Rīgas Operas festivāls tiks atklāts ar pirmizrādi

8.jūnijā, atklājot Rīgas Opeas festivālu, notiks Džakomo Pučīni trīs operu viencēlienu – Apmetnis, Māsa Andželika un Džanni Skiki – pirmizrāde. Šie trīs operu viencēlieni pasaulē pazīstami ar nosaukumu Triptihs.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Triptiha radošā komanda: muzikālais vadītājs Modests Pitrens, diriģents Atvars Lakstīgala, režisors Viesturs Kairišs, scenogrāfe un kostīmu māksliniece Ieva Jurjāne, dramaturgs Johens Breiholcs (Jochen Breiholz), gaismu māksliniece Karina Pēšone (Carina Persson). Iestudējumā iesaistīti gandrīz visi LNO solisti un viesi Kristīne Opolais, Asmika Grigorjana, Kosma Ranuers, Tjago Arankams, Maksims Aksenovs.

Pasaules pirmizrādi Triptihs piedzīvoja 1918. gada 14. decembrī Ņujorkas Metropolitan operā. Atsauksmes bija dažādas, tomēr lielākā daļa skatītāju un kritiķu slavēja Džanni Skiki kā veiksmīgāko no visām trim operām. 1919. gada 11. janvārī Triptiha pirmizrāde notika Romā, to apmeklēja arī pats autors. Šai pirmizrādei sekoja citas Eiropā, ASV un Dienvidamerikā un, tā kā visiem patika Džanni Skiki, drīz vien tas parādījās opernamu repertuāros kā patstāvīgs iestudējums. Pučīni gadiem ilgi iebilda pret Triptiha dalīšanu atsevišķās vienībās (vēl vairāk viņu kaitināja tādi iestudējumi, kur vienā vakara daļā tika rādīta kāda no Triptiha operām, bet turpinājumā – kāda cita komponista viencēliens), tomēr pirmās divas operas uz ilgu laiku faktiski pazuda no publikas redzesloka.

Viens no populārākajiem sacerējumiem ne tikai Triptiha, bet, iespējams, visas Pučīni daiļrades kontekstā ir Lauretas ārija no Džanni Skiki, kuras valdzinājumam pirmizrādes publiku pakļāva Florensa Īstone (Florence Easton), bet kopš tā laika to darījušas gan visu paaudžu operas grandāmas, tostarp Marija Kallasa, Viktorija de los Anhelesa, Renata Tebaldi, Monserata Kavaljē, Elizabete Švarckopfa, Renata Skoto, Andžela Georgiu, Ketlīna Betla, Renē Fleminga un Anna Ņetrebko, gan tādas populārās kultūras superzvaigznes kā Sāra Braitmena un Šarlote Čērča. Arī kino veidotāji nav palikuši vienaldzīgi pret šīs melodijas vienkāršību un skaistumu – tā izrādījusies gana laba mūzika visdažādākajām filmām no gleznainās kinolentes Istaba ar skatu (1985) un smeldzīgā mīlas stāsta Kapteiņa Korelli mandolīna (2001) līdz tādiem atslodzes produktiem kā Rokijs Balboa (2006) un Mistera Bīna brīvdienas (2007).

Kā patstāvīgi iestudējumi Latvijas Nacionālās operas repertuārā pabijuši Džanni Skiki (1932, diriģents Lovro fon Matačičs, režisors Ludolfs Liberts) un Māsa Andželika (1993, diriģents Normunds Vaicis, režisors Guntis Gailītis). Pilnā apjomā, kā to iecerējis Pučīni, Triptihs tiek iestudēts pirmoreiz.

Režisors V.Kairišs: „Varu tikai iztēloties Pučīni domu gaitu – rakstot Triptihu, viņš jau daudzus gadus bija vispāratzīts ģēnijs ar savu neatkārtojamu stilu, otrs slavenākais un visbiežāk atskaņotais dzīvais komponists pasaulē aiz Riharda Štrausa. Manuprāt, Pučīni meklēja kaut ko sev pašam interesantu, viņš gribēja atrast jaunus izteiksmes līdzekļus. No šiem trim tikai Māsa Andželika ir tāds tipisks Pučīni, Apmetnis un Džanni Skiki ir atšķirīgi. Tajā trīsdaļīgajā struktūrā ir kaut kāds noslēpums. Kā zināms, pats Dante, kas bija Pučīni iedvesmas avots, sacerot Dievišķo komēdiju, izvēlējās trīsdaļīgu struktūru – tā sastāv no Elles, Šķīstītavas un Paradīzes. Un, lai gan tikai Džanni Skiki sižets ir ņemts tieši no Dantes šedevra, katra no Triptiha daļām ir kaut kādā veidā saistīta ar šo trīsvienību. Katra no šīm trim – Elle, Šķīstītava, Paradīze – ir būtiska cilvēka dzīves sastāvdaļa. Tās šķir un vienlaikus vieno šos trīs viencēlienus.”

