LNO top Džuzepes Verdi operas "Nabuko" atjaunojuma pirmizrāde

18.martā plkst.19.00 Latvijas Nacionālajā operā notiks Džuzepes Verdi operas Nabuko atjaunojuma pirmizrāde. Iestudējumu gatavo diriģents Aigars Meri, režisors Guntis Gailītis, scenogrāfs Andris Freibergs, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka u.c.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Galvenajās lomās iejutīsies Somsons Izjumovs un Vladimirs Petrovs (Nabuko), Elena Nebera un Juliana Bavarska (Abigaila), Kristīne Zadovska, Olga Jakovļeva, Laura Grecka (Fenēna), Andris Ludvigs, Raimonds Bramanis, Viesturs Jansons (Ismails), Romāns Poļisadovs, Krišjānis Norvelis (Zakarija) u.c.

Džuzepe Verdi operas Nabuko pasaules pirmiestudējums notika 1842. gada 9. martā Milānas La Scala teātrī, pirmiestudējums Latvijas Nacionālajā operā notika 1996. gada 29. decembrī. Pats komponists par Nabuko savulaik teica: „Šī ir opera, ar kuru tā pa īstam sākās mana komponista karjera. Un, lai gan man bija jāpārvar daudz grūtību, ir skaidrs, ka Nabuko dzimis zem laimīgas zvaigznes.” Slavenākajam operas Nabuko muzikālajam fragmentam - ebreju korim „Lido, doma, zelta spārniem...” - bija lemts kļūt par vienu no visu laiku slavenākajiem operu kora numuriem. Šis koris vairākus gadu desmitus bija viens no nedaudzajiem numuriem, ko kā piedevu atļāva atkārtot Ņujorkas Metropolitan opera.

 „Visapkārt sensena romantika! Tā rosina cilvēku domāt, fantazēt, varbūt pat studēt un izlasīt kaut ko vairāk par to laiku. Tā mudina interesēties par cilvēkiem viņu attiecībām, vēsturi, par minētajām zemēm, par to augsto attīstības līmeni” stāsta operas režisors Guntis Gailītis. Nabuko iestudējuma idejiski filozofiskais pamats ir laiks. Laika tēma jūtama arī iestudējuma vizuālajā risinājumā – tas ir saules, dzīves loku un debesspušu ritums. Šī izrāde ir specifiska ar to, ka visu laiku notiek interešu grupu sadursme – galvenokārt, attiecībās starp  Jūdeju un Babiloniju. Tā ir cīņa par iekarošanu, uzurpēšanos, tā ir manipulācija ar varu u.c. ”Kad operas varoņi ir izgājuši šos daudzos dzīves lokus, viņi saprotot un atzīstot savas pieļautās kļūdas lūdz piedošanu. Piedošanu gan saviem tuvākajiem, saviem pretiniekiem un beidzot visuvarenajam Dievam. Piedošanas tēma ir galvenā fināla atziņa, bet atrisinājuma atslēga visam ir mīlestība, kas dara neiespējamo,” stāsta režisors.

Baritons Samsons Izjumovs, kurš Nabuko dziedāja iestudējuma sākotnējā versijā, saka: „Ar visu sirdi izjūtu šo lomu, un dalība atjaunotajā Nabuko man nozīmē dziedāt vienu no mīļākajām partijām. Nabuko atjaunojumā man pavērās izaicinājums strādāt kopā ar jauniem operas dziedātājiem.”
 

 

Ieskaties: Latvijas Nacionālā opera

Reklāma
Reklāma

 

/REKLĀMAS PROJEKTS/