Lasītāja vērtē Latvijas Nacionālā teātra izrādi „Ļaunais gars”

„Ko jūs darītu, ja kā no gaisa jums pēkšņi nokristu kaudze naudas? Vai jūs spētu pretoties ļaunajam garam, kas, Rūdolfa Blaumaņa vārdiem, seko līdzi lielai naudai? Latvijas Nacionālā teātra izrāde "Ļaunais gars" caur humora prizmu risina vienu no cilvēces vilinošākajām dilemmām - ko es darītu, ja man būtu daudz naudas,” raksta portālā mammam.lv/tetiem.lv reģistrētā mamma Līga Martinsone.

Foto no izrādes Ļaunais gars.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no izrādes "Ļaunais gars".

„Kā jau komēdijai pieklājas, izrādē ir gan jautras dziesmas un dejas, gan mīlas pārpratumi, kas Blaumaņa komēdijām īpaši raksturīgi. Autors saviem varoņiem centies piešķirt kādu izteiktu, lielākoties smieklīgu rakstura iezīmi, kuras aktieriem arī lieliski izdevās nospēlēt. Īpašu jautrību un ovācijas zālē izraisīja Mārtiņa Egliena tēlotā Pietera dziedājums un asprātīgās kustības. Papildus jautrības mirkļus izrādei piešķīra paša autora dalība izrādē, dodot norādījumus aktieriem. Citu izrādes "specefektu" - vienu un to pašu ainu spēlēt vispirms palēninājumā, tad paātrinājumā,  gan varētu uzskatīt par diezgan riskantu un ne pārāk izdevušos.
Ņemot vērā, ka Blaumaņa būtiskākā daiļrades daļa ir drāma, bez dramatisma neiztika arī šajā lugā - aina, kurā Mantrausis, skatoties uz krūzi ar naudu, sajūk prātā, Zigurdam Neimanim izdevās tik patiesa, tik līdz mielēm ticama, ka elpa patiešām aizrāvās. Arī lugas noslēguma aina radīja patiesi dziļas emocijas.
Šī izrāde nav domāta cilvēkiem, kas uz lietām raugās caur ironijas un sarkasma prizmu, tādiem tā visdrīzāk šķitīs muļķīga pieaugušu cilvēku izālēšanās. Uz šo izrādi jādodas cilvēkiem, kam patīk veselīgi pasmieties un ne vien par citiem, bet arī par sevi. Pēdējie iestudējumu pratīs novērtēt un gūs no tā dažu labu pozitīvu emociju.”


Izrāde pērn Rūdolfa Blaumaņa Teātra mākslas festivālā ieguva “Braku” speciālbalvu par blaumaniskumu.
Lomās:
Autors - Ainārs Ančevskis
Jānis - Normunds Laizāns
Anna - Daiga Gaismiņa vai Ilze Rudolfa
Jāņa māte - Līga Liepiņa
Andrievs - Jānis Āmanis
Līze - Gunta Virkava
Ieva - Liene Gāliņa vai Līga Vītiņa
Lūciņš - Zigurds Neimanis
Ābrams - Uldis Dumpis
Vilks - Voldemārs Šoriņš
Lapsa - Uldis Norenbergs
Juris - Mārtiņš Brūveris
Pieteris - Mārtiņš Egliens


Režisors - Edmunds Freibergs

Ieskaies: Latvijas Nacionālais teātris


 

Reklāma
Reklāma