Pirmizrāde notiks 8.jūnijā; izrādes 13.jūnijā, kā arī LNO augusta izrāžu sērijā – 15.augustā.

Rīgas Operas festivāls (ROF) – pirmais šāda mēroga un ieceres festivāls Austrumeiropā – ir kļuvis par vērtīgu tradīciju, kuru gaida gan Latvijas kultūras baudītāji, gan ārvalstu viesi, kas jau tradicionāli veido lielāko ROF skatītāju daļu.
Dibināts 1998. gadā, festivāls ik vasaru noslēdz Latvijas Nacionālās operas sezonu ar aizvadītā muzikālā gada spilgtākajiem notikumiem. Ik gadus ROF piedāvā noskatīties sezonas jauniestudējumus, iepriekšējo sezonu spilgtākos iestudējumus, baudīt kādu lielās formas vokāli instrumentālo darbu, tikties ar iemīļotiem pašmāju solistiem un spožām ārzemju zvaigznēm, kā arī atcerēties saviļņojošākos mirkļus, baudot visskaistākās operu melodijas.

Rīgas Operas festivāls 2010 8.–18. jūnijs
8.jūnijs 19.00 Džakomo Pučīni TRIPTIHS. PIRMIZRĀDE. Ls 5–35. Apmetnis, Māsa Andželika, Džanni Skiki Dir. Modests Pitrens (Modestas Pitrenas)
9.jūnijs 19.00 Dmitrijs Šostakovičs MCENSKAS APRIŅĶA LĒDIJA MAKBETA. Ls 3–12. Dir. Kirils Karabics (Kirill Karabits). Lomās: R.Muravickis, S.Izjumovs u.c.
10.jūnijs 19.00 Žils Masnē VERTERS. Ls 5–35. Dir. Modests Pitrens (Modestas Pitrenas). Lomās K.Moreno, M.Paņko, G.Davidčuka, I.Erdmans, R.Poļisadovs
11.jūnijs 19.00 Volfgangs Amadejs Mocarts DONS ŽUANS. Ls 5–35. Dir. Mihails Tatarņikovs. Lomās: J.Apeinis, R.Mačanovskis, S.Vaice, V.Jansons, D.Bramane, J.Ādamsons, G.Davidčuka, R.Poļisadovs
12.jūnijs 19.00 Gaetāno Doniceti MĪLAS DZĒRIENS. Ls 5–35. Dir. Modests Pitrens (Modestas Pitrenas). Lomās: I.Šļubovska, A.Ludvigs, J.Apeinis, K.Norvelis, E.Martinsone
13.jūnijs 19.00 Džakomo Pučīni TRIPTIHS. Ls 5–35. Apmetnis, Māsa Andželika, Džanni Skiki Dir. Modests Pitrens (Modestas Pitrenas)
16.jūnijs 19.00 Gaetāno Doniceti MĪLAS DZĒRIENS. Ls 5–35. Dir. Aleksandrs Viļumanis. Lomās: J.Apeinis, R.Mačanovskis, S.Vaice, V.Jansons, D.Bramane, J.Ādamsons, G.Davidčuka, R.Poļisadovs
17.jūnijs 19.00 Volfgangs Amadejs Mocarts DONS ŽUANS. Ls 5–35. Dir. Mihails Tatarņikovs. Lomās: J.Apeinis, R.Mačanovskis, S.Vaice, V.Jansons, D.Bramane, J.Ādamsons, G.Davidčuka, R.Poļisadovs
18.jūnijs 19.00 Džuzepe Verdi MAKBETS KONCERTUZVEDUMS. Ls 3.50–20. Dir. Atvars Lakstīgala
 

Reklāma
Reklāma