Lasītāja vērtē Latvijas Nacionālā teātra izrādi „TOPDOGI”

„Ejot uz Nacionālā teātra izrādi ar diezgan mistisku un neko neizsakošu nosaukumu TOPDOGI, nezināju, ko sagaidīt, mazliet baidījos, ka būšu vīlusies, bet režisora Jura Rijnieka vārds ir kā zīmols. Tādēļ nolēmu paļauties likteņa piespēlētajai biļetei,” raksta portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma Elīna Ansone.

Foto no izrādes TOPDOGI.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no izrādes "TOPDOGI".

Izrādes TOPDOGI veidotāji paši stāsta: „1983. gadā Nacionālajā teātrī ienāca Alfreda Jaunušana skolotais jauno aktieru kurss, daļa teātrī vairs nav, bet daļa izauguši par māksliniekiem, bez kuriem Nacionālo teātri šodien būtu grūti iedomāties – Dace Bonāte, Ilze Rudolfa, Ināra Slucka, Juris Lisners. Šogad viņiem visiem aprit 50, tāpēc top izrāde, ko iestudē viņu kursabiedrs Juris Rijnieks. Izvēlētā luga, ņemot vērā kursabiedriem piemītošo humora izjūtu, ir šā laika aktualitāte traģikomiskā atslēgā – viņu varoņi, tādi paši šodienas piecdesmitgadnieki, vienā dienā ir palikuši bez darba. Valsts savus pilsoņus nelaimē nepamet, un viņi nonāk bezdarbnieku kursos, lai izietu pārkvalifikāciju un pielāgotos jaunajiem apstākļiem. Ko darīt, ja tu pusmūžā otrreiz nonāc skolas solā un tev piedāvā no dārznieka kļūt par sabiedrisko attiecību darbinieku, no ārsta par IT speciālistu – raudāt vai smieties? Jaunā izrāde piedāvās smieties un... dzīvot tālāk.”
Jā, izrāde TOPDOGI ir viegli smeldzīgs uzvedums par bezdarbniekiem, kas reiz bijuši priekšnieki. Noteiktās devās gaismas spēle, mūzika, asprātīgi dialogi (vēl spilgtāki monologi) un meistarīgā aktiermāksla bija šis atspirdzinošais kokteilis, kas nodrošināja mani ar brīnišķīgu garastāvokli vēl vairākas dienas. Mani pārsteidza nabadzīgās dekorācijas, bet rezultāts bija brīnišķīgs.
Ļoti efektīvi tika izmantoti biznesa specifikai atbilstošie vārdi (menedžments, internašional, corporeišon, līderšip utt.), kas tika iesaistīti tika amizantā veidā, ka lika aizdomāties par to, ka mēs, latvieši, pamazām bet neizbēgami zaudējam sevi un savu valodu.
Man vislabāk patika monologu daļa, kur katram no bezdarbniekiem bija dots uzdevums pasapņot par to, ko katrs darīs, jo „tagad viņiem ir tā brīnišķīgā iespēja, kas katram negadās: daudz brīvā laika!” tikai no šīs epizodes vien ir saprotams, kāds šis cilvēks ir, kādos darba apstākļos strādājis, kādas ir viņu vājības un sapņi un kādas bija attiecības ar citiem kolēģiem.
Iesaku šo izrādi noskatīties visiem, kam gribas kaut nedaudz atrauties no ikdienas smagās realitātes un pusmūža cilvēkiem, kam darba pazaudēšana bijis smags likteņa trieciens: redzēsiet, ka katram mākonim ir zelta maliņa.

Lomās:
Dace Bonāte
Ilze Rudolfa
Ināra Slucka
Jānis Reinis
Juris Lisners
Ivars Puga
Voldemārs Šoriņš
Zigurds Neimanis

Režisors: Juris Rijnieks

 

Ieskaties: Latvijas Nacionālais teātris



 

Reklāma
Reklāma