonās dzirdēsim arī NĪBELUNGA GREDZENA cikla izrādēs. Pie diriģenta pults — Modests Pitrens.

14. jūnijā skanēs Džuzeles Verdi Rekviēms, kurā dziedās Inga Kalna, Kristīne Zadovska, Gustavo Porta un Ramazs Čikviladze. Ar „Rīgas Namu” atbalstu uz LNO fasādes notiks Rekviēma tiešraide.

Operas festivāla otrajā pusē skatītājiem tiek piedāvāti šīs un aizvadītās sezonas jauniestudējumi – opera „Jevgeņijs  Oņegins” ar Kristīnes Opolais, Jāņa Apeiņa un Pāvela Černoha piedalīšanos (17.06.), „Seviļas bārddzinis” (16.06.) ar Karola Kozlovska, Evija Martinsone, Andrejs Žilihovskis, Krišjāis Norvelis u.c. solistu piedalīšanos, „Triptihs” (18.06.) un V.A.Mocarta opera „Dons Žuans” (19.06.).

Rīgas Operas festivāls dibināts 1998. gadā un ir pirmais šāda mēroga un ieceres festivāls Austrumeiropā. Tas kļuvis par vērtīgu tradīciju gan Latvijas publikai, gan citu valstu operas mīļotājiem. Festivāls ik vasaru noslēdz Latvijas Nacionālās operas sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem, piedāvājot jaunākos iestudējumus un lieliskus solistus. 2009. gadā festivāls notiks divpadsmito reizi.

 

Ieskaties: www.opera.lv

Reklāma
Reklāma