LNO atgriežas bērnu iemīļotākā opera Putnu opera

10.decembrī notiks Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes Putnu operas muzikālā atjaunojuma pirmizrāde.

Operas Putnu opera publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Operas "Putnu opera" publicitātes foto.

Operas varoņu lomās iejutīsies: Viesturs Jansons, Nauris Puntulis, Andris Ludvigs atveidos dakteri Dūlitlu, Cūciņa Gebgeba būs Andžella Goba, Ilona Bagele,  suns Džips - Juris Ādamsons, Imants Erdmanis, papagailis Polinēzija – Kristīne Zadovska, Baiba Berķe, kanārijputniņš Pipinella - Inga Šļubovska, Evita Raituma, Kristīne Gailīte, kanārijputniņš Cīps – Andris Lapiņš, Andris Ludvigs, Nekaunīgo Zvirbulēnu atveidos Ikars Samardžijevs, Andris Kipļuks, Āpsi dziedās Armands Siliņš un Raimonds Bramanis, bet putnu tirgonis Dorntons būs Kārlis Saržants un Rihards Mačanovskis.


M.Zālītes librets Putnu operai tapis 1997.gadā un veidots, izmantojot H.Loftinga pazīstamo grāmatu motīvus un varoņus, operas pirmizrāde notika 2000.gada 22.decembrī. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Andris Veismanis, režisore - Baņuta Rubese, scenogrāfe - Kristīne Jurjāne, kostīmu māksliniece - Ieva Jurjāne, horeogrāfe - Elita Bukovska. Putnu operas pēdējo reizi tika rādīta 2008.gada janvārī.
Putnu operas gatavošanas darbs izraisīja lielu rezonansi sabiedrībā. Sadarbībā ar žurnālu Mans Mazais tika rīkota īpaša akcija Nāc ar putnu plaukstā – bērni tika aicināti veidot putnus (iesūtīti 300 darbi, kas tika izstādīti LNO), pie Laimas pulksteņa tika izvietots īpašs Putnu operas karogs, līdzekļu vākšanas akcijas ietvaros notika labdarības koncerti, a/s "Laima" sadarbībā ar Latvijas Mākslinieku savienību rīkoja izstādi ar sekojošu izsoli Šokolādes māksla, kurā bija skatāmi Kristiānas Dimiteres, Sandras Krastiņas, Sarmītes Māliņas, Gļeba Panteļejeva, Egila Rozenberga, Pētera Sidara, Olgas Šilovas, Aijas Zariņas, Kaspara Zariņa, Vijas Zariņas, Edgara Vērpes un Astrīdas Čakares, a/s "Laima" darbinieču darbi. Iestudējums ir tapis ar Latvijas Bērnu fonda (LBF) un Lietišķās informācijas dienesta finansiālu atbalstu, izrādes krustmāte – Aiva Vīksna.


Operā paralēli risinās divi notikumi. Operas varoņi meklē pazudušo kanārijputniņu, kurš ir labākais tenors pasaulē. Paralēli putni iestudē operu un pat sarīko šim pasākumam veltītu preses konferenci.

 

Putnu operas varoņi uz LNO skatuves ir kāpuši vairāk nekā 85 reizes, kā arī priecējuši skatītājus brīvdabas izrādē Cēsu pils parka estrādē 2005.gada vasarā.
Putnu opera ir pirmais bērnu operas DVD ieraksts Baltijā. Izrādi filmēja studija Locomative, DVD ieraksta režisors - Dāvis Sīmanis juniors. Filmēšana notika ar četrām kamerām bez skatītāju klātbūtnes. Tas nodrošināja iespēju apstādināt izrādes gaitu, lai vajadzības gadījumā pārfilmētu vai pārskaņotu kādu no operas ainām. Papildus izrādes ierakstam DVD ir izveidots video pielikums, kas mazajiem skatītājiem dod iespēju uzzināt, kā top opera, krāšņie tērpi un grims, kā arī neklātienē apskatīt LNO namu.

Tuvākās izrādes: 19.decembrī plkst.12.00 un 19.00; 10.janvārī plkst.19.00. Cenas: no 2,50 līdz 12,00 Ls.

Reklāma
Reklāma

 

Ieskaties: Latvijas Nacionālā opera

 

/REKLĀMAS PROJEKTS/