Lasītāja vērtē Latvijas Nacionālā teātra izrādi „Aija”

„Kad skatījos Nacionālā teātra repertuāru, uzreiz sapratu, ka vēlos redzēt izrādi Aija, kas veidota pēc Jāņa Jaunsudrabiņa darba. Vēlējos redzēt tāpēc, ka mani valdzina vienkāršo latviešu tēlojums dažādu pašmāju autoru darbos. Valdzina, ka arī šiem it kā vienkāršajiem cilvēkiem ir tik dziļas un laikmetīgas problēmas,” raksta portāla mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma Zane Vaiņode.

Foto no izrādes Aija.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no izrādes "Aija".

Kā zināms J. Jaunsudrabiņa romāns ir plašs darbs, tāpēc pirms izrādes var rasties šaubas, vai lugas veidotājiem izdosies trijās stundās parādīt visus būtiskākos notikumus, varoņu raksturu nianses un jūtu dziļumu. Jāteic, ka režisoram Mihailam Kublinskim un komandai tas ir izdevies. Trīs stundas paskrēja nemanot. Par ko ir šī luga? Par vienu no populārākajiem mīlas trijstūriem latviešu literatūrā – starp Aiju, viņas vīru Jāni un kaimiņu Aizupju Juri, kas ir gana neparasts latviešu mentalitātei, jo tā centrā ir liktenīgā sieviete, kuras dzīvotgriba un miesas krāšņums ir spēcīgāki par visiem aizliegumiem, kurus mūsu tautai uzlikusi kā ziemeļnieku atturīgā daba, tā zemnieciskā izcelsme un kristīgā audzināšana.
Mihails Kublinskis ir pratis dziļi ietiekties cilvēka psiholoģijā un liek domāt par katram tik pazīstamiem jautājumiem – kur beidzas pienākums un sākas grēks, kā nošķirt mīlestību no kaislības, kā vērts ir dotais vārds un vai var mainīt savu likteni...
Īpaši patika Madaras Saldoveres (Aija) tēlojums. Brīdī, kad viņa Jānim teica, ka Aizupju Juris nācis pie viņas tikai, lai palīdzētu tikt galā ar smagākajiem darbiem, es noticēju, lai gan pirms tam skaidri tika parādīts, ka izpalīdzēšana un labas kaimiņu attiecības nav vienīgās jomas, kas viņus saista. Aizkustinoši un savā ziņā pat sāpīgi bija kopā ar Jāni saprast, kura ir viņa dzīves liktenīgā sieviete, kopā izjust, ka griba dzīvot ir liela, bet sāpes, kas vairs neļauj dzīvot, - vēl lielākas.
Šo iestudējumu iesaku noskatīties tiem, kam patīk sarunas par vērtībām un cilvēciskām vājībām. Iesaku noskatīties arī skolēniem, kam J. Jaunsudrabiņa Aija ir skolu programmās. Nenožēlosiet!

Lomās:
Madara Saldovere
Mārcis Maņjakovs
Ainārs Ančevskis
Daiga Kažociņa
Ģirts Jakovļevs
Māra Zemdega
Lolita Cauka
Līga Vītiņa
Uldis Norenbergs
Marta Seržante
Anna Emīlija Putniņa
Ance Zvirbule

Režisors Mihails Kublinskis

Ieskaties: Latvijas Nacionālais teātris
 

Reklāma
Reklāma